Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

OI TΡΙΦΤΕΣ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ. ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Στα παιδικά μας χρόνια μια αποστολή ήταν ανάλογα με την εποχή, το σπίτι που είχε τρίφτα, τρίβαμε χοντρό αλάτι για τις διάφορες χρήσεις του, γαλαζόπετρα για το ράντισμα, κεραμίδια να γίνουν σκόνη για να φτιαχτεί ο φούρνος, διάφορους ξηρούς καρπούς για τα ζώα κ.λ.π..
Η τρίφτα ήταν μια επίπεδη επιφάνεια από λεία πέτρα, κατεργασμένη ή ακατέργαστη διαφορετικού πλάτους και πάχους και το λιθάρι στρογγυλό ή σφαιρικό κατεργασμένο ή ακατέργαστο, ανάλογα με το τι θέλουμε να τρίψουμε . Τέτοιες έτοιμες  πλάκες πήγαιναν και έβγαζαν από το ποτάμι Μαυροζούμενα στην περιοχή της Γκρεμίνας, τις φορτώνανε σε ζώα και τις πωλούσαν στα πανηγύρια και σε όσους είχαν ανάγκη.Το λιθάρι της τρίφτας, το φέρναμε από το ποτάμι, το οποίο για να στρογγυλευτεί χρειάστηκε να διανύσει χιλιόμετρα και από τα χτυπήματα και τη κύλιση από το νερό έπαιρνε τη στρογγυλή μορφή.Η δική μας τρίφτα και το λιθάρι είναι κατεργασμένα.

Το κάθε σπίτι είχε ζώα, κήπο, πηγάδι, μπαξέ, λινό,  αποθήκη, αποθηκευτικούς χώρους, ντζάρες για αποθήκευση νερού βροχής ,κάτω από τους ρέχτες των σπιτιών, λαδολύχναρα για φωτισμό, και παραγώνι για μαγείρεμα και ζεστασιά, και ντάκο πίσω από την πόρτα για ασφάλεια. Άλλα σπίτια τα είχαν όλα και άλλα ορισμένα από αυτά.
Πολλές φορές από την τρίφτα βγάζαμε το χαρτζιλίκι μας, ειδικά όταν ήταν το γαλάζωμα σε αμπέλια,-σταφίδες, κηπευτικά, γιατί η γαλαζόπετρα ήταν σε κομμάτια και έπρεπε να γίνει σκόνη.Μαζί με τον ασβέστη σχηματίζαμε το βορδιγάλειο πολτό σε συγκεκριμμένη αναλογια και ραντίζαμε για την καταπολέμηση των μικροβίων.
Τώρα τα υλικά ραντίσματος είναι έτοιμα και οι τρίφτες είναι στα αζήτητα. Μερικές τρίφτες υπάρχουν ακόμη παραμένοντας ζωντανές θυμιζοντάς μας το παρελθόν και άλλες έχουν καταστραφεί.
ΤΡΙΦΤΑ ΚΑΙ ΛΙΝΟΣ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
 Η ΤΡΙΦΤΑ ΛΥΡΑ ΧΟΡΤΑΡΙΑΣΜΕΝΗ.
 Η  ΚΑΤΕΡΓΑΣΜΕΝΗΤΡΙΦΤΑ ΛΥΡΑ ΜΕ ΤΑ ΤΡΙΑ ΛΙΘΑΡΙΑ ΤΑ ΔΥΟ  ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΚΑΤΕΡΓΑΣΜΕΝΟ
 Η ΦΥΣΙΚΗ ΤΡΙΦΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΘΟΥΣΑ
 Η ΤΡΙΦΤΑ ΣΤΗ ΛΑΜΠΑΙΝΑ
 Η ΤΡΙΦΤΑ ΣΤΗ ΛΑΜΠΑΙΝΑ
 Η ΤΡΙΦΤΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
 Η ΤΡΙΦΤΑ ΜΠΑΡΑΚΑΡΗ
 Η ΤΡΙΦΤΑ ΜΠΟΒΑΚΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ
 Η ΤΡΙΦΤΑ ΜΠΟΤΣΙΚΑ
 Η ΤΡΙΦΤΑ ΤΣΙΛΙΚΑ
 Η ΤΡΙΦΤΑ ΧΡΙΣΤΑΚΗ
 Η ΤΡΙΦΤΑ ΜΠΑΡΑΚΑΡΗ


Η ΤΡΙΦΤΑ ΤΣΑΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: