Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου, το 2016, της γέφυρας της Μαυροζούμενας, από τον Αργύρη Πετρονώτη και τους συνεργάτες του, από τον εκδοτικό οίκο Σταμούλη στη Θεσσαλονίκη , η οποια είναι η αρχαιότερη , μεγαλύρη 9στοη και  σε λειτουργία, εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. Ευχομαι να είναι καλοτάξιδο γιατί διασώζει-προβάλλει-ενημερώνει-πληροφορεί, την σπουδαία Πολιτιστική κληρονομιά της Μεσσηνίας, η  οποία για πολλούς μεσσήνιους και Έλληνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό είναι τελείως άγνωστη, όπως  και πολλά άλλα σημαντικά μνημεία. Στην παράγραφο 43, σελίδα 65 αναφ΄΄ερεται και σε εμένα με το πονημά μου που έχει τίτλο:
 Πρόταση για ενα corpus των βυζαντινών μνημείων τυ δήμου Ιθώμης, χωρίς να το γνωρίζω.
  Με ενημέρωσε τηλεφωνικά ο αρχαιολόγος από του Κατσαρού Μεσσηνίας Νίκος Λάσκαρης, τον οποίο και ευχαριστώ.
Είναι ένα δερματόδετο βιβλίο 300 σελίδων με 95 θεματικές ενότητες και διεπιστημονικά-πολυεπιστημονικά διαβάζεται ευχάριστα από τον αναγνώστη.
Ο Αργύρης Πετρονώτης έχει ερμηνεύσει και την επιγραφή της εκκλησίας στην  ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΑΣ, που κτίστηκε σε 36 ημέρες από αγκαδινούς μαστόρους, το 1811, που  η οικογένεια ΠΑΠΑΤΣΩΝΗ ήταν στις δόξες της.Θα πρέπει να προσεχτεί η προτομή του Παπατσώνη, γιατί 28-2-2017, εκλάπη η προτομή του Ιωάννη Καρακίτσου από ανθρώπους που δεν σέβονται ούτε ΙΕΡΑ ούτε ΌΣΙΑ
Ο Αργύρης Πετρονώτης συνεργάζεται με τον πανεπιστημιακό Γιάννη Τσιαούση, για την τυτοποίηση των έργων των λαγκαδινών μαστόρων ,με τον οποίο έχουμε ταυτοποιήσει πολλά έργα τους ,μεταξύ αυτών και τον ενοριακό ναό της Βαλύρας. Άγιο Αθανάσιο.
































Δεν υπάρχουν σχόλια: