Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Ηλίας Γ. Παπαδόπουλος, 88 ετών

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Έφυγε σήμερα, σε ηλικία 88 ετών, τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδος στην μακρινή Αυστραλίας όπου ζούσε ως οικονομικός μετανάστης, ο συμπατριώτης μας Ηλίας Γ. Παπαδόπουλος. Ήταν αδελφός του αείμνηστου ψάλτη της ενορίας μας, Λεωνίδα Γ. Παπαδόπουλου. 
Η κηδεία του θα γίνει στον τόπο διαμονής του, μακριά από την Βαλύρα μας που θρηνεί για τα παιδιά της που αφήνουν τα κόκαλα τους στην ξενιτειά.
Ο Θεός να τον αναπαύσει και να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει. Στους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και τους ευχόμαστε να είναι πάντα καλά και να τον θυμόνται.
Υπάρχει το φωτογραφικό αρχείο με τα 4 αδέλφια:ΛΕΩΝΙΔΑ-ΣΤΑΥΡΟ-ΗΛΙΑ -ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ.
Ο Ηλίας είναι ο τελευταίος των 4 αδελφών της οικογένειας Παπαδοπούλου.Ο Λεωνίδας είχε παντρευτεί τη Γεωργία Χατζή και η Αντιγόνη το Μιχάλη Λάγιο.
Συλλυπητήρια στις οικογενειές τους, η ζωή συνεχίζεται με  τα παιδιά και εγγόνια που απόκτησαν και αντί μνημόσυνου μας θυμίζουν οι φωτογραφίες τους, το περασμά μας από τη ζωή αυτή.  
 
 ΟΡΘΙΟΙ:ΜΠΑΚΑΣ,ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ,ΓΡΙΒΑΣ,ΚΑΡΥΔΗΣ,ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΑΘΙΣΤΟΙ:ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ,ΦΕΙΔΑΣ.

ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΠΟΤΗ ΣΤΟ ΜΥΛΟ
Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΛΑΚΡΙΝΤΙ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΣ ΤΟ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΩΡΑ. ΟΙ ΠΕΝΤΕ  ΠΡΩΤΕΣ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΒΓΕΝΙΚΟΥΛΑ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ, ΡΑΜΜΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΚΑΡΥΔΗ ΑΝΝΑ,ΛΙΟΝΤΗΡΗ ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ, ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΗ ΒΟΥΛΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ. ΜΙΑ ΕΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ  ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ
Ο ΙΕΡΟΨΑΛΤΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΛΑΚΕΤΑ
ΤΕΣΣΕΡΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΜΑΖΙ , ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΠΛΑΚΕΤΑΣ,ΩΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΟΥ ΣΤΟΝ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ
Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟ ΓΙΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟ ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΠΛΑΚΕΤΑΣ.
 Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΛΑΓΙΟΥ ΤΡΙΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΠΗΛΙΩΤΗ
 ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΛΑΓΙΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΙ ΛΥΣΑΝΔΡΟΣ ΣΤΟ ΤΣΑΓΚΑΡΙΚΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ
 Ο ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΙΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ ΤΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ

 Ο προπάππους μου, πατέρας των 4 αδελφών, Γεωργάκης Παπαδόπουλος, του Ηλία με τη προγιαγιά μου Κατερίνη ή Γιωργάκαινα..
Στα χέρια της γιαγιάς είναι ο Λεωνίδας και του παππού ο Σταύρος, δίπλα από τον παππού Γιωργάκη είναι η κόρη του η Κωστούλα που πέθανε στην κατοχή από φυματίωση... δίπλα στη γιαγιά είναι η κόρη από τον προηγούμενο γάμο του Γιωργάκη ( είχε κάνει τρεις) η Ελένη που ζούσε στο Πλατύ, πείσω είναι ο μεγάλος αδελφός του παππού μου, από τον πρώτο γάμο του πατέρα του Αντώνης με τη γυναίκα του τη Γαρούφω και το πρώτο παιδί τους ...
 Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
 
 Είναι Λεωνίδας Παπαδόπουλος δεξιά, με την αδελφή του την Αντιγόνη (Λάγιου) και τον πρώτο του ξάδελφο από την μητέρα του, Ανδρέα Παπαγιάννη. Είχε και άλλον ένα αδελφό τον Τάσο που είχε παντρευτεί τη Μαρία του Ψύχαλου...
Μαθητική ζωή...1935*
Του ιστοριοδίφη Γιάννη Δ. Λύρα
1η σειρά: Ντίνος Φερμάνης, Αριστόδημος Μπουζαλάς, Γιώργος Μπουζαλάς, Αριστόδημος Τσαγκάρης, Ρεμπάκος (ο μεγάλος), Κώστας Χαραλαμπόπουλος, Θανάσης Φωτεινός, Τάσης Μακρής, Στέφανος Μπάκας, Λεωνίδας Νιφόρος, Χαράλαμπος Μπάκας, Παιδί Σταθμάρχη,, Νίκος Νανόπουλος, Παντελής Θεοδωρακόπουλος, Παναγιώτης Λιοντήρης (αδελφός Μιχάλη), Δημόπουλος, Νίκος Μπόβης, Βασίλης Μπουρολιάς.
2η σειρά: Στέφανος Μπουζαλάς, Χρύσανθος Σταυριανόπουλος,, Λεωνίδας και Σταύρος Παπαδόπουλος, Πέτρος Ρεμπάκος, Λεωνίδας Φειδάς (πέθανε τυφλός), Γιάννης Ξυδόπουλος, Γρηγόρης Φιλίππου, Παναγιώτης Κοντοπανάγος, Θύμιος Γκομέσης, Μιχάλης Πουλόπουλος, Παιδί κλειδούχου, Νίκος Γεωργακόπουλος (γιος του γιατρού),Γρηγόρης Τζαλαβράς (σκοτώθηκε στο καμίνι), Παναγιώτης Φειδάς, Γιάννης Τσέκος, Δημήτρης Κομποτέας, Γιώρης Μπαρακάρης, Νίκος Σαρλάς, Σπύρος Μπάκας (παιδονόμος).
3η σειρά: Αστρη Μαρινοπούλου, Παναγιώτα Κοντοπανάγου, Σωτηρία Φειδά, Φωτούλα Νανοπούλου, Ευριδίκη Μπόβη, Μαρία Μερμηγκα (σύσυγος Παναγιώτη Λιοντήρη), Βάσω Τσαγκάρη, Δάσκαλοι Καρτερολιώτης και κόρη του Κατίνα,, Νιφόρος Νίκος και Χρυσούλα Καρύδη, Μαρία Γεωργακοπούλου (σύζυγος Σινάπη), Ευσταθία Μπάμπαλη, Δέσποινα Τσώνη, Αδελφή κλειδούχου, Σοφία Ρεμπάκου, Νίκη Λιοντήρη (σύσυγος Γιάννη Λύρα), Γιαννούλα Γκομέση, Σμαραγδή Σαρλά, Μαρία Κομποτέα, Αδελφές Σπηλιώτη, Μαρία Γαλανοπούλου ,αγνωστη.
4η σειρά: Γιάννης Μπάκας, Στάθης Μπουρολιάς, Φώτης Κοντοπανάγος, Μήτσος Φωτεινός, Στασινός Μπόβης, Σταθμάρχη παιδί και παιδιά δάσκαλου Νιφόρου, αδελφές Χαραλαμπουπούλου (Νίνα, Τούλα, Φωφώ), Ντίνα Ξυδοπούλου, Μαρίκα Γεωργακοπούλου (κόρη γιατρού), αδελφές Νανοπουλου, αδελφή Θάνου Μπουρολιά, Παπαδοπούλου (σύζυγος Μιχάλη Λάγιου), άγνωστη.
ΣΗΜ: Είχαμε δημιουργήσει 2 εκθέσεις ασπρόμαυρης φωτογραφίας: Το 1995 με θέμα : «Η Βαλύρα στο Χρόνο, το Χώρο και τη Ζωή» και το 1996 «Μαθητική Ζωή 60 Χρόνων, 1907-1967». Σε νέα έκδοση θα γίνει λεύκωμα με το φωτογραφικό υλικό και τα ονοματεπώνυμα.

Μαθητική 1936 δημοτικού σχολείου Βαλύρας, Τάξη Ε-ΣΤ



ΠΡΩΤΗ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ.
ΣΑΡΛΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΟΜΠΟΤΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΠΑΙΔΙ ΦΥΛΑΚΑ
.................................
ΜΗΤΣΟΣ ΦΩΤΕΙΝΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΑΚΑΣ
ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗΣ ΓΙΩΡΗΣ (ΚΟΥΡΟΥΝΗΣ)
ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΒΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΥΡΟΛΙΑΣ
ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΠΟΒΗΣ
ΜΠΑΛΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ
............
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
.......................
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΛΕΩΝΙΔΑΚΟΥ
...............
ΤΖΑΛΑΒΡΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ (ΣΚΑΜΠΙΛΗΣ)
ΨΥΧΑΛΟΣ
...........
ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΜΕ ΤΟ ΜΑΝΤΗΛΙ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Η ΝΙΚΗ ΛΙΟΝΤΗΡΗ
ΤΡΙΤΗ ΣΕΙΡΑ
ΡΕΜΠΑΚΟΥ
ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ΓΚΟΜΕΣΗ
ΣΜΑΡΑΓΔΗ ΣΑΡΛΑ
ΤΣΩΝΗ
ΝΡΟΥΡΑΜΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΑΣΠΡΑ
ΕΛΕΝΗ ΦΩΤΕΙΝΟΥ ΑΔΕΛΦΗ ΝΙΚΟΥ
ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΜΠΑΜΠΑΛΗ ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗ ΚΑΙ ΝΙΦΟΡΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΜΕΡΜΗΓΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΙΟΝΤΗΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ
ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΙΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΟΦΙΑ ΤΣΑΓΚΑΡΗ
ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ΧΡΙΣΤΑΚΗ
ΤΑΣΙΑ ΣΙΑΓΚΡΗ ΜΗΤΣΟΥ ΚΡΗΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΗ ΤΗΣ ΜΑΡΘΑ
ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ
ΝΙΦΟΡΟΣ
ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ
ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΤΣΩΝΑ Η ΔΑΣΚΑΛΑ
ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ, ΤΟ 1936.
ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΤΕ ΣΤΕΓΑΖΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΥΔΗ, ΝΟΤΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ,ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΤΕΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: