Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015

ΦΘΙΝΌΠΩΡΟ 2015 ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ. ΑΝΘΗ-ΧΡΩΜΑΤΑ-ΑΡΩΜΑΤΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Tο Φθινόπωρο είναι μία από τις τέσσερις εποχές της εύκρατης ζώνης, η ενδιάμεση ανάμεσα στο καλοκαίρι και τον χειμώνα. Ξεκινά στο Βόρειο ημισφαίριο κατά την φθινοπωρινή ισημερία, στις 21 Σεπτεμβρίου και στις 21 Μαρτίου στο Νότιο ημισφαίριο. Αντίστοιχα στο Βόρειο τελειώνει στο χειμερινό ηλιοστάσιο στις 21 Δεκεμβρίου και στις 21 Ιουνίου στο Νότιο. Ωστόσο, για τη μετεωρολογία οι μήνες Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος στο βόρειο ημισφαίριο και Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος στο νότιο ημισφαίριο απαρτίζουν συμβατικά την εποχή του Φθινοπώρου. Εξαίρεση σε αυτού του είδους τη διαίρεση αποτελεί το Κελτικό ημερολόγιο που ακολουθεί τονΚελτικό ημερολογιακό κύκλο και θεωρεί ως μήνες του Φθινοπώρου τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Στην εύκρατη ζώνη το φθινόπωρο είναι η εποχή της συγκομιδής. Τα φυλλοβόλα δέντρα χάνουν το φύλλωμά τους, τα χρώματα στη φύση είναι διαφορετικά και ξεκινούν οι πρώτες βροχές, που προετοιμάζουν το έδαφος μεταφέροντας βαθύτερα τα άλατα, μεταλλικά στοιχεία και τις θρεπτικές ουσίες για την επερχόμενη σπορά. Τα φύλλα των φυλλοβόλων δέντρων, ενεργοποιώντας ένα δικό τους αμυντικό μηχανισμό, όταν ωριμάζουν μπορούν και διασπούν τις χρωστικές ουσίες που έχουν παραγάγει -ανάμεσά τους και την χλωροφύλλη- και τις απορροφούν πίσω στο κοτσάνι για άλλες χρήσεις. Όταν το πράσινο χρώμα της χλωροφύλλης εξαφανίζεται, τότε αποκαλύπτονται τα υπόλοιπα χρώματα, αυτά που συνήθως αποκαλούνται "φθινοπωρινά".

ΥΒΙΣΚΟΣ
ΚΡΙΝΑΚΙΑ
ΡΟΔΙΑ
ΤΟ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟ ΞΥΛΟ.Palo Mporatso. Δένδρο από την Αργεντινή 35 χρόνων, στην οικία του Ιωνά Κεφάλα στη Λάμπαινα Μεσσηνίας. Θα πρέπει κάποιος το χειμώνα να κόψει κλαδιά, να τα βάλει σε ορμόνη και να τα φυτέψει,γιατί δεν παράγει σπέρματα.Είναι αρκετά αρωματικό και αισθησιακό όταν το βλέπεις για πρώτη φορά.
ΑΛΟΗ 2 ΕΙΔΗ
ΤΟ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟ ΞΥΛΟ
ΤΑ ΡΟΔΙΑ
ΚΑΚΤΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΚΑΚΤΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙ
ΤΑ ΚΡΙΝΑΚΙΑ
ΤΑ ΚΡΙΝΑΚΙΑ

ΤΑ ΚΥΚΛΑΜΙΝΑ
ΤΑ ΚΥΚΛΑΜΙΝΑ
ΟΙ ΚΡΙΝΟΙ
ΟΙ ΚΡΙΝΟΙ
ΤΟΥ ΠΟΥΛΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ

ΥΒΙΣΚΟΣ ΚΙΤΡΙΝΟΣ
ΥΒΙΣΚΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΠΛΟΣ
ΥΒΙΣΚΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΔΙΠΛΟΣ
ΥΒΙΣΚΟΣ ΚΙΤΡΙΝΟΣ
ΥΒΙΣΚΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΠΛΟΣ
ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ
ΥΒΙΣΚΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΠΛΟΣ
ΥΒΙΣΚΟΣ ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΔΙΠΛΟΣ
ΑΝΘΙΣΜΕΝΟ ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΙ
ΜΟΣΧΟΣ ΣΤΟ ΧΩΜΑ
ΜΟΣΧΟΣ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΕΣ
ΑΛΟΗ
ΑΛΟΗ
ΑΛΟΗ
ΑΛΟΗ
ΛΟΥΙΖΑ
ΚΡΙΝΑΚΙΑ-ΔΕΝΡΤΟΛΙΒΑΝΟ
ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΑ
ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ,ΑΠΟ ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΑΣΤΑ,ΠΟΥ ΜΑΖΕΨΑΜΕ 14-10-2015
ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ,ΑΠΟ ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΑΣΤΑ,ΠΟΥ ΜΑΖΕΨΑΜΕ 14-10-2015
ΜΠΕΛΟΥΣΙΩΤΙΚΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
ΜΠΕΛΟΥΣΙΩΤΙΚΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
ΣΠΟΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟΥ ΚΑΠΕΤΟΥΡΙ
 ΧΕΙΜΩΝΑΣ
 ΑΝΟΙΞΗ
 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
 ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
 ΝΕΡΟ
 ΑΕΡΑΣ
 ΗΛΙΟΣ
ΓΗ.ΑΠΟ ΧΑΡΤΗ ΤΟΥ 1621

ΤΖΙΟΥΛΕΠΕ ΑΡΤΣΙΜΠΟΛΝΤΟ 1573.ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: