Κυριακή 19 Απριλίου 2015

ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ: 5.000 μαθητές στο 4ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Μπαίνει στον 4ο χρόνο του, την Τετάρτη 22 Απριλίου 2015, το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, στην Αρχαία Ιθώμη. Μια διοργάνωση που φέρνει μαθητές και σπουδαστές πιο κοντά στα κείμενα της αρχαιοελληνικής δραματουργίας, στα αρχαιοελληνικά μνημεία και επιπλέον προβάλλει την Αρχαία Ιθώμη και την ευρύτερη περιοχή…


Το πρόγραμμα του 4ου Διεθνούς νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος παρουσίασαν, σε συνέντευξη Τύπου, ο αρμόδιος για τον πολιτισμό αντιδήμαρχος Μεσσήνης, δήμαρχος του τέως Δήμου Ιθώμης, Κώστας Γεωργακόπουλος, συντελεστές της διοργάνωσης και συμμετέχοντες.
Όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος, τις παραστάσεις θα παρουσιάσουν στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Ιθώμης 16 εκπαιδευτικές ομάδες, οι τρεις από το εξωτερικό (Αγγλία και Ιταλία), ενώ συνολικά αίτηση συμμετοχής είχαν υποβάλει 34 μονάδες. Τις παραστάσεις θα παρακολουθήσουν περισσότεροι από 5.000 μαθητές, από σχολικές μονάδες όχι μόνο της Μεσσηνίας αλλά και άλλων νομών της Πελοποννήσου.

Ο Κώστας Γεωργακόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό θεσμό και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την προηγούμενη δημοτική αρχή, που τον δημιούργησε, σημειώνοντας ότι τον έχει διοργανώσει σωστά, ενώ ευχαρίστησε και το δήμαρχο Μεσσήνης, Γιώργο Τσώνη, για το γεγονός ότι του εμπιστεύθηκε την αρμοδιότητα του πολιτισμού και του έδωσε τη δυνατότητα να συμμετέχει στην οργάνωση αυτής της εκδήλωσης.
Επιπλέον ο αντιδήμαρχος τόνισε για το Φεστιβάλ: «Μέσα από αυτό τον πανελλήνιο μαθητικό θεσμό, που για τέταρτη  φορά θα πραγματοποιηθεί στον ελλαδικό χώρο οι μαθητές και σπουδαστές θα έλθουν σε επικοινωνία μεταξύ τους,  θα μοιραστούν εμπειρίες από την ενασχόλησή τους με το αρχαίο δράμα και θα προβάλλουν τη δουλειά τους. Ακόμη, το φεστιβάλ αυτό θα αποτελέσει το κίνητρο, ώστε να ασχοληθούν περισσότεροι μαθητές με το αρχαίο δράμα, να γνωρίσουν τους αρχαίους θεατρικούς συγγραφείς και την πολιτιστική κληρονομιά μας. Γιατί πιο ενεργοί και πιο συνειδητοί πολίτες γίνονται οι νέοι που παρακολουθούν θέατρο, αφού η θεατρική παράσταση ως πράξη επικοινωνίας πάντοτε μεταφέρει μηνύματα από τους δημιουργούς της στους θεατές.
Ο τόπος άλλωστε είναι μαγικός. Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ιθώμης, όπως τόσο δημιουργικά τον έχει αναδείξει ο Καθηγητής Πέτρος Θέμελης, είναι τόπος αγαπημένος.  Συνεχίζει να προσκαλεί και να ενθουσιάζει τους θεατρικούς συνοδοιπόρους μας τόσα χρόνια και να γίνεται και δικός τους αγαπημένος τόπος.  Όταν λοιπόν, έρχονται τα λόγια τα μεστά του αρχαίου δράματος να ακουστούν ξανά σε αυτόν τον τόπο, η μαγεία είναι απτή. Τα λόγια δίνουν ξανά πνοή στις αρχαίες πέτρες και αγκαλιάζουν τους νέους σήμερα, όπως αγκάλιαζαν τους νέους του χθες».
Τρίτη συνεχή χρονιά συμμετέχει στο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος η Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου και ο εκπρόσωπός της, επικεφαλής του μεταπτυχιακού τμήματος, Άντριου Βισνέφσκι, στην τοποθέτησή του κατά τη συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι το συγκεκριμένο φεστιβάλ είναι ιδιαίτερα σημαντικά, διότι φέρνει σε γνωριμία τους σπουδαστές με την αρχαιοελληνική γραμματεία και με τις βάσεις του δυτικού πολιτισμού. Εξέφρασε επίσης το θαυμασμό του για τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ιθώμης, όπως και για το έργο του καθηγητή Πέτρου Θέμελη. Ο Άγγλος καθηγητής σημείωσε ότι η σχολή του θα παρουσιάσει τις Ευμενίδες του Αισχύλου, μια επιλογή που έγινε με μεγάλη προσοχή και με σκοπό την ανάδειξη της κατάστασης στην οποία έχει βρεθεί ο σύγχρονος κόσμος, η οποία είναι γεμάτη βία.
Η αρχαιολόγος Εύη Λαμπροπούλου ανέγνωσε μήνυμα του Πέτρου Θέμελη, ο οποίος εργάζεται μαζί με το Δήμο Μεσσήνης, όπως σημείωσε ο Κώστας Γεωργακόπουλος, για τη δημιουργία ενός υψηλού επιπέδου Φεστιβάλ Αρχαίας Ιθώμης, στο οποίο θα εντάσσεται και το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος.
Τέλος ο Βενετσάνος Μπαλόπουλος, σκηνογράφος και μέλος της οργανωτικής επιτροπής, παρουσίασε, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων, το οποίο έχει ως εξής: «Οργάνωση εκπαιδευτικού σεμιναρίου «Μουσική και αρχαίο δράμα». Εργαστήριο κατασκευής αρχαίων μουσικών οργάνων. Διαδραστικό μουσικό – ηχητικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα (Ηχητικός Μουσικός Περίπατος). «Η Βαλίτσα του ηθοποιού» Εκπαιδευτικό θεατρικό παιχνίδι βασισμένο στους Ορφικούς Ύμνους. Υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Αρχαία Μεσσήνη: Η εκδίκηση των ειλώτων». Γνωριμία του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Μεσσήνης μέσω δύο εκπαιδευτικών προγραμμάτων με θέματα: «Ο Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Ιθώμης. Η Αγορά» και «Ο Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Ιθώμης. Το Γυμνάσιο και το Στάδιο». Ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών/εκπαιδευτικών σεναρίων στα πεδία των Θετικών Επιστημών, της Ιστορίας, της Πληροφορικής και των Νέων Τεχνολογιών, καθώς και της Φυσικής Αγωγής.
Στο πλαίσιο υλοποίησης των παραπάνω δράσεων, προβλέπεται η ανάπτυξη βιωματικών δραστηριοτήτων, εφαρμογών βασισμένες στις νέες τεχνολογίες, εφαρμογών παρουσίασης και προβολής του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ιθώμης, η δημιουργία και παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, καθώς και η διάχυση των εκπαιδευτικών σεναρίων μέσω της διασύνδεσης με εκπαιδευτικά αποθετήρια.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
9:00 ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ "Ορφικοί Ύμνοι" σε Μουσική Σύνθεση Μηνά Αλεξιάδη, Σκηνοθεσία Κλεώνης Φλέσσα και με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής Μεσσήνης
9:30 "THE EUMENIDES Aeschylus (Ευμενίδες Αισχύλου) - Royal Academy of Dramatic Art (London)
11:00 "ΠΛΟΥΤΟΣ του Αριστοφάνη - 4o ΓΕΛ Καλαμάτας

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
9:30 "BACCHAE Euripides (Βάκχες, Ευριπίδη)" - University College London
11:00 "ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ του Αισχύλου -9ο Γυμνάσιο Πατρών

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
9:30 "ΠΕΡΣΕΣ Αισχύλου" -ΓΕΛ Μολάων
11:00 "ΚΥΚΛΩΨ Ευριπίδη" - Γυμν. Καλλιθέας Θεσσαλονίκης

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
9:30 "ΑΛΚΗΣΤΙΣ" Ευριπίδη - Γυμν. Λιβαδοχωρίου Λήμνου
11:00 "ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ" του Ευριπίδη - 7ο Γυμνάσιο Βόλου

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
9:30 "ΕΛΕΝΗ" του Ευριπίδη -Εσπερινό Λύκειο Καλλιθέας
11:00 "ΙΚΕΤΙΔΕΣ" του Αισχύλου -7ο ΓΕΛ Ηρακλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
9:30 "ΚΥΚΛΩΨ" του Ευριπίδη -Κολλέγιο Αθηνών
11:00 "ΕΛΕΝΗ" του Ευριπίδη" - 18ο Γυμνάσιο Αθήνας

ΤΡΙΤΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
9:30 "ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ" του Αισχύλου -7o Γυμνάσιο Κέρκυρας & 4ο Λύκειο Κέρκυρας
11:00 "ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ" του Ευριπίδη -5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
9:30 "ΦΟΙΝΙΣΣΑΙ" του Ευριπίδη - 1ο ΓΕΛ Μεσσήνης
11:00 "PROMETEO INCATENTO" Eschilo (Προμηθεύς Δεσμώτης, Αισχύλου) - ISTITUTO DI ISTRUZIONE SUPERIORE "F. MAYROLICO" Liceo Classico di Messina"
12:00 ΛΗΞΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ - Δρώμενο "Μυθωδία" - Σύλλογος "Η Χαρά του Παιδιού"

Δεν υπάρχουν σχόλια: