Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

TA ΑΓΝΩΣΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
To  άγριο σέλινο, μυρώνι, αμπελιανός ,μάραθος, καυκαλήθρα κ.λ.π. είναι για πολλούς άγνωστα παρότι έχουν νόστιμη γεύση, στις διάφορες πίτες. Ανήκουν στα σκιαδανθή και  έχουν σχεδόν όλα παχιά πασαλόδη ρίζα όπως του καρότου. Κάνω ειδική καταγραφή για την οικογένεια αυτή συλλέγοντας, και φωτογραφίζοντας φυτό, άνθη ,βλαστό, ρίζα, και καρπό. και θα αναρτηθεί όταν ολοκληρωθεί η έρευνα- καταγραφή.
Συζητώντας με έναν μαθητή μου  που έχει ταβέρνα,  του δώρισαν κρέας  αγριογούρουνου, και θέλησε να βρει αγριοσέλινο για να το μαγειρέψει μιας και μου είπε ότι είναι το καλύτερο συνοδευτικό και δεν το γνωρίζει.
Με ρώτησε αν το γνωρίζω και του είπα θα του βρώ και θα του φέρω, μιας και η επιστήμη της ζωής που σπούδασα , η βιολογία, μου έδωσε τις γνώσεις. Πήγα του μάζεψα φυτό αγριοσέλινου του έδωσα και σπόρο  που είχα μαζέψει από πέρυσι,  σπόρους ξερικού καλαμποκιού  από Πολιανή, καθώς και ένα ξενόφερτο πολυετές κολοκύθι.
Θα πρέπει κάποτε τα μεγάλα μας συγκριτικά πλεονεκτήματα που είναι η πλούσια χλωρίδα, το μικροκλίμα, η καθαρή ατμόσφαιρα και η μεγάλη ηλιοφάνεια, να αξιοποιηθούν γιατί η πρωτογενής παραγωγή και ο τουρισμός είναι οι πυλώνες της ανάπτυξης της Ελλάδος μας.
Στη Μεσσηνία επιβάλλεται η ίδρυση τμήματος γεωπονικής σχολής στα Φιλιατρά, και να αναβαθμιστούν τα ΑΤΕΙ Καλαμάτας, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν και τα 2 ποτάμια συνεχούς ροής Πάμισος και Άρις, που το νερό τους  στο μεγαλύτερο ποσοστό χύνεται στη θάλασσα.
Οι εκλεγμένες τοπικές ηγεσίες σε συνεργασία με φορείς, ειδικούς επιστήμονες να πραγματοποιούν ανά τακτά χρονικά διαστ'ηματα ημερίδες για νέες καλλιέργειες και καινοτομίες, έτσι ώστε η νέοι να μείνουν στα χωριά τους, έχοντας συνεργάτες ειδικούς επιστήμονες, και με τη δημιουργία δικτύων την προώθηση και εξασφάλιση των προϊόντων τους στην ντόπια,  ελληνική, και ξένη αγορά. Κάποτε τα μαύρα γουρούνια που τα πρόσφεραν θυσίες στα ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΑΝΙΑΣ,και τα βουβάλια ήταν ελεύθερα στον Πάμισο, τα οποία ξανά μπορούν να δημιουργήσουν καινοτομία και επιχειρηματικότητα
 Ήδη τα η αλόη, και το φραγκόσυκο έχουν κάνει αργά ,αλλά σταθερά την εμφανισή τους και η περιοχή μας είναι κατάλληλη για αυτές τις καλλιέργειες και όχι μόνο.
ΑΓΡΙΟ ΜΥΡΩΝΙ ή ΣΦΕΛΙΤΣΙ.ΓΕΥΣΤΙΚΟΤΑΤΟ
 ΑΓΡΙΕΣ ΦΡΕΖΕΣ ΜΕ ΕΝΤΟΝΟ ΔΙΑΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΑΡΩΜΑ
 ΜΙΑ ΑΝΘΟΔΕΣΜΗ ΜΕ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΑΝΘΗ
 

 ΤΑ  ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ.
ΣΤΙΣ 9-10-2016 ΔΙΦΟΡΙΣΕ Η ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΑΙ 17-3-2017  ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΩΡΙΜΑ ΚΑΙ ΑΓΟΥΡΑ


 ΟΙ ΑΓΡΙΕΣ ΦΡΕΖΕΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 ΟΙ ΚΑΥΚΑΛΗΘΡΕΣ ΠΟΥ ΑΝΘΙΖΟΥΝ
 ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΠΟΥ ΕΠΑΙΡΝΕ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΛΑΚΙΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΛΑΤΖΑ ΠΟΤΙΖΟΤΑΝ Ο ΜΠΑΞΕΣ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΑ ΠΕΡΥΣΙ, ΓΙΑΤΙ ΦΕΤΟΣ ΧΩΘΗΚΕ.ΕΤΣΙ ΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΤΟ ΑΥΛΑΚΙ ΟΙ ΜΥΛΟΙ, Η ΔΕΣΗ.

Η ΙΣΚΑ ΠΟΥ ΑΝΑΒΑΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

 ΤΟ ΣΚΟΡΠΙΔΟΧΟΡΤΟ ΠΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΣΑΝ ΑΦΕΨΗΜΑ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΑ ΝΕΦΡΑ ΚΑΙ ΕΥΔΟΚΙΜΕΙ ΣΕ ΤΟΙΧΟΥΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΜΕ ΥΓΡΑΣΙΑ


 ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ




 ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΒΑΛΥΡΑΑΠΟ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ
 
 Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ ΓΙΑ ΡΑΝΤΙΣΜΑ,ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ -  ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ,ΖΑΡΖΑΒΑΤΙΚΩΝ , ΜΕΤΑ ΑΠΟ 7 ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

 Η ΠΙΤΑ ΜΕ ΤΑ ΑΓΝΑ ΥΛΙΚΑ ΟΛΟΦΡΕΣΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ ΠΟΥ ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΑΠΛΟΧΕΡΑ. Η ΜΟΝΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΟΤΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΑΓΡΙΟΧΟΡΤΑ
 ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ 




 ΠΑΠΑΡΟΥΝΕΣ -ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ

 ΤΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΑΓΡΙΟΣΕΛΙΝΟ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ  ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ  ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΜΕ


 ΑΓΡΙΟΣΕΛΙΝΟ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΠΑΡΤΟ
 ΑΓΡΙΟΣΕΛΙΝΟ
ΑΓΡΙΟΜΥΡΩΝΙ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΕΡΤΟ ΠΟΛΥΕΤΕΣ ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΚΑΤΩ.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια: