Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015

Γαστρονομικός τουρισμός στην Μεσσηνία

Η γαστρονομία αποτελεί μεγάλο μέρος της πολιτιστικής παράδοσης της Μεσσηνίας. Η αυθεντική Μεσσηνιακή κουζίνα είναι μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές κουζίνες της μεσογειακής διατροφής όπου πρωταγωνιστούν αγνές πρώτες ύλες με κυρίαρχη την ελιά της Μεσσηνιακής γης. Ο γαστρονομικός αυτός προορισμός επιφυλάσσει εκπλήξεις που θα επιτρέψουν στους επισκέπτες να γνωρίσουν μια άλλη πτυχή του πολιτισμού αυτού του ευλογημένου τόπου και να εμπλουτίσουν την ταξιδιωτική τους εμπειρία. 

Αρχικά, αξίζει να αναφέρουμε κάποια από τα ντόπια προϊόντα που είναι στην διατροφή των Μεσσήνιων εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Η ποικιλία των μεσσηνιακών ελιών, τσακιστές με λεμόνι, μαύρες Καλαμών, χαρακτές ξιδάτες και θρούμπες, φιγουράρουν στα ράφια καταστημάτων διεθνώς, όπως επίσης και το ντόπιο ελαιόλαδο. Επίσης παγκοσμίου φήμης είναι και τα μεσσηνιακά κρασιά, οι αποξηραμένες σταφίδες και τα σύκα, ενώ ένα αγνό παραδοσιακό, φημισμένο γλύκισμα αποτελεί το παστέλι που με τις εξαιρετικές του ιδιότητες  εμφανίζεται σε διάφορους ευφάνταστους συνδυασμούς.
Για τους λάτρεις του αλμυρού, προτείνεται να γευτούν το Μανιάτικο παξιμάδι, που σερβίρετε ελαφρά νοτισμένο με νερό και ελαιόλαδο συνοδευόμενο από ψιλοκομμένη ντομάτα. Η Σφέλα, ένα άσπρο τυρί από αιγοπρόβειο γάλα με υφάλμυρη γεύση, αποτελεί ένα από τα εκλεκτά Μεσσηνιακά τυριά. Τα Μανιάτικα λαλάγγια ή τηγανίτες είναι ένα ακόμη προϊόν που έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας και ξεχωρίζει μιας και δεν λείπει από κανένα σπίτι κατά την διάρκεια των μεγάλων θρησκευτικών εορτών. Τα μεσσηνιακά αλλαντικά είναι φημισμένα χάρη στην ιδιαίτερη γεύση και το άρωμα του πορτοκαλιού που περιέχουν. Το ίδιο ισχύει και για το παστό (με πορτοκάλι) που εξακολουθεί να παρασκευάζεται με παραδοσιακό τρόπο. Τέλος, τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσετε κατά την επίσκεψή σας στην πανέμορφη Μεσσηνία είναι τα μαυρομάτικα με σπανάκι, το μυρωδάτο σύγκλινο και ο καλαματιανός καπαμάς.
Σημαντικές γιορτές με θεματικές τα τοπικά προϊόντα είναι:
-Γιορτή του Κρασιού- Ιούλιο σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας. Ενώ στις 10 Αυγούστου οι παραγωγοί προσφέρουν δωρεάν κρασί, σπιτικούς μεζέδες με την συνοδεία ορχήστρας.
-Γιορτή του σύκου - 18 Αυγούστου από τον Μορφωτικό Σύλλογο Πολυλόφου
-Γιορτή του καρπουζιού - μέσα Ιουνίου από τον Δήμο Τριφυλίας
-Γιορτή της μπάμιας - αρχές Αυγούστου στο χωριό Αρμένοι της Τριφυλίας
-Γιορτή του Βακαλάου - στις 6 Αυγούστου στο Δ.δ. Σπηλιά της Κυπαρισσίας
-Γιορτή της Αγκινάρας – μέσα Ιουλίου στη Μικρομάνη Καλαμάτας
-Γιορτή του Ρυζιού - κάθε Ιούλιο στην Σπερχόγεια Καλαμάτας
-Γιορτή για το Ελαιόλαδο και τη Σταφίδα – 24, 25 Ιουλίου στη Βάλτα
-Γιορτή του Μούστου – στα τέλη Σεπτέμβρη στο Αβραμιό Μεσσήνης
-Γιορτή του Αγρότη – κάθε καλοκαίρι στον Άρι
-Γιορτή της Σαρδέλας – κάθε Αύγουστο στη Μαραθόπολη
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Μεσσηνία επισκεφθείτε την ιστοσελίδα
http://biopolitics.gr/biowp/biotourism-and-promotion-of-the-olive-culture-in-the-land-of-messenia/,
Σας στέλνουμε συνημμένο Δελτίο Τύπου για το έργο «Βιοτουρισμός και Ανάδειξη του Πολιτισμού της Ελιάς στην Μεσσηνιακή Γη» που παρουσίασε με εκθεσιακό περίπτερο η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής (Β.Ι.Ο.) στο 5ο Ετήσιο Capital Link Συνέδριο ΕΚΕ με θέμα «Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία – Κοινωνία»,  στο Ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας στις 25 Ιουνίου 2015.
Σκοπός του έργου είναι η ανάδειξη νέων προοπτικών ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας με επίκεντρο τον Bιοτουρισμό – τουρισμός με πυρήνα το περιβάλλον και τον πολιτισμό.
Παρακαλούμε για την δημοσίευση στο έντυπο ή ηλεκτρονικό σας μέσο και την ενημέρωσή μας σε περίπτωση δημοσίευσης. Αν μπορείτε στείλτε μας το σχετικό link.

Με εκτίμηση,

Καθ. Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη
Πρόεδρος και Ιδρύτρια της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής

Info:

Η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής (www.biopolitics.gr) ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1985 με στόχο την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας και εκπαίδευσης για το περιβάλλον. Σήμερα, διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών σε 165 χώρες και αναγνωρίζεται παγκοσμίως για την πρωτοποριακή της εργασία στον περιβαλλοντικό τομέα, με πολυάριθμες δημοσιεύσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες για την κινητοποίηση της κοινής γνώμης. Διαμέσω του εκτενούς προγράμματος ηλεκτρονικής μάθησης που διεξάγει (http://elearning.biopolitics.gr/), η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής αποσκοπεί στην προώθηση νέας σκέψης και δράσης σε κάθε δραστηριότητα, με στόχο την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον και εξασφαλίζει μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: