Εικόνες από άλλες εποχές, τότε που το ηλεκτρικό ρεύμα ήταν πολυτέλεια και το κάθε σπίτι στην ύπαιθρο είχε την αυτάρκεια και την αυτονομία του, δημιούργησε στα μυαλά των εκπροσώπων των Μέσων Ενημέρωσης ο δημοτικός υπάλληλος Καλαμάτας Νικ. Κισκήρας, παρουσιάζοντας χθες το Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας «Ανέμη και Ροδάνι», που βρίσκεται στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων.
Η ξενάγηση ξεκίνησε με την είσοδό μας σε ένα χώρο σκοτεινό, που όπως εξήγησε ο κ. Κισκήρας, ήταν ο τρόπος που ζούσαν οι αγρότες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα με τα λυχνάρια και τις λάμπες.
Και καθώς «έφθασε» το ηλεκτρικό ρεύμα και άναψαν οι λαμπτήρες, άρχισαν να «αποκαλύπτονται» τα μυστικά μιας τυπικής αγροτικής κατοικίας. Να ’σου η κρεβατοκάμαρα, η κουζίνα, το τραπέζι, ο σοφράς, το δωμάτιο με τον αργαλειό και όλα τα σύνεργα (ανέμη, ροδάνι κλπ), ο χώρος για τα ζώα με όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα.
Και στην «αυλή», η μάκινα για τη σταφίδα, άλλα αγροτικά μηχανήματα και εργαλεία, πολύτιμα και χρήσιμα στο παρελθόν και κάποια από αυτά εξίσου χρήσιμα και τώρα.
Στο χώρο εκτίθενται περί τα 500 αντικείμενα. Πολλά από αυτά ανήκουν στον δημοτικό υπάλληλο και τα υπόλοιπα τα παραχώρησαν φίλοι του.
Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα προσπάθεια, που θα λειτουργεί, όπως είπε ο κ. Κισκήρας συνεχώς και θα είναι και επισκέψιμο από σχολεία. Θα δίνεται έτσι η ευκαιρία να μαθαίνουν οι μικρότεροι σε ηλικία, αλλά και να θυμούνται οι μεγαλύτεροι έναν τρόπο ζωής πιο φτωχικό μεν, αλλά αγνό και λιγότερο αγχώδη... Χ.Χ.
ΟΙ ΔΩΡΗΤΕΣ
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΛΥΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ 18
5η Έκθεσης "Αρτος-Οινος-Ελαιον" του Δήμου Καλαμάτας .
5η Έκθεση με τίτλο: "Αρτος-Οινος-Ελαιον" του Δήμου Καλαμάτας, 2016 .
Τοπικά Προϊόντα από Μεσσηνία .Λακωνία .Ηλεία . Αργολίδα .
Εξαιρετική παρουσίαση και προβολή τοπικών παραδόσεων και εθίμων.
Συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές, εκθέτες, επισκέπτες για την προβολή των τοπικών προϊόντων μας.Εύχομαι και του χρόνου.
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚο ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ.
Από τη 5η Έκθεση τοπικών & αγροτικών προϊόντων στη Καλαμάτα Άρτος Οίνος Έλαιον, με εμπνευστή της εκδήλωσης Νίκο Κισκήρα και τη δημιουργία του Λαογραφικού Αγροτικού Μουσείου Καλαμάτας.
Η Σταυρούλα Σιαμαντζούρα με τους συνεργάτες της ήταν το άγρυπνο μάτι της έκθεσης στη φύλαξη. Έπιασαν τόπο τα 45 λαογραφικά αντικείμενα που δώρισα στο Λαογραφικό μουσείο Καλαμάτας. Εύχομαι και του χρόνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου