Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥ ΣΤΟ ΣΤΥΝΤΑΓΜΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Στο σύνταγμα στις 28-9-2015 συναντήθηκα με τη συνάδελφο  Δήμητρα Μπουζαλά, που γεννήθηκε στην Αυστραλία,με καταγωγή από το χωριό μας Βαλύρα Μεσσηνίας και απολαύσαμε ένα πρωινό συζητώντας στα στενά της Πλάκας. Επιστρέφοντας για να πάρει το τραμ από το Σύνταγμα είδαμε έναν μικρό πακιστανό λίγο φοβισμένο να πλέκει  και να δημιουργεί αυτό το αριστούργημα από ένα φύλλο φοίνικα.Του είπα ότι θα επιστρέψω ύστερα από εργασία που είχα δινοντάς του χρόνο να ολοκληρώσει το έργο του.Επιστρέφοντας είχε ολοκληρώσει το έργο του, τον αποζημίωσα παραπάνω από ότι μου ζήτησε, τον ευχαρίστησα, ήθελα να τον συζητήσω, αλλά δεν ήξερε ελληνικά και όταν έφτασα σπίτι πήρα τη φωτογραφική μου μηχανή και φωτογράφισα το έργο του.
Αυτόν θα μπορούσε να τον προσλάβει κάποιος Έλληνας, να του μάθει την τέχνη  να μην είναι παράνομος και φοβισμένος, και να ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία μαθαίνοντας και εμείς την τέχνη του.
 Από φοίνικα στην Ζάκυνθο φτιάχνουν το βαγί,αλλά πολύ απλά σχήματα, τα οποία φωτογράφισα όταν ήμουν ένα Πάσχα στην Ζάκυνθο.
Η διαδικασία αυτής της πλεκτικής είναι μια όμορφη απασχόληση και δίνει κάποιος σχήμα και ομορφιά στο δημιούργημα.Εύχομαι ο μικρός αυτός πακιστανός να βρεί το δρόμο του και να ενσωματωθεί σύντομα στην ελληνική ή οποιαδήποτε άλλη κοινωνία, προσφέροντας τη γνώση του σε αυτό το είδος της πλεκτικής.

















Το βαγί στη Ζάκυνθο δεν είναι η γνωστή δάφνη που μοιράζεται στην υπόλοιπη Ελλάδα αυτή τη μέρα, αλλά τα φρέσκα κιτρινωπά φύλλα του φοίνικα, που μ' αυτά πλέκουν σταυρούς, "βαγιοφόρες", ήλιους, αλογάκια κ.α. και στολίζουν τις εκκλησίες για τη γιορτή.
Το πρωί της Κυριακής των Βαΐων, οι πιστοί πηγαίνουν στην εκκλησία για να πάρουν το σταυρό φτιαγμένο με βάγια (φύλλα φοινίκων) που το τοποθετούν στα εικονίσματα για να τους φυλάει όλο το χρόνο.








ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝΣΤΟ ΘΕΡΜΟ ΣΤΙΣ 5-4-2011 ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΘΈΜΑ; Ο ΑΡΤΟΣ ΗΜΩΝ Ο ΕΠΙΟΥΣΙΟΣ.ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟ ΣΙΤΑΡΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: