Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

5 ΠPOTAΣEIΣ-ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟ ΚΑΙ 5′

problem-versus-solution-sign

Βρισκόμαστε πια στο χείλος της καταστροφής, η σήψη είναι βαθειά, ο λαός πληρώνει βαρύ τίμημα χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Θλίψη, απαισιοδοξία παντού. Γνωρίζουμε όλοι καλά ότι στην καπιταλιστική ελεύθερη κοινωνία, η Οικονομία είναι αυτή που φέρνει χαμόγελα ή σκορπά θλίψη στο λαό.
Η χώρα μας πέρασε από συμπληγάδες πέτρες τον τελευταίο μήνα. Το διακύβευμα: νέα δανειοδότηση με ανταλλάγματα και άμεσες μεταρρυθμίσεις. Εδώ βάζω άνω τελεία. Μεταρρυθμίσεις φώναζε ο Σόιμπλε, το ίδιο και ο Γιούνγκερ, μεταρρυθμίσεις κραύγαζε ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης. Είδατε εσείς μεταρρυθμίσεις; Πιο πολύ σε παιχνίδι κερδοσκοπείας παρά ουσιαστικών αλλαγών φάνηκε να μετατρέπεται.

Δεν θα γίνω ο δικηγόρος του διαβόλου λέγοντας πως όλα γίνονται για τα ανταλλάγματα και για τα χρηματιστηριακά τρικ. Θα αφήσω στο πλάι τις ιδέες για παράλληλο νόμισμα, για δημιουργία Ομολόγων-δανείων χρέους απο την ΕΚΤ. Ούτε θα γράψω για ποσοτική χαλάρωση. Θα αναφερθώ στα δικά μας, τα του οίκου μας, σε προτάσεις που έπρεπε να χρησιμοποιηθούν ΧΘΕΣ στην οικονομία προκειμένου να ανασάνει, να θωρακιστεί, να γίνει πιο δίκαιη και υγιής.
ΠΡΟΤΑΣΗ 1η
Στην Παγκόσμια Οικονομία το ρευστό χρήμα καταλαμβάνει το 10-15% ενώ το εικονικό 85-90%. Καταλαβαίνετε ότι οι συναλλαγές γίνονται για το παραμικρό -ακόμα και για τσιγάρα- με πιστωτική κάρτα! Πράγμα που σημαίνει ότι τα χρήματα μπαίνουν σε εναν λογαριασμό για κάθε επιχείρηση, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο απόλυτος έλεγχος εσόδων-εξόδων, αγορών-πωλήσεων κάθε επιχείρησης.Για να έχει αποτέλεσμα βέβαια αυτό, θα πρέπει να υπάρχει κίνητρο στον καταναλωτή για τη χρήση πλαστικού χρήματος ώστε να έχει φορολογικές ελαφρύνσεις σε περίπτωση που χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο. Μέχρι και 70% φοροαπαλλαγή για παράδειγμα, αν χρησιμοποιεί το 85% των εσόδων του σε «πλαστικό» χρήμα.
ΠΡΟΤΑΣΗ 2η
Τοποθέτηση εκδόσεως μηχανών εισιτηρίων στα γήπεδα, τα θέατρα, τους κινηματογράφους, τα μουσεία κλπ. Ο έλεγχος των μηχανών αυτών να γίνεται κάθε εβδομάδα, να παρακρατείται ο φόρος σε ρευστό ή πλαστικό χρήμα και οι υπόλοιπες εισπράξεις της επιχείρησης να τακτοποιούνται και να διεκπεραιώνονται άμεσα πιστώνοντας τις στο λογαριασμό τους.
ΠΡΟΤΑΣΗ 3η
Λίστα ελληνικών προϊόντων που θα αναρτήσει το Υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. Οι καταναλωτές που επιλέγουν να χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα σε καθημερινή βάση, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά (αποδείξεις που θα σχεδιαστούν από το Υπουργείο), να δίνουν κίνητρο μπόνους στη φορολογία.
ΠΡΟΤΑΣΗ 4η
Δημιουργία σχετικού συντελεστή με βάση τα έσοδα κάθε επιχείρησης που θα ορίζει τον αριθμό υπαλλήλων που πρέπει να έχει κάθε επιχείρηση. Παροχή μπόνους στις ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές για επιπλέον προσλήψεις.
ΠΡΟΤΑΣΗ 5η
Δημιουργία ομάδας εφοριακών που θα δουλεύουν 8ωρα, 24 ώρες το 24ωρο, με μεταθέσεις χωρίς εντοπιότητα και μεγαλύτερους μισθούς. Θα διενεργούν ελέγχους σε καφέ, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, παιδότοπους, κινηματογράφους, εστιατόρια καθημερινά, καθ “όλη τη διάρκεια της ημέρας. Θα γίνεται έλεγχος ακόμη και δύο φορές την ημέρα σε ένα μαγαζί. Σε περίπτωση παρανομίας θα γίνεται κατάσχεση του κέντρου, του λογαριασμού που είναι συνδεδεμένος στο taxis και άμεσος πλειστηριασμός εντός ημέρας. Θα δίνεται προτεραιότητα στο οικογενειακό του περιβάλλον, το οποίο πληρώνοντας το πρόστιμο και το 30% της αντικειμενικής αξίας του μαγαζιού θα μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του.
Βεβαίως για να ισχύσουν όλα αυτά, είναι απαραίτητο να θεσμοθετηθεί ένα σταθερό φορολογικό σύστημα για δεκαετίες, ώστε να γνωρίζει ο επιχειρηματίας την προοπτική της επιχείρησής του. Τα τελευταία χρόνια οι φορολογικοί νόμοι αλλάζουν ανά δίμηνο, τρίμηνο, εξάμηνο κλπ. Αυτό κι αν είναι γελοιότητα και εμπαιγμός για τον επιχειρηματία.
Επίσης να δοθεί η δυνατότητα στον καταναλωτή να καταθέτει με τη φορολογική του δήλωση όλες τις αποδείξεις του ώστε να εκπίπτει του φόρου το συνολικό ποσό των εξόδων του και με τον τρόπο αυτό να δοθεί κίνητρο στους πολίτες να ζητούν οπωσδήποτε απόδειξη.
Αυτές είναι μόνο 5 προτάσεις οι οποίες εφαρμόζονται άμεσα, χωρίς μεγάλο κόστος και με μικρή μελέτη, κινήσεις που θα μας βοηθήσουν να κρατηθούμε και με τη δραχμή αν χρειαστεί και θα μας δυναμώσουν πολύ περισσότερο εντός ευρώ! Δε γνωρίζω γιατί δεν έγινε ακόμα καμία μεταρρύθμιση από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Σόιμπλε, γνωρίζω οτι βρισκόμαστε στην εντατική και χρειαζόμαστε άμεσα bypass!

Δεν υπάρχουν σχόλια: