Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΙ ΝΥΦΕΣ ΑΠΟ ΒΑΛΥΡΑ. ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΡΙΟΔΟ (ΑΛΗΤΣΕΛΕΠΗ) ΜΕΣΣΗΝΙΑΣΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ..
Το βιβλίο για την ιστορία της Τρίοδου Μεσσηνίας έγραψε ο Μιχάλης Α. Παναγιωτόπουλος. Στις 128 σελίδες του βιβλίου του περιέχει συνοπτικά το γίγνεσθαι του χωριού του.
Εκείνο που με εντυπωσίασε ήταν ότι όλοι σχεδόν ήταν καραγωγείς και στο μητρώο οικογενειών, έγραφαν τις γυναίκες χωρίς το επιθετό τους. Στο μητρώο οικογενειών υπήρχαν παντρεμένες εκεί 3 από Βαλύρα, τις οποίες φωτογραφίσαμε, και θα κάνουμε έρευνα ,μελέτη, καταγραφή, από τους απογόνους αν γνωρίζουν το επίθετο των γυναικών, από Βαλύρα (Τζεφερεμίνη) οι απόγονοι.
Περιέχει του; πινάκες της ενετοκρατίας, το χάρτη της Μακαρίας πεδιάδας και Μεσσηνίας, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και σε μια φωτογραφία έχει το χωριό μας.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον πολιτιστικό σύλλογο Τριόδου, γιατί μαθαίνοντας κάποιος την τοπική ιστορία του χωριού του, αγαπά και σέβεται τους προγόνους του, γνωρίζει τις ρίζες του, και νοιάζεται  για τον τόπο του..

Δημιουργείται έτσι  το αίσθημα της αλληλεγγύης και υπάρχει ομαδικότητα, συλλογικότητα, αποφασιστηκότητα και αποτελεσματικότητα.
Η γνώση της τοπικής ιστορίας πρέπει να διδάσκεται  ένα 2ωρο σε όλες τις τάξεις του δημοτικού, γιατί οι μαθητές δεν γνωρίζουν τίποτε από τοπωνύμια, παρελθόν, ιστορία ,γενεαλογικά δένδρα, ήθη, έθιμα, καλλιέργειες, αγροτικές δραστηριότητες, διατροφή, χλωρίδα, πανίδα κ.λ.π.
Ευχαριστώ το γιο του, που μου δώρισε το βιβλίο του  και του εύχομαι η επιχειρησή του να  μεγαλώνει και να προσφέρει τα υλικά του σε όλη τη Μεσσηνία


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ,ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΡΙΟΔΟΥ.
Ο ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ  ΚΟΛΠΟΣ
 ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΠΟ ΤΖΕΦΕΡΕΜΙΝΗ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΗΣΑΝ ΤΑ 5 ΠΑΙΔΙΑ
Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ ΤΟ 1829-30 ΜΕ ΤΑ 52 ΧΩΡΙΑ ΤΙΣ 881 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ 4094 ΑΤΟΜΑ
Η ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 1835-1991
ΤΟ ΤΕΡΙΤΤΟΡΙΟ ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ ΜΕ ΤΑ 69 ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ 3 ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ..ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΒΑΛΥΡΑ(ΤΖΕΦΕΡΕΜΙΝΗ)
Ο ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΧΕ ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙ ΤΗΝ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΠΟ ΤΖΕΦΕΡΕΜΙΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΗΣΑΝ 3 ΠΑΙΔΙΑ .2 ΑΓΟΡΙΑ ΚΑΙ 1 ΚΟΡΙΤΣΙ.
Ο ΚΟΡΩΝΙΟΣ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, ΑΠΟ ΤΖΕΦΕΡΕΜΙΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΗΣΑΝ ΤΑ 4 ΑΓΟΡΙΑ
Ο ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΔΑΚΤΥΛΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ, ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΤΗ ΒΑΣΑΛΙΚΗ ,ΑΠΟ ΤΖΕΦΕΡΕΜΙΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΗΣΑΝ 5 ΠΑΙΔΙΑ.
ΤΡΙΟΔΟΣ ΤΖΕΦΕΡΕΜΙΝΗ-ΚΑΡΑΓΩΓΕΑΣ,ΑΛΗΤΣΕΛΕΠΗ
Ο ΠΑΠΑΤΣΑΡΟΥΧΑΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: