Σάββατο, 25 Ιουλίου 2015

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΓΙΑ EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΜΗ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Παραδοσιακές και Εναλλακτικές καλλιέργειες για επαγγελματίες και μη αγρότες,αυξάνοντας το εισοδημά τους
Επιδοτήσεις, άρα και ευκαιρίες, φέρνει ο νέος επενδυτικός νόμος σε 103 παραδοσιακές και εναλλακτικές καλλιέργειες. Η περιοχή της Βαλύρας έχει τη δυνατότητα για αυτές τις καλλιέργειες .
Οι νέοι άνεργοι αγρότες και μη, καθώς και επαγγελματίες αγρότες, μπορούν να πληροφορηθούν  τις χρήσεις των αρωματικών φαρμακευτικών -θεραπευτικών φυτών στο διαδίκτυο,την καθετοποίηση της παραγωγής,  να κάνουν έρευνα αγοράς, και στη συνέχεια να αποφασίσουν να ασχοληθούν επαγγελματικά, αφού ενημερωθούν σωστά , ώστε να υπάρχει  μέλλον με προοπτική για άνοιγμα αγορών, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερο εισόδημα.

 Ο νέος νόμος δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ, τούτο θα γίνει σύντομα, αλλά είναι βέβαιο πως θα κινείται στη λογική της ενίσχυσης ων επενδυτικών προτάσεων που αφορούν την καλλιέργεια, παραγωγή, μεταποίηση νέων μορφών αγροτικών προϊόντων.
Οπως σημειώνει και η Ημερησία, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι η δυνατότητα καλλιέργειας και συγκομιδής αγροτικών προϊόντων τα οποία πραγματοποιούνται από αγροτικούς ή αγροτοβιομηχανικούς συνεταιρισμούς καθώς και ομάδες παραγωγών ή ενώσεις ομάδων παραγωγών, οι οποίες έχουν συσταθεί σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία.
Στη μακρά λίστα των επιδοτούμενων καλλιεργειών που επιδοτούνται περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οπωροκηπευτικά, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, υποτροπικά φυτά, δενδρώδεις καλλιέργειες, όσπρια και κτηνοτροφικά φυτά.
Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά σε υφιστάμενες, νέες, εναλλακτικές και καινοτόμες καλλιέργειες, όπως:
• Πορτοκαλιές. Οι πρώιμες ποικιλίες New Hall και Navelina που είναι ανθεκτικές στις ανεμόπληκτες περιοχές μπορούν να καλλιεργηθούν σε όλες τις πρώιμες ή ανεμόπληκτες περιοχές της χώρας. Η πρώιμη ποικιλία Navel RO 25 μπορεί να διαδοθεί σε όλη τη χώρα όπως επίσης και η ποικιλία Fisher.
Οι όψιμες ποικιλίες Navel και η ποικιλία Οψιμο Αργους προωθείται σε όλες τις κατάλληλες περιοχές της χώρας εφόσον ενδείκνυται σύμφωνα με τις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
• Μανταρινοειδή. Ομάδα Κλημεντίνης: Προωθούνται οι υπερπρώιμες ποικιλίες Marisol, οι πρώιμες ποικιλίες Denules και SRA63, SRA89 και Πόρου.
Ομάδα Satsuma: θεωρείται πρώιμη και ειδικότερα οι κλώνοι Clasuelina (ισπανική επιλογή), Miyagava, Wase, Okitsu (συγκομιδή από τέλη Σεπτεμβρίου) ειδικότερα στις περιοχές Κέρκυρας, Θεσπρωτίας, Αρτας, Μαγνησίας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και γενικά στις ψυχρότερες περιοχές της χώρας.
Το μανταρίνι Nova, σε όλες τις περιοχές εσπεριδοκαλλιέργειας της χώρας.
• Λεμονιά. Η ποικιλία Αδαμοπούλου όπου υπάρχει πρόβλημα κορυφοξήρας, σε όσες περιοχές της χώρας ευδοκιμεί. Η πρώιμη ποικιλία Inderdonato στις παραλιακές ζώνες της χώρας για συγκομιδές από τέλη Σεπτεμβρίου.
Η Μαγληνή αν και δεν είναι ανθεκτική στην κορυνηφόρα παραμένει ως προωθούμενη λόγω της μεγάλης παραγωγικότητας, των χυμωδών καρπών της και των ελάχιστων σπόρων που περιέχει.
Η ποικιλία Eureka με κύρια περίοδο συγκομιδής άνοιξη-αρχές καλοκαιριού και με υψηλή απόδοση σε χυμό. Η εγκατάστασή της συνιστάται μόνο σε περιοχές απαλλαγμένες από ισχυρούς τοπικούς άνεμους.
• Γκρέιπ Φρουτ. Οι έγχρωμες ποικιλίες Red Blush και ιδιαίτερα Star Ruby στις περιοχές Χανίων, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Ηλείας, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως και οι λευκόσαρκες άσπερμες και ιδιαίτερα η ποικιλία March Seedless.
• Κουμ Κουάτ. Στις περιοχές Κέρκυρας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Κορινθίας, Αργολίδας, Ηλείας, στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.
• Κίτρο. Στις περιοχές Αχαΐας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Κορίνθου, Αργολίδας, στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης καθώς και στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, Περιφέρειας Αττικής, στα νησιά Κύθηρα, Αντικύθηρα, Πόρο.
• Περγαμόντο – Φράπα. Στις περιοχές Αχαΐας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Κορίνθου, Αργολίδας, στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης καθώς και στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, Περιφέρειας Αττικής, στα νησιά Κύθηρα, Αντικύθηρα, Πόρο και στην περιοχή Τροιζηνίας.
Υποτροπικά φυτά
Οι ανάγκες σε υποτροπικούς καρπούς στην εγχώρια αγορά, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων καλύπτεται από εισαγωγές, αυξάνονται συνεχώς.
Η προώθηση των αναφερομένων κατωτέρω υποτροπικών καλλιεργειών κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να αντικατασταθούν μη βιώσιμες καλλιέργειες και να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης εναλλακτικών καλλιεργειών των οποίων τα προϊόντα παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση στην αγορά, και εξασφαλίζουν ικανοποιητικό γεωργικό εισόδημα.
• Αβοκάντο. Προωθούνται οι ποικιλίες Hass, Fuerte, Ettinger και Ζutano.
 Μπανάνα. Στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου συνιστώνται οι κλώνοι Grand Nain και Αρβη. Σε καλλιέργειες υπό κάλυψη συνιστάται η ομάδα χαμηλόκορμων ποικιλιών Cavendish.
• Φραγκοσυκιά. Στις Περιφέρειες: Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου στις Π.Ε. Λακωνίας, Πειραιώς (Τροιζηνία, Κύθηρα και Πόρο), Σάμου και Ευβοίας, προωθούνται οι ποικιλίες ΧΑ1, ΡΕ1, ΚΑ2 και ΡΟ2.
 Χουρμαδιά. Στις Περιφέρειες: Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου στις Π.Ε. Λακωνίας, Μεσσηνίας, στις θερμότερες και παραθαλάσσιες περιοχές αυτών συνιστώνται οι ποικιλίες Barhoo, Khalas, Lulu και Deglet Noor.
• Πεκάν. Προωθούνται οι ποικιλίες PAWNE, CHOCTAW, WESTERN, DESIRABLE και DELMAS. Η ανωτέρω καλλιέργεια αντέχει και σε βορειότερες περιοχές της χώρας με ψυχρότερο σχετικώς κλίμα, όχι όμως σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 400 μέτρων από τη στάθμη της θάλασσας.
 Μάνγκο. Προωθούνται οι ποικιλίες: KENT, PALMER, KEITT, TOMMY ATKINS και IRWIN, μόνον υπό κάλυψη, στις θερμότερες και απαλλαγμένες παγετών περιοχές της χώρας.
• Τσεριμόγια. Προωθείται η καλλιέργεια των ποικιλιών AFRICAN PRIDE.
• Ακτινιδιά. Προωθούνται οι ποικιλίες ακτινιδιάς HΑΥWARD και ιδιαίτερα η επιλογή CHICO καθώς και η ελληνική ποικιλία «Τσεχελίδης».
 Κηπευτικά. Προωθείται η καλλιέργεια όλων των κηπευτικών ειδών, υπαίθρια ή υπό κάλυψη (μονοετών και πολυετών), με μόνη προϋπόθεση οι σχετικές ποικιλίες να είναι αποδεδειγμένα εγγεγραμμένες στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών καλλιεργουμένων φυτικών ειδών της χώρας μας ή/και στον κοινό κατάλογο ποικιλιών κηπευτικών ειδών.
• Ροδιά. Προωθούνται οι ποικιλίες Wonderful, Ι.Φ.Δ. 11006, Ι.Φ.Δ. 11021 και Ι.Φ.Δ. 1010.
• Ελιά. Η καλλιέργεια της ελιάς είναι προωθούμενη ως είδος. Επιτρέπεται η ανανέωση και η μετατροπή υφιστάμενων ποικιλιών και η φύτευση νέων εκτάσεων ελιάς με τις προωθούμενες ελληνικές ποικιλίες.
Στις περιοχές ΠΟΠ και ΠΓΕ, προωθούνται οι ποικιλίες εκείνες που είναι καταγραμμένες στην αντίστοιχη απόφαση αναγνώρισης του ΠΟΠ και ΠΓΕ, τηρούμενης όμως της ποσοστιαίας αναλογίας των ποικιλιών, σε επίπεδο ζώνης παραγωγής ελαιολάδου ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Η καλλιέργεια της ελιάς προωθείται μόνο με κανονική φύτευση (όχι πυκνή φύτευση).
• Βατόμουρα.
• Σμέουρα.
• Μύρτιλα.
 Φραγκοστάφυλα. Προωθούνται οι ποικιλίες των ειδών RUBUS FRUTICOSUS, URSINUS FRUTICOSUS, DAEUS OCCIDENTALIS, RUBUS IDAEUS, VACCINIUM CORYMBOSUM, VACCINIUM MYRTILLUS και RIBES SATIVUM καθώς και οι υβριδιακές μορφές τους.
Οι καλλιέργειες που επιδοτεί ο νέος επενδυτικός νόμος
Βατόμουρο, Σμέουρο, Μύρτιλο, Φραγκοστάφυλο, Πορτοκαλιά, Μανταρινιά, Λεμονιά, Γκρέιπ φρουτ, Κουμ κουάτ, Κίτρο, Περγαμόντο, Φράπα, Ακτινίδιο, Μηλιά, Αχλαδιά, Κυδωνιά, Βερικοκιά, Κερασιά, Δαμασκηνιά, Ροδακινιά, Νεκταρίνι, Κορομηλιά, Καρυδιά, Χαρουπιά, Καστανιά, Αμυγδαλιά, Φιστικιά, Συκιά, Ροδιά, Ελιά, Τσάι, Ρίγανη, Λεβάντα, Μέντα, Θυμάρι, Δενδρολίβανο, Βάλσαμο, Λουίζα, Σαμπούκος, Φασκόμηλο, Μελισσόχορτο, Βαλεριάνα, Ματζουράνα, Εχινάτσεα, Εστραγκόν, Κάπαρη, Υσσωπος, Γκότζι Μπέρι, Ιπποφαές, Αλόη, Κρανιά, Αρώνια, Φακή, Κοινό φασόλι, Φασόλια γίγαντες, Φάβα, Κουκιά, Ρεβύθι, Τριφύλλι, Κτηνοτροφικό μπιζέλι, Βίκος, Αβοκάντο, Φραγκοσυκιά, Μάνγκο, Λωτός, Μπανάνα, Χουρμαδιά, Λίτσι, Γκουάβα, Πεκάν, Τσεριμόγια, Αγκινάρα, Σπαράγγι, Ντομάτα, Μελιτζάνα, Αγγούρι, Πιπεριά, Πατάτα, Πεπόνι, Καρπούζι, Αγγούρι, Κολοκύθι, Φασολάκι, Αρακάς, Κρεμμύδι, Σκόρδο, Πράσο, Παντζάρι, Καρότο, Ραπάνι, Μαρούλι, Σπανάκι, Ραδίκι, Αντίδι, Μαϊντανός, Ανηθος, Σέλινο, Λάχανο, Κουνουπίδι, Μπρόκολο, Λαχανάκι Βρυξελλών, Μπάμια, Φράουλα.
 O ΑΜΠΕΛΙΑΝΟΣ ΜΕ ΛΕΙΟ ΒΛΑΣΤΟ
 Ο ΑΜΠΕΛΙΑΝΟΣ ΜΕ ΤΡΙΧΩΤΟ ΒΛΑΣΤΟ
 ΑΓΡΙΑΓΚΙΝΑΡΑ
 ΘΥΜΑΡΙ
 ΘΥΜΑΡΙ
ΘΥΜΑΡΙ
 ΟΙ ΜΑΥΡΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΑΠΟ ΑΓΡΙΟ ΣΕΛΙΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΠΟ ΑΓΡΙΟ ΕΙΔΟΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ
 ΑΓΡΙΟ ΕΙΔΟΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΣΚΙΑΔΑΝΘΗ
 ΚΑΥΚΑΛΗΘΡΑ ΜΕ ΛΕΥΚΑ ΑΝΘΗ
 ΚΑΥΚΑΛΗΘΡΑ ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΑ ΑΝΘΗ
ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΥΚΑΛΗΘΡΑΣ ΜΕ ΛΕΥΚΑ ΚΑΙ ΚΙΤΡΙΝΑ ΑΝΘΗ
 ΑΓΡΙΟ ΣΕΛΙΝΟ
 ΑΜΠΕΛΙΑΝΟΣ ΜΕ ΛΕΙΟ ΒΛΑΣΤΟ
  ΑΜΠΕΛΙΑΝΟΣ ΜΕ ΛΕΙΟ ΒΛΑΣΤΟ
ΑΝΘΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΑΜΠΕΛΙΑΝΟΥ ΜΕ ΤΡΙΧΩΤΟ ΒΛΑΣΤΟ. ΣΤΟ ΑΝΘΟΣ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΑΝΟΥ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΣΤΙΓΜΑ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΕΙΔΟΣ ΑΜΠΕΛΙΑΝΟΥ ΜΕ ΤΟ ΛΕΙΟ ΒΛΑΣΤΟ.
ΣΠΟΡΟΙ ΑΠΟ ΜΥΡΩΝΙ ΚΑΙ ΣΕΛΙΝΟ
ΠΙΠΕΡΙΕΣ
ΝΤΟΜΑΤΕΣ
ΝΤΟΜΑΤΕΣ 20 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΙΔΗ.ΤΟ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΛΥΚΟΠΕΝΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΑΡΜΑΚΟ, ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ.
TO ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ, ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ.
ΑΜΠΕΛΙΑΝΟΣ
ΑΜΠΕΛΙΑΝΟΣ
ΑΜΠΕΛΙΑΝΟΣ
ΑΜΠΕΛΙΑΝΟΣ
ΑΜΠΕΛΙΑΝΟΣ
ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΠΑΛΙΑΣ ΜΑΥΡΗΣ  ΜΠΟΥΡΝΕΛΙΑΣ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ,,ΕΙΔΟΣ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ
 4 ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΛΥΚΟΠΕΝΙΟ
 ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΟΥ ΕΒΡΕΧΕ 26-7-2015
ΒΑΝΙΛΙΕΣ ΕΙΔΟΣ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΠΑΛΙΑΣ ΛΕΥΚΗΣ  ΜΠΟΥΡΝΕΛΙΑΣ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

ΡΙΓΑΝΗ
ΜΟΣΧΟΣ
ΡΙΓΑΝΗ
ΠΕΡΔΙΚΑΚΙ
ΠΕΡΔΙΚΑΚΙ
ΜΟΣΧΟΣ
ΑΓΡΙΑ ΜΕΝΤΑ
ΑΓΡΙΑ ΜΕΝΤΑ
ΑΓΡΙΑΓΚΙΝΑΡΑ
ΑΓΡΙΑΓΚΙΝΑΡΑ

ΑΓΡΙΑΓΚΙΝΑΡΑ

ΑΓΡΙΑΓΚΙΝΑΡΑ

ΑΜΠΕΛΙΑΝΟΣ
ΑΜΠΕΛΙΑΝΟΣ
ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ
ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ
ΓΛΥΚΟΡΙΖΙ
ΝΥΚΤΟΛΟΥΛΟΥΔΟ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΧΡΩΜΑΤΑ,ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΕΝΤΟΝΑ
ΝΥΚΤΟΛΟΥΛΟΥΔΟ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΧΡΩΜΑΤΑ,ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΕΝΤΟΝΑ
ΝΥΚΤΟΛΟΥΛΟΥΔΟ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΧΡΩΜΑΤΑ,ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΕΝΤΟΝΑ
ΝΥΚΤΟΛΟΥΛΟΥΔΟ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΧΡΩΜΑΤΑ,ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΕΝΤΟΝΑ
ΠΑΛΙΑ ΨΕΚΑΣΤΗΡΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΠΡΑΠΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
ΝΥΚΤΟΛΟΥΛΟΥΔΟ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΧΡΩΜΑΤΑ,ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΕΝΤΟΝΑ

 
 ΝΥΚΤΟΛΟΥΛΟΥΔΟ ΚΟΚΚΙΝΟ-ΚΙΤΡΙΝΟ
 ΝΥΚΤΟΛΟΥΛΟΥΔΟ ΡΟΖ-ΚΟΚΚΙΝΟ
  ΑΓΡΙΟΡΑΔΙΚΟ ΠΙΚΡΟ ΜΕ ΓΑΛΑΖΙΟ ΧΡΩΜΑ, ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΘΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΡΩΙ
 ΑΝΤΡΑΚΛΑ ή ΓΛΙΣΤΡΙΔΑ.ΤΡΩΓΕΤΑΙ ΣΑΛΑΤΑ ή ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟΥΡΣΙ.
Η Γλιστρίδα παρέχει έξι φορές περισσότερη βιταμίνη Ε από το σπανάκι και επτά φορές περισσότερη βήτα καροτίνη από τα καρότα. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, μαγνήσιο, ριβοφλαβίνη, κάλιο και φώσφορο και γλουταθειόνη.
Τα φύλλα της χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση δειγμάτων από έντομα ή φίδια τσιμπήματα στο δέρμα, επούλωση πληγών, πόνους από τσιμπήματα μέλισσας, βακτηριακή δυσεντερίας, διάρροιας, αιμορροΐδες, και εντερική αιμορραγία.
 Η Γλιστρίδα είναι μια κλινικώς αποτελεσματική θεραπεία και για τους στοματικούς λειχήνες
  ΑΓΡΙΟΡΑΔΙΚΟ ΠΙΚΡΟ ΜΕ ΓΑΛΑΖΙΟ ΧΡΩΜΑ, ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΘΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΡΩΙ
 ΑΓΡΙΟΡΑΔΙΚΟ ΠΙΚΡΟ ΜΕ ΓΑΛΑΖΙΟ ΧΡΩΜΑ, ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΘΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΡΩΙ
ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΕΙΔΟΣ ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟΥ,ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ,ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΠΕΤΟΥΡΙ
ΠΗΓΑΔΙ ΧΡΩΜΑΤΑ-ΑΡΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΙΧΑΛΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΕΞΩΠΟΡΤΑ ΣΤΗΝ ΟΙΧΑΛΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΧΡΩΜΑΤΑ -ΑΡΩΜΑΤΑ
ΧΡΩΜΑΤΑ -ΑΡΩΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: