Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

11ος Διαγωνισμός FameLab



ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Αγαπητοί FameLabbers
 Η στιγμή του προκριματικού έχει φτάσει και είμαστε σίγουροι ότι είσαστε έτοιμοι να εντυπωσιάσετε τη κριτική επιτροπή με τη παρουσίασή σας.
 Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω μερικές βασικές πληροφορίες
 Ημερομηνία: Δευτέρα 06 Μαρτίου στις 18.00. Θα θέλαμε να βρίσκεστε στο χώρο μισή ώρα νωρίτερα.
Τοποθεσία: The HUB events, Αλκμήνης 5 Πετράλωνα (map)
Σύνθεση επιτροπής
·         Κώστας Καρπούζης (Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο)
·         Νίκος Ανδρίτσος (ΣΚΑΙ και ΣΚΑΙ 100,3)
·         Αντιγόνη Δήμα (Alexander Fleming Research Centre)

Διαδικασία
Οι υποψήφιοι έχουν στη διάθεσή τους 3’ προκειμένου να παρουσιάσουν ένα επιστημονικό θέμα της επιλογής τους. Έπειτα, η κριτική επιτροπή έχει τη δυνατότητα να κάνει ερωτήσεις/σχόλια. Ο πρόεδρος της επιτροπής (Κώστας Καρπούζης) θα σας καλεί στη σκηνή με ονομαστική σειρά με βάση το λατινικό αλφάβητο.
Αξιολόγηση
Γίνεται με βάση τα εξής:
·         Χάρισμα
·         Σαφήνεια
·         Περιεχόμενο
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό, επομένως μπορείτε να ζητήσετε από τους φίλους και τα αγαπημένα σας πρόσωπα να έρθουν να σας στηρίξουν.

Για οτιδήποτε περαιτέρω στη διάθεσή σας.
 Με εκτίμηση
 Βαγγέλης Κραββαρίτης.

 Ο ΧΩΡΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΚΑΙ Η ΑΦΙΣΣΑ

 Η ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΚΡΟΑΤΕΣ

 Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ
 ΟΙ ΤΑΧΝΙΚΟΙ ΚΑΙ Η ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
 Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΚΟΥΕΙ ,ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ, ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ
 Ο ΜΕΣΣΗΝΙΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗ ΚΡΟΜΠΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ
 Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΚΟΥΕΙ ,ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ, ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ
 Ο ΜΕΣΣΗΝΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΚΡΙΘΕΝΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ.
 ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΟΚΡΙΘΕΝΤΕΣ ΜΕΣΣΗΝΙΟΙ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΚΡΟΜΠΑΣ
 ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΚΡΙΘΕΝΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ.
Τα αποτελέσματα του πρώτου προκριματικού (ακολουθούν άλλοι 2).



Αγαπητοί FameLabbers
Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για το ενδιαφέρον σας στον διαγωνισμό μας.
 Με βάση τον χθεσινό πρώτο προκριματικό γύρο, στον τελικό προκρίθηκαν οι:
·         Γιάννης Κρόμπας

·         Χρήστος Λυμπερόπουλος
·         Νάντια Μουτσουρούφη
·         Δόξα Ψυχογιού
 Ακόμα, επιλέχθηκαν ως αναπληρωματικοί οι:
·         Σταύρος Παντελάκος
·         Ιωάννα Σκυριανού
 Ελπίζουμε αυτή να είναι η αρχή μιας συνεργασίας. Θα χαρούμε να τα ξαναπούμε και σε επόμενο πρόγραμμά μας, και φυσικά, στον μεγάλο τελικό του FameLab, το Σάββατο 01 Απριλίου στις 21.00 στη Τεχνόπολη.
 Καλώς ήρθατε στη παρέα του FameLab.
 Φιλικά
 Βαγγέλης Κραββαρίτης
 Vangelis Kravvaritis | Partnerships and Projects Co-ordinator | Education and Society
British Council | 17 Kolonaki sq. | Athens | 10673 | Greece
 T +30 210 3692361 | +30 6947 322 687 | BCTN (Internal) 284 3361

 Είναι ο 11ος διαγωνισμός στην Ελλάδα και ο 10ος στο διεθνή διαγωνισμό.
Στον πρώτο προκριματικό διαγωνισμό (ακολουθούν και άλλοι 2),από τους 27 διαγωνιζόμενους συμμετείχαν και 3 μεσσήνιοι. Εγώ ο φυσικός Χρίστος Λυμπερόπουλος γιός του συναδέλφου μαθηματικού Γιώργου και της βαλυραίας εκπαιδευτικού Δήμητρας (Τούλα) Λινάρδου και ο γιατρός απο Κορομηλιά Γιάννης Κρόμπας, που κάνει το αγροτικό του στα Φιλιατρα Μεσσηνίας.Αυτοί οι δύο προκρίθηκαν και τους εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στον τελικό που θα πραγματοποιηθεί την 1-4-2017.
Το χάρηκα γιατί γνώρισα πολλούς νέους επιστήμονες, ανταλλάξαμε απόψεις και φυσικά που προκρίθηκαν για τον τελικό 2 μεσσήνιοι.
Η παρουσιασή μου είχε την επιστήμη της ζωής που σπούδασα ,τη βιολογία, στη θεματική ενότητα ,γενετική και κληρονομικότητα, και με γνωστικό αντικείμενο το πως δημιουργείται η διαφορετικότητα των κοινών γνωρισμάτων μας από τους χρωμοσωμικούς και γαμετικούς συνδυασμούς.


Επιστήμη: Βιολογία
Θεματική ενότητα: Γενετική –Κληρονομικότητα.
Γνωστικό αντικείμενο: Πως δημιουργείται η διαφορετικότητα των  γνωρισμάτων μας, από τους χρωμοσωμικούς συνδυασμούς(δείγμα γραφής, ομιλία, δακτυλικά αποτυπώματα, χαρακτηριστικές κινήσεις, ίριδα ματιών, φύλο κ.λ.π..)
Αγαπητοί ακροατές καλησπέρα σας.
Η ΦΥΣΗ αγαπά τη διαφορετικότητα, και την εξασφαλίζει  με την εγγενή αναπαραγωγή.
Κάθε ανθρώπινος οργανισμός αποτελεί  ένα ξεχωριστό διαφορετικό σύμπαν, γιατί δημιουργείται από τους χρωμοσωμικούς και γαμετικούς συνδυασμούς, Γι’ αυτό και οι μηχανισμοί του μεταβολισμού και  της ομοιόστασης διαφέρουν από οργανισμό  σε οργανισμό, καθώς και το όπτιμουμ στα διπλά όργανα του ίδιου του οργανισμού μας.
Για να εξηγήσουμε  και   κατανοήσουμε τη διαφορετικότητά μας,  χρησιμοποιούμε  τα δάκτυλα των χεριών μας, και συμβολίζουν τα 5 ομόλογα χρωμοσώματα με ίδιο περίπου σχήμα-μέγεθος, από τα 23 χρωμοσώματα των γονιών μας, του  δεξιού  της μάνας , και   του αριστερού του πατέρα. Τα 5 ζεύγη των δακτύλων μας συνάπτονται, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και από κάθε σύναψη προκύπτουν 2 διαφορετικοί συνδυασμοί. Ο αριθμός των συνάψεων των  ομολόγων δακτύλων μας είναι 16, και προκύπτουν 32  διαφορετικοί συνδυασμοί δακτύλων που  περιέχουν: 2 συνδυασμοί με όλα τα δάκτυλα του δεξιού ή αριστερού χεριού  , 10 συνδυασμοί με 1 δάκτυλο του αριστερού και 4 δάκτυλα του δεξιού χεριού   ή το αντίθετο , και 20 συνδυασμοί με τα 2 δάκτυλα του δεξιού χεριού και 3 του αριστερού χεριού   ή το αντίθετο, 2+10+20=32.
  Αν πάρουμε και τα 23 ζεύγη των ομολόγων χρωμοσωμάτων, με τους μηχανισμούς της μείωσης που γίνεται στους γονάδες (όρχεις-ωοθήκες), παρατηρείται  κάθε φορά ένα πιθανό ενδεχόμενο σύναψης, χωρίς να γνωρίζουμε εκ των προτέρων, πόσα και ποια χρωμοσώματα  θα περιέχουν οι 2 γαμέτες που θα προκύψουν, (π.χ.23, 22+1, 21+2, 20+3,+++11+12… από τη μάνα και τον πατέρα ή και αντίθετα).
Οι γαμέτες π.χ. που περιέχουν  τα 11 διαφορετικά χρωμόσωμα του πατέρα , και τα 12 διαφορετικά χρωμοσώματα  της μάνας ή  και  το αντίθετο είναι 1.352.078, γιατί οι  συνδυασμοί 23 χρωμοσώματα ανά 11=συνδυασμοί 23 χρωμοσώματα ανά 12, επειδή 11+12=12+11=23. Ο αριθμός των γαμετών με τα 23 διαφορετικά χρωμοσώματα  που περιέχουν από τους γονείς είναι: 8.388.608 =223.
 Η πιθανότητα 2  γαμέτες από διαφορετικές μειώσεις (σπερματοζωάρια ή ωάρια), να έχουν ταυτόσημο γενετικό υλικό, δηλαδή τα ίδια χρωμοσώματα, είναι=1\223 και η πιθανότητα 2 αδελφών από διαφορετικές γέννες να έχουν ταυτόσημο γενετικό υλικό είναι = 1\246.
Ερώτημα. Με ποιους μηχανισμούς στη μείωση το κάθε χρωμόσωμα   αναγνωρίζει και συνάπτεται με το ομόλογό του, και στη συνέχεια να γίνεται η ακριβοδίκαιη διαίρεση, ώστε οι γαμέτες με τη σωστή μείωση, να περιέχουν τα 23   χρωμοσώματα των γονιών;
Το σημαντικό είναι ότι από τη βιολογία πήγαμε στα μαθηματικά και την απόδειξη της σχέσης: Οι ολικοί συνδυασμοί και οι επί μέρους χρωμοσωμικοί συνδυασμοί, έκανε ο μεροπαίος πολιτικός μηχανικός Γιάννης ρήγας
1.      Ο αριθμός των διαφορετικών συνάψεων των ζευγών των ομολόγων δίνεται από τον τύπο 2ν-1, και ο αριθμός των διαφορετικών συνδυασμών δίνεται από τον τύπο 2ν.
2.      Οι ολικοί  συνδυασμοί και οι επιμέρους συνδυασμοί συνδέονται με τη σχέση:
                   ν              ν               ν              ν               ν                   ν              
    2ν     =     0        +   1        +     2       +    3        +     4     +…+     ν
 3. μ!=1.2.3.4…..μ.
 4.   μ      =μ!\(μ-ν)!.ν!.    
       ν
Σκεφτείτε να έχουμε 23 χρωμοσώματα και να τα συμβολίσουμε με 23 διαφορετικά σχήματα, γράμματα, χρώματα,  ή αριθμούς,  πόσο χρόνο και πόσες χιλιάδες σελίδες  χρειαζόμαστε, αν δεν χρησιμοποιούσαμε τους μαθηματικούς τύπους;
Διαπιστώσαμε με τη βοήθεια  των μαθηματικών τύπων, τη λύση και  κατάκτηση της γνώσης και της αλήθειας ,  και είναι  το υπόβαθρο όλων των άλλων επιστημών. Και  για να ξεφύγουμε από τη βιολογία, για να κερδίσουμε  σίγουρα το τζόκερ ,οι συνολικοί συνδυασμοί είναι 45 ανά 5 επί 20.
Στη φύση και στη ζωή οι νόμοι  εφαρμόζονται κατά τον πιο αθόρυβο, σοφότερο και απλούστερο τρόπο. Οι νόμοι αυτοί προϋπάρχουν από καταβολής κόσμου και οι επιστήμονες μελετώντας τη φύση και τη ζωή, διδάσκονται, αντιγράφουν, και μένουν έκθαμβοι. Διαβαίνομε εν μέσω μυστηρίων και διαβιούμε εν μέσω θαυμάτων. Ένα από τα πολλά θαύματα της φύσης είναι η καλλιτεχνική της μαγεία και  η διαφορετικότητα γνωρισμάτων. Θαύμα-Μυστήριο η ζωή. Δεν ορίζεται, αλλά περιγράφεται , από τις ιδιοτητές της. Βίος μη γνωστός ου βιοτός, έλεγαν οι προγονοί μας και ερμηνεύεται : Είναι σαν να μην ζεις, όταν δεν γνωρίζεις τον εαυτό σου και τον γύρω σου κόσμο.
Σπούδασα την επιστήμη της ζωής, που λέγεται βιολογία. Έμαθα πολλά, μου έδωσε πολλά, τα μετέδωσα στους μαθητές-συναδέλφους-φίλους μου, και στο διαδίκτυο. Συνεχίζω να τα εφαρμόζω στη ζωή μου, τα οποία έμαθα από τη  βιολογία, που είναι η κατεξοχήν  επιστήμη της ζωής.
Έτσι εξηγείται η διαφορετικότητα  των  οργανισμών στα κοινά γνωρισματά μας , λαμβάνοντας παράμετρο μόνο το γενετικό υλικό, γιατί  γεννιόμαστε με το γενετικό υλικό και γινόμαστε με το περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές
.        
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας και το ενδιαφέρον σας.
Γιάννης  Δ. Λύρας. Συνταξιούχος εκπαιδευτικός βιολογίας.
Τηλ.2155157590, 6984294718
Email: ilur87@otenet.gr






Η απόδειξη από το Γιάννη Ρήγα, τον οποίο και ευχαριστώ.
Διεθνής Διαγωνισμός για την επικοινωνία της επιστήμης FAMELAB 2017
Τα νέα πρόσωπα της επιστήμης


Το British Council, σε συνεργασία με το Hub Science, διοργανώνουν τον διεθνή διαγωνισμό FameLab, θέλοντας να αναδείξουν για ενδέκατη συνεχή χρονιά τα νέα ταλέντα στην επικοινωνία της επιστήμης. Ο διαγωνισμός έχει δώσει την ευκαιρία σε δεκάδες νέους να μοιραστούν το πάθος τους για τo «άνοιγμα» της  επιστήμη στο ευρύ κοινό και να ξεχωρίσουν για την επικοινωνιακή τους δεινότητα. Ελάτε να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία!

Ο προκριματικός γύρος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τη Δευτέρα 06 και Τετάρτη 08 Μαρτίου στο The Hub Events (Αλκμήνης 5, Πετράλωνα, πλησίον μετρό Κεραμεικού) και στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 07 Μαρτίου στο British Council (Τσιμισκή 43 54623, Θεσσαλονίκη). Οι συμμετέχοντες θα έχουν στη διάθεσή τους 3 λεπτά για να παρουσιάσουν ένα επιστημονικό θέμα της επιλογής τους με τρόπο διασκεδαστικό και κατανοητό στο ευρύ κοινό. Στη συνέχεια, η κριτική επιτροπή, η οποία όπως κάθε χρόνο, θα αποτελείται από διακεκριμένα άτομα από τον χώρο της Επιστήμης και των ΜΜΕ, θα επιλέξει αυτούς που θα περάσουν στον μεγάλο τελικό.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη συμμετοχή τους μέχρι τη Πέμπτη 02 Μαρτίου 2017 μέσα από την ιστοσελίδα https://www.britishcouncil.gr/famelab. Όσοι επιθυμούν, αλλά για κάποιο λόγο δεν θα  μπορούν να παρευρεθούν σε κανέναν από τους προκριματικούς γύρους σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη, έχουν τη δυνατότητα  να συμμετάσχουν υποβάλλοντας video. Όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στο κοινό.

Ο μεγάλος τελικός θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 01 Απριλίου 2017 στην Τεχνόπολη (Πειραιώς 100) στο πλαίσιο του Athens Science Festival 2017.

Βραβεία

Ο νικητής του τελικού θα μεταβεί στο Cheltenham Festival στη Βρετανία τον Ιούνιο με όλα τα έξοδα πληρωμένα προκειμένου να συμμετάσχει μαζί με τους νικητές των άλλων χωρών στο International FameLab 2017.

Οι 10 φιναλίστ που θα επιλεγούν στον προκριματικό γύρο θα παρακολουθήσουν δωρεάν ένα διήμερο Masterclass στην Επικοινωνία.

Οι τρεις finalist της κριτικής επιτροπής, όσο και ο αγαπημένος του κοινού, θα κερδίσουν μοναδικά δώρα τεχνολογίας.

Παράλληλα, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες συνεργασίας και δικτύωσης με άλλους επιστήμονες στην Ευρώπη και στην Ελλάδα καθώς και ευκαιρίες για συμμετοχή σε εκδηλώσεις του British Council στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

H Ιστορία του FameLab

Το FameLab© είναι σήμα κατατεθέν του Cheltenham Festival, ενός από τους γνωστότερους πολιτιστικούς οργανισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου που διοργανώνει  τέσσερα από τα κορυφαία Φεστιβάλ της χώρας στους τομείς της Jazz, της Λογοτεχνίας, της Μουσικής και των Επιστημών.

Το FameLab δημιουργήθηκε το 2005 από το Cheltenham Science Festival σε συνεργασία με τη NESTA με τη χορηγία και την υποστήριξη από τους Pfizer, Silicon 19, Channel 4 και The Daily Telegraph. Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στη Βρετανία ο διαγωνισμός σε συνεργασία με το British Council άρχισε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο πρώτα πιλοτικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη συνέχεια σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, την Ασία, την Ωκεανία, την Αφρική και την Αμερική. Αυτή τη στιγμή ο διαγωνισμός  πραγματοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες.

Το British Council

Το British Council λειτουργεί στην Ελλάδα από το 1939, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και δραστηριοτήτων, και τα γραφεία του βρίσκονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με πολλούς οργανισμούς της Ελλάδας – Υπουργεία, πανεπιστήμια, ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, σχολεία, μη κυβερνητικούς και πολιτισμικούς οργανισμούς τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Η Βρετανία πρωτοπορεί στην επικοινωνία της επιστήμης και αναγνωρίζει την αναγκαιότητα να προωθηθεί η επιστήμη σε ένα μη-επιστημονικό κοινό. Η επικοινωνία της επιστήμης έχει σκοπό να αλλάξει τα στερεότυπα σχετικά με τους ερευνητές, να καταδείξει στο κοινό τη χρησιμότητα ορισμένων επιστημονικών και τεχνολογικών ζητημάτων και να ενθαρρύνει και δικαιολογήσει την ανάγκη επένδυσης στην  έρευνα.

Ο διαγωνισμός γίνεται σε συνεργασία με το Hub Science και την υποστήριξη της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και του Openscience.gr


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστουμε κυριε Γιαννη!
-Γ.Κρομπας