Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

ΚΟΡΩΝΗ - Ο Διεθνής οργανισμός ICOMOS βραβεύει τον καθηγητή Andrea Nanetti για τη συμβολή του στην Έρευνα !

ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014 θα βραβευτεί από τον διεθνή οργανισμό ICOMOS το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μανιατακείου Ιδρύματος καθηγητής Andrea Nanetti για την εξαιρετικής σημασίας έρευνα που έχει κάνει τα τελευταία 20 χρόνια για την Ενετική Ναυτική Κληρονομιά στην Νότια Μεσσηνία και συγκεκριμένα στην περιοχή που βρίσκεται ο σημερινός Δήμος Πύλου-Νέστορος.
Συγκεκριμένα ο Andrea Nanetti θα βραβευτεί για το 3γλωσσο βιβλίο του «Άτλας της Ενετικής Μεσσηνίας: 
Κορώνη, Μεθώνη, Πύλος και τα νησιά τους (1207-1500)» κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου «Μεσογειακή Αρχιτεκτονική Κληρονομιά: Παράκτιες Οχυρώσεις στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα» που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της έκθεσης για την Ψηφιακή Έρευνα και Τεκμηρίωση των Αρχαιολογικών και Αρχιτεκτονικών χώρων του Καταλόγου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Το Συνέδριο είναι ενταγμένο ως παράλληλη εκδήλωση της 18ης Γενικής Συνέλευσης του ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) και του Επιστημονικού Συμποσίου που διοργανώνει ο εν λόγω φορέας με τίτλο «Η Κληρονομιά και το Τοπίο ως Ανθρώπινες Αξίες» (Φλωρεντία 10 έως 14 Νοεμβρίου 2014).
Το εν λόγω πόνημα εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι Ενετοί διοίκησαν την Κορώνη, τη Μεθώνη και την Πύλο, γνωστές και ως «οφθαλμοί της Γαληνοτάτης». Επικεντρώνεται στα νησιά και τα σημεία ελλιμενισμού της Ν. Μεσσηνίας, τα οποία αποτελούσαν στρατηγικό κόμβο των θαλάσσιων δρόμων ανάμεσα στο Ιόνιο και το Αιγαίο Πέλαγος. Αποτελούσαν το παράκτιο τμήμα που έπρεπε να προστατευθεί από όλες τις θαλασσοκρατίες που ήλεγχαν τους θαλάσσιους δρόμους στη Μεσόγειο, από την Ανατολή μέχρι τη Δύση. Ο «Άτλας της Ενετικής Μεσσηνίας» περιέχει τα με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα πολυετούς έρευνας και σπουδών, συνδυάζοντάς τα για πρώτη φορά με μια νέα μεθοδολογία, που οργανώνει το γραπτό και οπτικό υλικό, το οποίο συγκεντρώθηκε και παρουσιάζεται στην ιστοσελίδαwww.engineeringhistoricalmemory.com. Η εν 
λόγω ιστοσελίδα βραβεύτηκε στο Συνέδριο “Culture and Computing” που πραγματοποιήθηκε το 2013 στο Κιότο με τίτλο και επιπλέον αναγνωρίστηκε από την Microsoft Research Asia ως σπουδαίο εργαλείο έρευνας, ικανό να αναπτύξει τις δυνατότητες της μηχανής αναζήτησης BING. 
Ο Andrea Nanetti είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Nanyang Technological University της Σιγκαπούρης και Αναπληρωτής Διευθυντής στο Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τη Διατήρηση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς του Shanghai Jiao Tong University. Είναι ιστορικός Μεσαιωνικών και Αναγεννησιακών Σπουδών και διαθέτει τόσο ακαδημαϊκή όσο και επιχειρηματική εμπειρία στην ανάπτυξη των Σπουδών Κληρονομιάς ως επιστήμη. Το κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στην καινοτομία και αλλαγή στη διαδικασία ερμηνείας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Χρησιμοποιεί διεπιστημονικές μεθόδους για τη μελέτη: α)  των περιφερειακών συστημάτων που εμπλέκουν τον άνθρωπο, την κληρονομιά και το τοπίο, β) της σχέσης ανάμεσα στην τέχνη, την κληρονομιά και την πολιτική σε εθνικό επίπεδο και γ) της παγκόσμιας ιστορίας των διηπειρωτικών δικτύων κληρονομιάς. Υπό την ιδιότητά του ως Συμβούλου υιοθετεί διακρατικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις όσον αφορά: 1) στην πρόσβαση στην πολιτιστική κληρονομιά (εργαλεία των ΤΠΕ, νέα μέσα, και σύγχρονη τέχνη), 2) τη διατήρηση-αποκατάσταση (επιλογή και συντονισμό διευθυντικού προσωπικού από την Ιταλία ή άλλες Ευρωπαϊκές χώρες για κινεζικές κατασκευαστικές εταιρείες, δημιουργία εργαστηρίων συντήρησης για έργα πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κίνα), καθώς και 3) την υποστήριξη σε επίπεδο διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς (σύμβουλος σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που λαμβάνουν στρατηγικές αποφάσεις).

Δεν υπάρχουν σχόλια: