Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

ΛΟΙΜΟΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟ-ΦΥΛΑΚΕΣ-ΑΣΥΛΟ ΦΡΕΝΟΒΛΑΒΩΝ ΣΥΡΟΥ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Η ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΛΟΙΜΟΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟΥ ΣΥΡΟΥ.
Παλιγγένους Ελλάδος έτει εβδόμω κλεινώς βασιλεύς Οθωνος, πρώτου διοικουντος Σύρου Χρηστίδη, ομού  τε δημαρχούντος Ν. Πρασσακάκη βασιλική δαπάνη και διεύθυνσητου λοχαγού Βρίλερ, αριστοτέχνου, λοιμοκαθαρτήριον ηγέρθει το της κοινής υγείας, τρύμα λαού σόου ευχός και κλέος αρχαίς πρυτανεύουσας , Αγαθή τύχη, ετέθη μετά πανδήμου τελετής, ο πρώτος θεμέλιος λίθος
9 Απριλίου 1839.

Στις 3-5-2016 με ξεναγό το συντοπίτη μου Γιάννη Γιακουμή, που γνωριστήκαμε τυχαία στη Σύρο με ξενάγησε στη Σύρο. Πήγαμε  στα 3 πέτρινα γεφύρια  Συρου του ρέματος Λαλακιάς, στο λοιμοκαθαρτήριο του οποίου η ιστορία ξεκινά , από το 1832 και σε πολλά άλλα μέρη της πόλης, τον οποίο και ευχαριστώ..

Λοιμοκαθαρτήριο Σύρου


Το Λοιμοκαθαρτήριο Σύρου είναι ένα πέτρινο εγκαταλειμμένο κτιριακό συγκρότημα στο νότιο άκρο του λιμανιού. Χτίστηκε το 1839 – 41 και αρχικά χρησίμευε για να μένουν σε καραντίνα οι ταξιδιώτες που έρχονταν στο νησί και να προστατεύονται έτσι οι κάτοικοι από μολυσματικές ασθένειες. Τα κτήρια που το αποτελούν λέγονται και «Λαζαρέττα», από τη λατινική ονομασία της υπηρεσίες αυτής, που καθιερώθηκε στα λιμάνια των Ενετικών κτίσεων την εποχή της Ενετοκρατίας στη Μεσόγειο.
Το πρώτο Λοιμοκαθαρτήριο Σύρου στην Ερμούπολη είχε κτιστεί αμέσως μετά την ίδρυση της νέας πόλης στη θέση που σήμερα βρίσκεται το Νεώριο, αλλά επειδή δεν επαρκούσε για τις αυξημένες ανάγκες της γοργά αναπτυσσόμενης πόλης αποφασίστηκε από τους Βαυαρούς Αντιβασιλείς να κατασκευαστεί καινούριο.
Το συγκρότημα του Λοιμοκαθαρτηρίου Σύρου περιέκλειε μια ορθογώνια αυλή, της οποίας η είσοδος ήταν στην νότια πλευρά, όπου και διασώζεται η μαρμάρινη πλάκα από την τελετή της θεμελίωσης του κτιρίου. Στις τρεις πλευρές υπήρχαν 32 διαμερίσματα για τις ανάγκες των ταξιδιωτών με ξεχωριστή κουζίνα, δικό τους αποχωρητήριο και τζάκι, ενώ στην δυτική πλευρά λειτουργούσαν τα μαγειρεία και τα γραφεία που κάλυπταν τις διοικητικές ανάγκες. Η συμμετρική κυρία όψη του κτηρίου του Λοιμοκαθαρτηρίου Σύρου που έβλεπε στην θάλασσα ήταν μονώροφη και στα άκρα διώροφη. Οι περισσότεροι ταξιδιώτες έρχονταν από την Μικρά Ασία, την Τουρκία και την Αίγυπτο και υποχρεωτικά έμεναν εδώ, τουλάχιστον επτά ημέρες.
Κατά την Κρητική επανάσταση, το 1866 το Λοιμοκαθαρτήριο Σύρου, χρησιμοποιήθηκε σαν καταφύγιο των Κρητών, το τέλος του 19ου αιώνα ως φυλακή, ενώ το 1908 στέγασε και το «Άσυλο Φρενοβλαβών». Η τελευταία του χρήση ήταν στα μετεμφυλιακά χρόνια ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων μέχρι το 1967

Η ΣΥΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΙΜΑΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟ
ΛΟΙΜΑΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟ ΣΥΡΟΥ
Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΛΟΙΜΟΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ
ΥΔΡΟΡΟΗ-ΚΤΙΣΙΜΟ

ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΥΔΡΕΥΣΗΣ -ΑΡΔΕΥΣΗΣ
ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΥΔΡΕΥΣΗΣ -ΑΡΔΕΥΣΗΣ
ΤΟ ΦΥΛΑΚΙΟ
Ο ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ
Ο ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ
ΚΑΓΚΕΛΑ ΠΑΝΤΟΥ

ΠΑΛΙΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΛΟΙΜΟΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟΥ
ΑΜΠΑΡΕΣ ΚΕΛΙΩΝ

ΑΡΙΘΜΗΣΗ ΚΕΛΙΩΝ

ΚΑΓΚΕΛΑ ΠΑΝΤΟΥ
Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ. ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ
ΓΚΡΑΒΟΥΡΑ ΛΟΙΜΟΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟΥ
Η ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥΛΟΙΜΟΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟΥ

Η ΕΙΣΟΔΟΣ  ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ
Η ΟΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΕΛΙΟΥ
ΚΤΙΡΙΟ ΦΥΛΑΚΩΝ
ΠΑΛΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΝΕΡΟΥ
ΚΑΓΚΕΛΑ ΠΑΝΤΟΥ
ΚΤΙΡΙΟ ΦΥΛΑΚΩΝ
ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΕΝΟ ΤΡΙΚΥΚΛΟ
ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΕΝΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ
ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΕΝΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ
ΥΠΟΣΤΕΓΟ ΜΕ ΒΕΣΠΕΣ
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣΜΕΤΑΞΥ ΦΥΛΑΚΩΝ-ΛΟΙΜΟΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟΥ
ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΡΟΥ
ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗ ΣΥΡΟΥ
ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΕΝΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΩΡΙΟΥ ΣΥΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: