Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017

ΤΑ 3 ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΞΕΝΟΦΕΡΤΟΥ ΚΟΛΟΚΥΘΙΟΥ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Εδώ και μερικά  χρόνια καλλιεργείται στη χώρα μας το ξενόφερτο κολοκύθι, από Νότια Αμερική, με 3 διαφορετικά είδη, τα οποία πωλούνται και σε λαϊκές αγορές, σε Αθήνα - Καλαμάτα.
Τρώγονται ωμά, σαλάτα, μαγειρευτά, τηγανητά, ψητά, μόνα τους ή και με άλλα συνοδευτικά, ανάλογα με την προτίμηση του καθενός στη μαγειρική του και διατροφή του.
Όπως και να το γευτείς ,είναι αρκετά νόστιμο, ειδικά το κίτρινο με τη λεία επιφάνεια.Το πλεονεκτημά τους είναι σε σύγκριση με τα δικά μας πολυετές, και παράγει πολλούς καρπούς
Πριν φυτευτεί διατηρείται το κολοκύθι σε σκιερό μέρος μέχρι να βλαστήσει, από το πρόσθιο μέρος του.Τα 3 αυτά είδη έχουν το εξής χαρακτηριστικό. Φυτεύεται ολόκληρο όπως είναι το κολοκύθι και είναι πολυετές, ενώ τα δικά μας φυτεύονται με σπόρους. Πότε όμως πρέπει να φυτευτεί με ρώτησαν μερικοί φίλοι που τους έδωσα; Περίπου το Μάρτη με Απρίλη αρχίζει να βλασταίνει από το μπροστινό μέρος, οπότε διαπιστώνουμε ότι πρέπει να φυτευτεί  σε γλάστρα ή στο έδαφος. Κυρίως φυτεύεται σε φράκτες ή κοντά σε δένδρα γιατί είναι αναρριχώμενο. Ανθίζει τέλη Σεπτέμβρη   με αρχές Οκτώβρη και παράγει αρκετά κολοκύθια, όπως θα διαπιστώσετε στις φωτογραφίες. Αν ο χειμώνας είναι ζεστός συνεχίζει την καρποφορία του, και την επόμενη χρονιά επαναλαμβάνει τον κύκλο του, όταν τα καιρικά φαινόμενα είναι φυσιολογικά.
Δοκιμάστε το και θα γνωρίσετε μια καινούργια γεύση και νοστιμιά, και δεν θα το μετανιώσετε.
Τα 2 είδη του κίτρινου κολοκυθιού τα φωτογράφισα στη Λάμπαινα και το πράσινο στην Καλαμάτα.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ του ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ , στα 3 είδη κολοκυθιού.
ΤΑ 3 EIΔΗ  ΤΟΥ EΙΣΑΓΟΜΕΝΟΥ ΚΟΛΟΚΥΘΙΟΥ.
ΤΟ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΣ ΧΩΡΙΣΤΑ
ΤΟ ΦΥΤΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ  ΕΙΔΟΥΣ ΚΟΛΟΚΥΘΙΟΥ, ΜΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΓΜΑ ΤΗΝ ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΑ
ΤΟ ΦΥΤΟ  ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΚΟΛΟΚΥΘΙΟΥ, ΜΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΓΜΑ ΤΟ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑ-ΦΡΑΚΤΗ TO ΦΥΤΟ ΤΟΥ TΡΙΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΚΟΛΟΚΥΘΙΟΥ. ΜΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΓΜΑ  ΤΗ ΜΑΝΤΟΡΙΝΙΑ.
 ΤΑ 2 ΕΙΔΗ ΞΕΝΟΦΕΡΤΟΥ ΚΟΛΟΚΥΘΙΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ-ΓΝΩΣΤΟΥΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: