Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΕΠΙΤΡΟΠΗ-ΕΠΑΘΛΑ-ΝΙΚΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΤΟ 1953 ΚΑΙ 1955

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Αγωνιώ για το χωριό μου, τη ΒΑΛΥΡΑ στη Μεσσηνία ,όταν βλέπω πράγματα να χάνοται μαζί με τους ανθρώπους που πεθαίνουν....Μετριούνται πλέον στα δάκτυλα οι άνθρωποι που μπορούν να μας διηγηθούν γεγονότα και καταστάσεις που βίωσαν στο παρελθόν στο χωριό μας Βαλύρα, που να μπορούν να ξετυλίξουν τις αναμνήσεις τους , και εμείς να τις καταγράψουμε οσο πιο πιστά μπορούμε . Χάθηκαν και χάνονται καθημερινά, ντοκουμέντα, έγγραφα, φωτογραφίες του παρελθόντος και χανόμαστε και εμείς οι ίδιοι αν δεν γνωρίζουμε το παρελθόν μας, αν δεν ξέρουμε τις μικρές και μεγάλες ιστορίες του χωριού μας,τις παλιές συνήθειες, τα ήθη και έθιμα,τον τρόπο ζωής ,τον τρόπο παραγωγής προιόντων, και το βασικότερο το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον του χωριού μας.

Ένα ιστορικό κοινωνικό γεγονός είναι και οι αγώνες του χωριού μας που τελούνται καθε χρόνο στο πανηγύρι του χωριού μας ανήμερα του ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ή της ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ,γιατί είναι 50 ημέρες μετά την μεγάλη θρησκευτική εορτή του ΠΑΣΧΑ.
Από το συνεργάτη και φίλο ΗΛΙΑ ΜΠΙΤΣΑΝΗ λάβαμε ηλεκτρονικά: Τα προγράμματα των αγώνων, τις επιτροπές, τα έπαθλα, το τελετουργικό,  και τους νικητές στο πανηγύρι της Βαλύρας που τελείται κάθε χρόνο του ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ή της λεγόμενης ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (50 ημέρες μετά το Πάσχα και πέφτει η μνήμη του πάντα ημέρα Δευτέρα) από το αρχείο της  εφημερίδας ΘΑΡΡΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ με ημερομηνίες 25\5 και  27\5 \1953 και 9\6\1955. Εγώ  έχω στην κατοχή μου μόνο το πρόγραμμα των αγώνων και τις επιτροπές-αγωνίσματα, το 1955.

Ηλία σε ευχαριστούμε για την ευγενή προσφορά σου που πάντα μας προσφέρεις ευχάριστες αναμνήσεις συγκινήσεις, συναισθήματα, βιώματα, ιστοριά και πολιτισμό.
 
 ΤΟ ΠΑΝΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ 25\5\1953 ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΩ 27\5\1953, ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΘΑΡΡΟΣ.

 


 ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΘΑΡΡΟΣ 9\6\1955

ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΡΟΓΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1955 ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΟΥ ΑΡΧΕΙΟΔεν υπάρχουν σχόλια: