Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016

ΜΠΟΥΚΕΤΟ. 17 ΤΕΥΧΗ ΤΗΣ Κ.Μ. ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Η Κ.Μ. απο Μυτιλήνη έχει στην κατοχή της 17 τεύχη του περιοδικού του μεσοπολέμου ΜΠΟΥΚΕΤΟ.
1925. ΤΕΥΧΗ 4.
1926. ΤΕΥΧΗ 10.Το τεύχος Νοεμβρίου είναι χωρίς εξώφυλλο και
1927. ΤΕΥΧΗ 3.
Σύνολο τευχών =17.
Ιδιοκτήτης - εκδότης του περιοδικού "ΜΠΟΥΚΕΤΟ",ήταν ο Κωνσταντίνος Ι. Θεοδωρόπουλος απο το χωριό αγιος ΦΛΏΡΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ και δημοσιογράφοι, εκτός των άλλων ήταν από την ΝΑΥΠΑΚΤΟ και  οι αδελφοί ΣΤΑΜ-ΣΤΑΜ(Χάρης και Σταμάτης Σταματίου)
Η ιδιοκτήτρια Κ.Μ. τα πωλεί κάνοντας πρόταση πρώτα στους  2 ενδιαφερόμενους, και αν δεν δείξουν ενδιαφέρον, μπορεί να τα προμηθευτεί όποιος συλλέκτης επιθυμεί.

 Εβδομαδιαία Εικονογραφημένη Φιλολογική Επιθεώρησις, διευθυνόμενη υπό ομάδος λογίων (1924-1946).

Το περιοδικό’ Μπουκέτο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 27 Απριλίου 1924 και συνέχισε να εκδίδεται χωρίς διακοπή μέχρι τον Οκτώβριο του 1946. Η κυκλοφορία του χωρίστηκε σε τέσσερις περιόδους.
 Η πρώτη περίοδος είναι η μακροβιότερη και εκτείνεται από το 1924 έως το 1935. 
Η δεύτερη περίοδος περιλαμβάνει τα έτη 1936 με 1938.
Η τρίτη τη διετία 1939 με 1940 και
 Η «Νέα περίοδος» διαρκεί από το 1941 μέχρι το 1946 (σύνολο τευχών 1126). 
Υπήρξε η προσπάθεια επανακυκλοφορίας του το 1958, αλλά δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα τρία τεύχη. 
Ιδιοκτήτης ήταν ο Κωνσταντίνος Ι. Θεοδωρόπουλος, ενώ διευθυντές ή αρχισυντάκτες χρημάτισαν κατά καιρούς ο Χάρης Σταματίου, ο Μήτσος Παπανικολάου, ο Νικ. Καμαρινόπουλος, ο Φάνης Κλεάνθης, Απόστολος Μαγγανάρης, Νίκος Τσεκούρας και Ηλίας Μπακόπουλος
Το’ Μπουκέτο ήταν εβδομαδιαίο και εκδιδόταν στην Αθήνα. Τα δύο πρώτα χρόνια κυκλοφορίας του το περιοδικό είχε κατά μέσο όρο 15-20 σελίδες. Τα επόμενα χρόνια οι σελίδες αυξήθηκαν σε 25-30 για να διπλασιαστούν σχεδόν τα δύο τελευταία χρόνια της πρώτης περιόδου. Από το 1925, ξεκίνησε να εκδίδει μια φορά στο τέλος του χρόνου ένα πανηγυρικό τεύχος 130 σελίδων, το «Ημερολόγιο» το οποίο περιείχε επιλεγμένα κείμενα, ως συμπληρωματικό του’ Μπουκέτου.
Τα γραφεία του Μπουκέτου βρίσκονταν στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Λέκα [sic]. Από τη δεύτερη περίοδο τα γραφεία μεταφέρθηκαν στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού, ενώ ο τερματισμός της έκδοσης βρήκε πλέον το περιοδικό στη οδό Πραξιτέλους.
Το’ Μπουκέτο κυκλοφορούσε στον ελλαδικό χώρο, αλλά και σε Ευρώπη, Αμερική και Αφρική, όπου υπήρχαν σημαντικές κοινότητες απόδημων Ελλήνων, μέσω γενικών αντιπροσώπων. Είχε ως στόχο να τέρψει και να ψυχαγωγήσει το κοινό και απευθυνόταν σε ολόκληρη την οικογένεια. Η πλούσια ύλη του, ένα «μπουκέτο» παράξενων ειδήσεων από όλον τον κόσμο, ιστορικών άρθρων και, κυρίως, εκλεκτών λογοτεχνικών αναγνωσμάτων ελληνικών και ξένων, δημιούργησε ένα σημαντικό και πιστό κοινό. Οι ανακαινιστικές του προσπάθειες και η εξαιρετική του εικονογράφηση κατάφεραν να το διατηρήσουν για χρόνια στην πρώτη θέση των περιοδικών ποικίλης ύλης του Μεσοπολέμου, είδος που πρώτο αυτό εισήγαγε. Τα χρωμολιθόγραφα «Art Nouveau» εξώφυλλά του είναι ένα πραγματικό κομψοτέχνημα, εμπνέοντας μια αίσθηση νοσταλγίας στο σύγχρονο αναγνώστη.
Τακτικοί συνεργάτες του περιοδικού ήταν οι Μήτσος Παπανικολάου, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Χάρης και Σταμάτης Σταματίου, Στέφανος Δάφνης, Αιμιλία Δάφνη, Διονύσιος Κόκκινος, Γεώργιος Κοτζιούλας, Παύλος Νιρβάνας, Γρηγόριος Ξενόπουλος, Σπύρος Μελάς, Κώστας Καιροφύλας, Κώστας Φαλτάιτς, Γεωργία Ταρσούλη, Γεράσιμος Γρηγόρης, Άννα Συνοδινού, Ρώμος Φιλύρας και πολλοί άλλοι, αν και ήταν συνηθισμένη τακτική του περιοδικού η ανυπόγραφη ή η ψευδώνυμη (και ως εκ τούτη μερικές φορές αδύνατη στην ταύτιση) δημοσίευση.
 Δέσποινα Γκόγκου
 Το περιοδικό "Μπουκέτο" κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1924 και συνέχισε χωρίς διακοπή μέχρι το 1946. Πρόκειται για ένα περιοδικό ποικίλης ύλης με πλούσιο λογοτεχνικό περιεχόμενο, με το οποίο συνεργάστηκαν σημαντικά ονόματα της νεοελληνικής φιλολογίας: ο Μήτσος Παπανικολάου, ο Ναπολέων Λαπαθιώτης, ο Παύλος Νιρβάνας, ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, ο Σταμάτης Σταματίου και πολλοί άλλοι. Στο εισαγωγικό μέρος της εργασίας παρουσιάζονται τα στοιχεία ταυτότητας του περιοδικού και οι συνεργασίες του, επιχειρείται μια γενική ανάλυση του περιεχομένου και της θεματολογίας του και μια σύντομη εξέταση της σχέσης του με το αναγνωστικό κοινό. Το κύριο μέρος αποτελούν τα ευρετήρια των περιεχομένων, αρχικά κατά τεύχος και ακολουθούν τα ευρετήρια των ονομάτων.

ΤΑ 17 ΤΕΥΧΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ "ΜΠΟΥΚΕΤΟ", ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ Κ.Μ.

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: