Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

TOY ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
H οικογένεια Παπασαραντόπουλου είναι μια από τις αρχαιότερες οικογένειες του χωριού Βαλύρας.  Ο  πρώτος της οικογένειας ονομαζόταν  Σαράντος, ήταν ιερέας και λεγόταν Παπασαράντος και εγκαταστάθηκε στη Βαλύρα περίπου το 1770. Ο γαμπρός του ονομαζόταν, Μιχαήλ Σταματόπουλος, ήταν και αυτός ιερέας και ονομαζόταν Παπαμιχάλης. Απόκτησε 2 γιούς τον Παναγιώτιο και Δημήτριο.
Οι επόμενες γενιές αυτών, ήταν από τις πλουσιώτερες και μορφωμένες οικογένειες της Βαλύρας. Είχαν πολλά κτήματα με αμπέλια, ελιές, σταφίδες, ζώα και το μοναδικό τρίπατο σπίτι.

Οι απόγονοι του Παναγιώτιου σπούδασαν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, στην ιερατική, γεωργική και ιατρική σχολή, ενώ οι απόγονοι του Δημητρίου δεν σπούδασαν και ήταν φτωχότεροι. Διακρίνονταν για την εργατικότητα, αξιοπρέπεια, εργατικότητα, προτερήματα που ενέπνεαν την εμπιστοσύνη και το σεβασμό από όλους τους κάτοικους του χωριού. Από την αγαθοσύνη τους παραχωρούσαν κτήματα στους εργαζόμενους συνχωριανούς τους και οι γιατροί εξέταζαν τους ασθενείς τους δωρεάν (όπως ο Παναγιώτης ο ονομαζόμενος Παπάσης και ο Αριστόδημος του Παναγιώτιου. Για τις αγαθοεργίες του ιατρού Αριστόδημου, στην ονοματοθεσία των οδών της Βαλύρας δόθηκε το ονομά του, μαζί με άλλα 4 ονόματα (Τσαγκάρη, Καρύδη, Τσάμη, Μακρή και Παπασαραντόπουλου), από την τότε κοινοτική αρχή ,με πρόεδρο το Γεώργιο Στρατή.
Τέλος οι νεώτεροι απόγονοι του Παναγιώτιου, έγιναν όλοι επιστήμονες, θεωρητικών και θετικών επιστημών.Περισσότερα για αυτούς θα πούμε σε επόμενες αναρτήσεις.
ΕΠΑΡΧΙΑ  ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ
Η Επαρχία Μικρομάνης συσταθείσα κατά την Τουρκοκρατία ως διοικητικό τμήμα (Καζάς), διατηρήθη κατά την επανάσταση και μετά την απελευθέρωση ως το 1835 που συνεστήθηκαν οι δήμοι, αλλά και μέχρι το 1843-4 ως εκλογική περιφέρεια. Στην επαρχία Μικρομάνης υπήγοντο τα χωριά Μικρομάνη (έδρα), Καμάρι (συνοικισμός, σημερινή Θουρία) Καλάμι (Αϊζάγα) Αντικάλαμος (Αζήζαγα) Κωνσταντίνοι, Βαλύρα (Τζεφερεμίνι), Στενύκλαρος (Σανδάνι), Φίλια και Σπανοχώρι.

            Στις 20 Απριλίου 1829 ανακήρυξαν «γνήσιο πολίτη» της επαρχίας τον κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια με ψήφισμα οι υπογράφοντες κάτοικοι από τη Βαλύρα ήταν:
Νικ. Παπαβασιλόπουλος
Ηλ. Μπότσικας
Σπύρος της Αναγνωστούς
Παν. Δουραμάκος
Νικ. Σταματόπουλος
Αγγ. Λιοντήρης
Αναγν. Ράμμος
Παν. Μπόβης
Παν. Σπηλιώτης
Παπασαράντος
Παπαμιχάλης
Αναγ. Γεωργόπουλος
Σωτ. Σαραντόπουλος
Θεοδ. Μπόβης
Δημητ. Καρύδης
Βασίλης Λινάρδος*
Νίκος Μαυροειδής

Οι δημοπρόκριτοι της επαρχίας Μικρομάνης ανακηρύσσουν γνήσιο πολίτη της επαρχίας των Ιων. Καπιδίστρια το 1829.
                                    Εν Μικρομάνη τη 27/4/1929


Η σφραγίδα έχει την υπογραφή Δημογεροντειον επαρχίας Μικρομάνης (ΓΑΚ Βλαχ. Α. φακ 220). Στο εντυπο αυτό  υπογράφουν και οι δημοπρόκριτοι των χωριών Μικρομάνης-Αντικάλαμου, Καλάμι, Καλαμίου, Κωνσταντίνων, Ανδανείας, Σπανοχωρίου, Κερασταρίου.
                                     Εκκλησίες- Εφημέριοι ΒΑΛΥΡΑΣ
      Το θρησκευτικό συναίσθημα  και η πίστη στο Θεό φαίνεται από το μεγάλο αριθμό των ναών που είχε το χωριό μας. Ήταν συνολικά 14. Ο ένας, ο ναός του Αγισηλάου δεν έχει ακόμη εντοπιστεί ενώ από τους υπόλοιπους δέκα τρεί άλλοι δεν υπάρχουν και άλλοι είναι ερείπια. Οι 13 ναοί του χωριού μας είναι Αγ. Κωνσταντίνος , Βαλτοκλησιά, Άγιος Βλάσσης, Άγιος Πέτρος, Άγιος Γιάννης, Παναίτσα, Άγιος Ηλίας, Αγία Παρασκευή, Άγιος Νικόλαος, Αγία Τριάδα, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Γεώργιος και η ενορία μας ο Άγιος Αθανάσιος.
Στις αρχές του 21ου αιώνα κτίστηκε ο ιερός ναός του αγίου Κωνσταντίνου, στο οικόπεδο που ήταν  δωρεά του συγχωριανού μας Δημητρίου Σταματόπουλου, που διέμενε στην Αμερική.
  Οι πολυέλαιοι του αγίου Αθανασίου είναι δωρεά του θείου μου Παναγιώτη που ήταν στη Γαλλία ενώ η Αγία Τριάδα έγινε με έξοδα και προσωπική εργασία των οικογενειών Καρύδη- Λύρα με βάση τις πληροφορίες του κου Θανάση Καρύδη που διαμένει στη Θεσαλλονίκη.
            Εφημεριακοί Κατάλογοι της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.
 Οι εφημέριοι του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Αθανασίου Βαλύρας από το 1821 μέχρι σήμερα είναι οι παρακάτω:
·        Σαράντος Οικονόμου, από Ζυγοβίστιο Γορτυνίας από 1821 έως 1840 αποθανών.
·        Σταύρος Σαραντόπουλος από 1840 έως 1845.
·        Μιχαήλ Σαραντόπουλος ή Σταματόπουλος, από 1845 έως 1875 αποθανών.
·        Γεώργιος Μυλωνάς, από το Δυρράχιο Μεγαλόπολης από το 1875 μέχρι 1917 αποθανών.
·        Δημήτριος Γ. Καρύδης υιός του προηγούμενου, από 1905, προερχόμενος από την ενορία Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου Καλόβρυσης Μαγούλας.
·        Ιωάννης Παπαϊωάννου ή Παπαδόπουλος, από  1906 έως 1922 αποθανών.
·        Ευθύμιος Ι. Ματσούκας, από την Αγριλιά, 1922-1940 αποθανών.
·         Δημήτριος Ν. Ξυδόπουλος, από 1940, προελθών από την Ενορία αγίου Ιωάννη Προδρόμου Ανεμόμυλου, έως 1969 συνταξιοδοτήθηκε απεβίωσε κατά το έτος  1973\1\3\, ετών  83.
    Κωνσταντίνος Σφήκας, από τη Βαλύρα, από 1972 έως 1978 μετατέθηκε στην Ενορία Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καλαμάτας.
        Νικόλαος Ηλιόπουλος. Εφημερεύει τώρα από το έτος 1978, προερχόμενος από την Ενορία Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου Καρτερωλίου.αποθανών ετών 65 και

 Ιωάννης Φωτεινός προελθών από την ενορία του αγίου Νικολάου Κορώνης ,το έτος 2002….. 

ΤΟ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ,ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟ
H OIΚΙΑ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΕΜΕΝΕ Ο ΤΖΑΦΕΡ ΑΓΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ
H OIΚΙΑ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΕΜΕΝΕ Ο ΤΖΑΦΕΡ ΑΓΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ.ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΓΚΡΑΒΟΥΡΙΣΤΑ Γ. ΤΣΟΝΑΚΙΔΗ
Η ΕΛΙΑ ΠΟΥ ΓΛΥΤΩΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΜΠΡΑΗΜ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΨΑΜΕ ΤΟ 2005

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΦΙΛΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΣΕΣ ΦΕΡΜΑΝΗ-ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: