Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

ΔΟΜΗ DNA-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ-BAΛΣΑΜΟΛΑΔΟ

TOY ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Τα χρόνια φεύγουν και μένουν αποτυπωμένες στη μνήμη μας οι ευχάριστες αναμνήσεις., δράσεις ,δραστηριότητες, δημιουργικά πονήματα  και σχέσεις μεταξύ μαθητών, γονιών και συναδέλφων.
Ήμουν τυχερός στην εκπαιδευτική μου πορεία και σταδιοδρομία,(αφού εγκατέλειψα τη ΔΕΗ, στην οποία είχα εισαχθεί και αποφοίτησα από τη σχολή της με εξετάσεις).  γιατί πρωτοδιοριζόμενος μπήκε το καινοτόμο πρόγραμμα της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης και τα Πολιτιστικά Σάββατα, από τον τότε υπουργό παιδείας Γεώργιο Ράλλη, αργότερα η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (που τώρα σιγά-σιγά αργοπεθαίνει), και λίγα χρόνια στη συνέχεια εισήχθησαν οι Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση με τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών μάθημα και εργαστήριο, μαζί και με το νέο μάθημα της Τεχνολογίας.
Συμμετείχα ενεργά  στις νέες  καινοτόμες διαδικασίες και σε συνεργασία με μαθητές και συναδέλφους, δημιουργήσαμε διδακτικές φόρμες, τις οποίες  και παρουσιάζουμε, για όσους θέλουν να μελετήσουν και ασχοληθούν με αυτά τα θέματα.
 Το χαιρόμαστε όλοι εμπλεκόμενοι γονείς ,μαθητές, καθηγητές, ειδικοί,  γιατί ήταν έξω από ωράρια και στεγανά , μάθαμε και ζήσαμε πολλά, αξιοποιώντας δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο μας.
Απολαύστε το  διδακτικό παιχνίδι με  με κείμενα, εικόνες,  για να προβληματιστείτε και να μάθετε χρήσιμα στοιχεία για τον πλανήτη μας  ΓΗ.



H ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA, ΜΕ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ






ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΑΚΡΙΔΑ

ΤΟ ΑΛΟΓΑΚΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΙΤΣΑΣ
ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ.ΚΟΛΑΖ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ
H ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΠΕΥΚΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΑΣ ΣΤΑ ΥΨΗΛΑ ΑΛΩΝΙΑ ΠΑΤΡΑΣ .
Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ.
 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ
Ο καθένας μας πρέπει να έχει στον κήπο του, για δική του χρήση, τα αρωματικά-θεραπευτικά-φαρμακευτικά φυτά ΑΘΦΦ, και να δωρίζει σε γνωστούς ,φίλους , πάσχοντες, και την προβολή τους διάδοση-διάσωση.
Μαζεύονται πρωί ή απόγευμα, χωρίς υγρασία, στο μέγιστο της αποδοσής τους, τα διάφορα μέρη τους, προς χρήση, αποξηραίνονται σε σκιερό μέρος και φυλάσσονται σε γυάλινα βάζα, που να κλείνουν αεροστεγώς, για 1,5 χρόνο.
Για ενημέρωση παραθέτω την έγκυρη επιστημονική βιβλιογραφία 10 ηλεκτρονικών  διευθύνσεων που υπάρχουν στο διαδίκτυο, και κυρίως από το πανεπιστήμιο Πατρών, του συμφοιτητή μου πανεπιστημιακού Γρηγόρη Ιατρού.
Υπάρχουν επίσης πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο, για τα ΑΘΦΦ, συνταγές-χρήσεις-καλλιέργεια..
Μετά από πολύ μελέτη, σκέψη, και συζήτηση κατέληξα στο συμπέρασμα  με τις γνώσεις μου και εφαρμογές στις παρακάτω, 5  κατηγορίες φυτών, για τον κήπο του Ιπποκράτη, με 20 διαφορετικά είδη:
1. Αντιοξειδωτικά-Συντηρητικά: Θρούμπι, θυμάρι, ρίγανη, λεβάντα ,δενδρολίβανο, βάτο.
2. Αφεψήματα-Μαγειρική: Βασιλικός, Λουΐζα, Δυόσμος, Μέντα, Μελισσόχορτο, Φλισκούνι, Αρμπαρόριζα, Αγριοσέλινο.
3. Κακτοειδή: Φραγκοσυκιά , Αλόη.
4. Ω3: Κρίταμο, Αντράκλα, και
5 Θεραπευτικά-Φαρμακευτικά: φυτά. Βάλσαμο (3 είδη), Παναγιόχορτο, Ύσσωπος,Περδικάκι,Τριβόλι.
Αυτά είναι άμεσα υλοποιήσιμα, για όσους ενδιαφέρονται από το φετινό Φθινόπωρο .
Αργότερα δρομολογούνται και άλλα, αφού αποκτήσει τη σχετική βιωματική εμπειρία και χρήση τους.
Η εμπειρία δεν διδάσκεται, κατακτιέται. Σεβόμαστε τα φυτά, δεν τα ξεριζώνουμε, νοιαζόμαστε ,και τα φροντίζουμε.
ΒΑΛΣΑΜΟ: Ήταν  το αγαπημένο φυτό των Ιπποκράτη, Γαληνού , Διοσκουρίδη, λόγο των πολλών θεραπευτικών του. ιδιοτήτων.Κατάθλιψη, ψυχικές- νευρολογικές διαταραχές, δερματολογικά, ενίσχυση ανοσοποιητικού, επούλωση πληγών . 
ΥΣΩΠΠΟΣ: 50Ος ΨΑΛΜΟΣ ΔΑΥΙΔ. Ραντιείς με υσσώπω και καθαρισθήσομαι· πλυνείς με και υπέρ χιόνα λευκανθήσομαι. Καθαρτικές, αντισηπτικές, αντιμικροβιακές ιδιότητες.

ΠΑΝΑΓΙΟΧΟΡΤΟ: Διαβήτης, πίεση, χοληστερίνη. Περδικάκι:Προστάτης.Τριβόλι:Παρασκευή βιάγκρα.







ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ,ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΖΗΣΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΓΕΝΙΕΣ.

ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA.ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥ.



ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΦΟΡΜΕΣ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ.





ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΒΑΛΣΑΜΟΛΑΔΟ ΑΠΟ ΤΑ 3 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΒΑΛΣΑΜΟΥ,
 ΕΤΟΙΜΑ ΣΕ ΧΡΗΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ,
ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Η ΦΥΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: