Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019

ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ 20-1-2019


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Πήγα στο συλλαλητήριο και φωτογράφισα από όλες τις οπτικές γωνίες το πλήθος που ήλθε από όλες τις γωνιές της Ελλάδος για να  διαμαρτυρηθεί και το εξωτερικό ,για τη συμφωνία των Πρεσπών , μετά την επικύρωση της βουλής των Σκοπίων. Παρά τη βροχή ο κόσμος παρέμεινε στη θέση του φωνάζοντας διάφορα συνθήματα και ακούγοντας τους διάφορους ομιλητές. Τελικά οι κάθε  είδους μπαχαλάκηδες αμαύρωσαν το συλλαλητήριο  και για άλλη μια φορά δεν θα λογοδοτήσει κανείς για τα επεισόδια και καταστροφές.
Ακολουθεί η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ – ΨΉΦΙΣΜΑ 
και  ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ 20-1-2019


 ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ  ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥΠΟΥ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΜΕΤΑΔΟΘΟΥΝ
Η τελευταία ομιλία που διακόπηκε από τα δακρυγόνα είναι η ακόλουθη:
Αδέρφια Ελληνίδες και Έλληνες,
Εμείς, ο ελληνικός λαός, ο κυρίαρχος και το αφεντικό της χώρας, θα αφήσουμε ή θα εμποδίσουμε την ολοκλήρωση της εθνοκτόνου Συμφωνίας των Πρεσπών;
Η “Ελληνική” “Βουλή των προθύμων” έχει ήδη αποφασίσει, έχει μαγειρέψει και ετοιμάζεται με μία πράξη της, την κύρωση της “Συμφωνίας των Πρεσπών”,
να διαπράξει δύο μεγάλα εγκλήματα:• 1ον: Ετοιμάζεται να παραχαράξει και να προδώσει τη βούληση του ελληνικού λαού, πλαστογραφώντας την. Ετοιμάζεται, να ακυρώσει de facto τη Δημοκρατία, με ό, τι αυτό σημαίνει για όλα τα θέματα που τυραννούν τον ελληνικό λαό. Από την Οικονομία, ως την Εθνική Άμυνα του.• 2ον: Ετοιμάζεται να παραδώσει σε αλλόφυλους, τα απαράδοτα. Αυτά που δεν παραδίδονται ούτε και μετά από πολεμική ήττα: Την ελληνικότητά της Μακεδονίας, μαζί με την ένδοξη ιστορία της και τη μελλοντική αμφισβήτηση τήςεδαφικής της κυριαρχίας.
Και όλα αυτά, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι τρέχουσες γεωπολιτικές επιδιώξεις
των “προστατών” μας, συνεταίρων και συμμάχων που, στο όνομα της Ειρήνης, οργανώνουν πόλεμο!
Θα επιτρέψουμε αυτό το διπλό εθνικό έγκλημα;
Ή θα κάνουμε πράξη αυτό που αποφασίσαμε στα μεγάλα συλλαλητήρια;
Είμαστε ή δεν είμαστε, εμείς, ο κυρίαρχος λαός, το αφεντικό της χώρας;
Το ερώτημα απευθύνεται στον κάθε Έλληνα και Ελληνίδα.
Όσοι λέμε ΟΧΙ και είμαστε ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ να μην επιτρέψουμε τον περαιτέρω εξευτελισμό της Δημοκρατίας μας και την παράδοση της Μακεδονίας μας, καλούμαστε από την Ιστορία μας, από τις θυσίες των προγόνων μας και από το Σύνταγμα (άρθρο 120.2 & 4) να αναλάβουμε δράση.
Αδέρφια Ελληνίδες και Έλληνες.
Τα λόγια τελείωσαν.
Μετά την υβριστική αγνόηση της Δημοκρατίας που επέδειξε ο φασισμός των κυβερνώντων απέναντι στην πρωτογενή λαϊκή βούληση που εκφράσθηκε με τα μεγάλα συλλαλητήρια που εμείς, ο λαός, δημιουργήσαμε,
η ΜΟΝΗ ΠΡΑΞΗ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ να γίνει για να αποτρέψει τον εξευτελισμό, τόσο της Δημοκρατίας όσο και της εθνικής μας υπόστασης, είναι μία:
Στις επόμενες λίγες μέρες που μένουν για την αισχρή πράξη της κύρωσης της «Συμφωνίας των Πρεσπών», θα τους πάρουμε τα μολύβια από τα χέρια.
Πως θα γίνει αυτό;
Σήμερα, βρίσκονται εδώ πολίτες που έφθασαν από κάθε μέρος της Ελλάδας με περισσότερα από τρεις χιλιάδες λεωφορεία.
Από αύριο, σε κάθε πόλη της Ελλάδας, κάθε λεωφορείο γίνεται ο πυρήνας της πόλης του που μαζεύεται κάθε μέρα και αποφασίζει για τις ενέργειές του.
Το κεντρικό σημείο αναφοράς, παραμένει η γνωστή σε όλους  σας Facebook  Σελίδα  της Επιτροπής Αγώνα.
Το παράδειγμα του Δημάρχου του ηρωϊκού Δοξάτου Δράμας που μας μίλησε, ο οποίος την επομένη της υπογραφής της «Συμφωνίας των Πρεσπών», έκλεισε το Δήμο του, ας γίνει παράδειγμα σε κάθε Δήμαρχο και σε κάθε πολίτη.
Η σημερινή ανεπανάληπτη πανελλαδική και παλλαϊκή αυτή εθνοσυνέλευση, δεν είναι η κορύφωση και το τέλος του αγώνα για την αποτροπή της κύρωσης της επαίσχυντης «Συμφωνίας των Πρεσπών». Είναι η αρχή του!
Σας πληροφορώ ότι, μεγάλες κοινωνικές ομάδες βρίσκονται ήδη «στο πόδι».• Οι αγρότες ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους.• Σύσσωμος ο Κλήρος της Εκκλησίας της Ελλάδας βρίσκεται στο πλευρό μας.• Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα περιμένουν ένα σύνθημα.• Μικρομεσαίοι επαγγελματίες αδημονούν να συνεισφέρουν.• Οι Δήμαρχοι της Μακεδονίας και όχι μόνο είναι έτοιμοι να στηρίξουν κάθε προσπάθεια για την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.• Η μαθητική κοινότητα “βράζει”.
Όλη η κοινωνία ΘΕΛΕΙ και ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ να ΔΩΣΕΙ κάτι στον αγώνα σωτηρίας της Μακεδονίας και της Δημοκρατίας.
Οι αγωνιστές του Μακεδονικού αγώνα και των διαχρονικών αγώνων για τη Δημοκρατία,που έχουν  προσφέρει τη ζωή τους για εμάς, “τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι”, μας παρακολουθούν. Ο μεγάλος μας ποιητής Ανδρέας Κάλβος, μας χαιρετά:
Όσοι το χάλκεον χέρι
βαρύ του φόβου αισθάνονται,
ζυγόν δουλείας άς έχωσι.
Θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία.
___________
Η διακήρυξη – ψήφισμα το οποίο δεν παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λόγω των δακρυγόνων και το οποίο θα παραδοθεί αύριο είναι το εξής:
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ – ΨΉΦΙΣΜΑ 
Πανεθνική λαϊκή Σύνοδος, 
που έγινε την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019, 
στην Πλατεία Συντάγματος -Αθήνα 
Εμείς, η Πανεθνική λαϊκή Σύνοδος που εκπροσωπεί και τους απανταχού απόδημους Έλληνες, συγκεντρωθήκαμε εδώ, σήμερα, σε μια ελεύθερη, ανοιχτή και δημοκρατική συνέλευση για να δηλώσουμε ότι: η Μακεδονία είναι Ελλάδα και ως εκ τούτου αδιαπραγμάτευτη. Έτσι, δεν παραδίδουμε την ιστορία μας, το ιερό όνομα της Μακεδονίας μας, αλλά ούτε αντίστοιχη εθνότητα και γλώσσα σε αλλοεθνείς.
Η σημερινή Πανεθνική λαϊκή Σύνοδος αποτελεί συνέχεια των πάνδημων, μεγαλειωδών συλλαλητηρίων που έγιναν σε πλήθος πόλεων της Ελλάδος, εκφράζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού για την απόλυτη ελληνικότητα της Μακεδονίας μας. Για το ίδιο θέμα υπήρξαν ψηφίσματα 43 δήμων της Μακεδονίας μας, κοινή δήλωση 22 Μητροπολιτών της Βορείου Ελλάδος, δήλωση του Αγίου Όρους, ενώ κατετέθησαν δημοσίως επιστολές, ψηφίσματα και εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφών Ελλήνων πολιτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μετά από όλες αυτές τις δημόσιες τοποθετήσεις του λαού δηλώνουμε ότι: Η «Συμφωνία των Πρεσπών» είναι άκυρη, καταστρέφει τη χώρα μας, είναι αντίθετη σε πολλές διατάξεις δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και του Ελληνικού Συντάγματος και εκθέτει την πατρίδα μας σε άμεσο κίνδυνο διαμελισμού.
ΕΝΤΕΛΛΟΜΑΣΤΕ
1) Προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να τηρήσει το Άρθρο 1, παράγραφος 2 του Συντάγματός μας όπου ρητά αναγράφεται ότι: «Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία» και την παράγραφο 3 που επιτάσσει, ότι: «Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα». Έτσι τον καλούμε να προβεί σε κάθε δυνατή ενέργεια για την ακύρωση της «Συμφωνίας των Πρεσπών» με ύστατη πράξη την υποβολή παραίτησής του. 
2) Προς την Κυβέρνηση, να αναγνωρίσει τον λανθασμένο χειρισμό του θέματος και να ακυρώσει αμέσως, πριν την εισαγωγή της στη Βουλή, τη «Συμφωνία των Πρεσπών», καταγγέλλοντας την σκοπιανή πλευρά για τις παραβιάσεις της «Συμφωνίας» αυτής, από την επομένη της υπογραφής της. Άλλως να διενεργήσει αμέσως Δημοψήφισμα.
3) Προς τη Βουλή των Ελλήνων, να εκφράσει τη δηλωμένη επί του θέματος λαϊκή βούληση, καταψηφίζοντας τη «Συμφωνία των Πρεσπών».
4) Προς τη Δικαιοσύνη, να διενεργηθούν αμέσως τα προβλεπόμενα από αρμόδιους εισαγγελείς με αντικείμενο τη διερεύνηση ποινικών αδικημάτων με σχέδιο, σκοπό και δόλο, από τους πολιτικούς εκπροσώπους μας στο κοινοβούλιο, όπως της εσχάτης προδοσίας, ενεργητικής ή παθητικής δωροδοκίας, πράγμα που αναφέρθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, του σφετερισμού λαϊκής κυριαρχίας, και κατάχρηση κρατικής εξουσίας.
Παράλληλα, να καταγγελθούν διεθνώς και αρμοδίως όσοι συνήργησαν σε αυτήν τη διεθνή απάτη σε βάρος της χώρας μας, ώστε να επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις και να απαιτηθούν αποζημιώσεις από αυτούς.
Η Πανεθνική λαϊκή Σύνοδός μας ψηφίζει αυτή τη Διακήρυξη με ακλόνητη πίστη στην πατρίδα και τη δημοκρατία, έτοιμη να τηρήσει όσα προβλέπει το ακροτελεύτιο άρθρο 120 του Συντάγματος, και ειδικά στην παράγραφο 4 όπου καθορίζεται ρητά: «Hτήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία».
--
"Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ - ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ - ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ"

Capt.Evangelos N.M. Rigos
IHA Director www.professors-PhDs.com
HEC Life Director www.greece.org
--
You received this message because you are subscribed to the Google Groups "IHA Announcements" group.
To unsubscribe from this group and stop receiving emails from it, send an email to international-hellenic-association+unsubscribe@googlegroups.com.
To post to this group, send email to international-hellenic-association@googlegroups.com.
To view this discussion on the web visit https://groups.google.com/d/msgid/international-hellenic-association/CAKCcHPCv09SutguO5mWKfi%3DD1FKYkDYq_WW3Gu3GJQEbSD8a%2BQ%40mail.gmail.com.
For more options, visit https://groups.google.com/d/optout.

MEΣΣΗΝΙΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ !!ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.

4 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΣΗΝΙΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥΣ 

Μαζί με τον Σαράντη Αγαπηνό ή αλλιώς Τέλλος Άγρας σκοτώθηκαν 60 άτομα από τη Μεσσηνία. Πολλά από τα  άτομα αυτά  ήταν εθελοντές  και μεταξύ αυτών από την περιοχή μας ήταν :1.       Ο Γεώργιος  Κορμάς, από την Αρσινόη (Σιμίζα)
2.       2. Αλέξανδρος Λυμπερόπουλος ,από Αριστοδήμειο
3.       Αντώνης Τσίτουρας ή Καπετάν Ντούρας ,από Αρι
4.       Αριστόδημος Κωστόπουλος, λοχαγός Πεζικού, από Οιχαλία
5.       Σωκράτης Τσετσέκος, από Άμμο
6.       Ο Ιωάννης  Τσιλίκας , από Σκάλα
7.       Οι  Παναγιώτης  Χαραλαμπόπουλος, από Βαλύρα,
8.       O επιζών του μακεδονικού αγώνα Παναγιώτης Ξυδόπουλος, από Βαλύρα  και 

9.       Ο  Mαρίνος Λυμπερόπουλος ή καπετάν Κρόμπας 1875-1905 αξιωματικός, από Αριστοδήμειο. Φονεύεται το 1905, στις 7 Νοεμβρίου, στην Πεταλίνα της Μακεδονίας , ο Μεσσήνιος αρχηγός του αντάρτικου σώματος κατά τον Μακεδονικό Αγώνα, Ανθυπολαχαγός Μαρίνος  Λυμπερόπουλος (Καπετάν Κρόμπας), σε σύγκρουσή του με τουρκικό τμήμα. 
Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018 ! MEΣΣΗΝΙΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ !!!   Κάθε Άνοιξη, το Μάιο, η Μακεδονία τιμά τους πολεμιστές που έγραψαν και σφράγισαν με το αίμα τους την ελευθερία της. Σε πολλούς Μακεδόνες όμως και κυρίως στους νεότερους, μέχρι σήμερα, δεν είναι γνωστό ότι μεταξύ των Μακεδονομάχων υπήρξαν πολλοί προερχόμενοι και από τη Πελοπόννησο. να αναφέρω όσα ονόματα Πελοποννησίων Αγωνιστών γνωρίζω, από Καπετάνιους έως απλούς Εθελοντές. Μεταξύ τους και δύο Ιερομόναχοι, που μαζί με τις εκατοντάδες Μακεδόνες Κληρικούς υπήρξαν συνεχιστές των αγώνων του Παπαφλέσσα και του Αθανασίου Διάκου.

Δείτε λοιπόν:  Σαράντος Αγαπηνός ή Καπ.Τέλλος Άγρας (Μεσσηνία)  Ζαχαρίας Παπαδάς ή Καπ. Φούφας (Αρκαδία)  Ευ. Μπαϊρακταρέας ή Καπ. Ακύλας (Μεσσηνία)  Μαρίνος Λυμπερόπουλος ή Καπ. Κρόμπας (Μεσσηνία)  Βας. Τσιμπιδάρος ή Καπ. Τσιμπίδας (Μεσσηνία)  Αντώνης Τσίτουρας ή Καπ. Ντούρας (Μεσσηνία)  Γρηγ. Φραγκέας ή Καπ. Ζάκας (Μεσσηνία)  Γεώρ. Φράγκαλος ή καπ. Μαλέας (Μεσσηνία)  Νικ.Βασιλάκης ή καπ. Μαλέκος (Μεσσηνία)  Ιωαν. Δεμέστιχας ή καπ. Νικηφόρος (Μεσσηνία)  Ν. Φουρίδης ή καπ. Λίμπερδος (Μεσσηνία)  Οι Ιερομόναχοι π. Νείλος Γιαννούκος και π. Γρηγόριος Καψαλόπουλος.(Μεσσήνιοι)  Αν έχετε υπομονή , σαν ελάχιστο φόρο τιμής, διαβάστε άλλα 50 ονόματα και ίσως δείτε και ονόματα γνωστά σας: Αρ. Κωστόπουλος Λοχαγός, Αλ. Λυμπερόπουλος εθελοντής, Ν. Μπαξεβανάκης εθελοντής, Τ. Νικηφόρος, Κ. Νικολακόπουλος, Γ. Νταϊφώτης, Ν. Παπαδόπουλος, Π. Παπατζανετέας, Αν. Ρουμελιώτης Σχης, Γ. Σκαρμούτσος, Γ. Σκοπετέας, Σ. Σκοπετέας, Δ. Σπίνος, Ν. Σπυρόπουλος, Π. Σταματέλος, Σ. Τσετσέκος, Ι. Τσιλίκας, Γ. Τσινάκης, Αρ. Φίλος, Π. Χαραλαμπόπουλος, Ι. Χριστόπουλος, Δ. Ανδροβιτσανέας Σχης, Εμ. Βετσόγλου, Ν. Δαμηλάτης, Ν. Δαμιανέας, Ζ. Δημούλης, Η. Δίκαιος Σχης, Π. Δικαιάκος Ανθγος, Δ. Δραγωνάς, Δ. Κακκαβός Αντγος, Χ. Καμινέας, Εμ. Καμπούρης, Γ. Κανελλόπουλος, Π. Καπετανάκης, Π. Καρβέλας Υπλγος, Αρ. Καρτσάλης, Φ. Κιτρινιάρης Σχης, Π. Κομούτσος, Γ. Κοιλάκος, Σ. Κομπολίρης, Γ. Κορμάς, Π. Κούκης, Γ. Κουκούτσης, Γ. Κουμουνδουρέας, Δ. Κουρέας Τχης, Γ. Κοντροβίδας Σχης, Ξ. Κωστέας Τχης, Ν. Μάταλας, Δ. Νικηταράκος, Δ. Τρούπης Λγος. Ας αποτελέσουν αυτές οι λίγες γραμμές, ελάχιστη αναφορά, ως ελάχιστο μνημόσυνο στους γνωστούς και άγνωστους ήρωες. Όλοι αυτοί οι εθελοντές ,άφησαν την ηρεμία του τόπου τους και τις οικογένειές τους και έτρεξαν στο κάλεσμα της Μακεδονίας μας. Καθένας τους και μια ιστορία…. Μια ιστορία που ενώνει με άρρηκτους δεσμούς αίματος τη Νότια Ελλάδα, με τη Βόρειο, τη Μακεδονία μας, όπου και σήμερα ζουν, εργάζονται και προσφέρουν, έχοντας δημιουργήσει οικογένειες, χιλιάδες Πελοποννήσιοι . Πρόσφατα, ιδρύθηκε ο Σύλλογος Πελοποννησίων Δυτ. Μακεδονίας ‘’ο Γέρος του Μωριά’’ με μέλη από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους ( εκπαιδευτικοί, ιατροί, δικηγόροι, επαγγελματίες, στρατιωτικοί κλπ) με επίτιμο Πρόεδρο το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλο, του οποίου η ηθική και υλική συνδρομή ήταν και παραμένει εξαιρετικά καθοριστική για τη πορεία του Συλλόγου. 
 Πηγή: e-ptolemeos.gr Αναρτήθηκε από ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΝΟΣΚΑΛΤΣΗΣ στις 10:50 π.μ Invested $100 in Cryptocurrencies in 2017...You would now have $524,215: https://goo.gl/efW8Ef

Invested $100 in Cryptocurrencies in 2017...You would now have $524,215: https://goo.gl/efW8Ef

07/11/1905: Σε σύγκρουση με τουρκικό τμήμα, σκοτώνεται στο Πετάλινο (που βρίσκεται σήμερα εκτός των ελληνικών συνόρων) ο Ανθυπολοχαγός Μαρίνος Λυμπερόπουλος (Κρόμπας) από τη Μεσσήνη Μεσσηνίας, που ήταν επικεφαλής ανταρτικού σώματος.Ο Μαρίνος Λυμπερόπουλος ή Καπετάν Κρόμπας, γεννήθηκε στην Ιθώμη Μεσσήνης το 1875, καταγόμενος από την μεγάλη τοπική οικογένεια των Λυμπερόπουλων. Φοιτούσε στο τέταρτο έτος της Νομικής Σχολής, όταν εκλήθη να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία.

Τελείωσε ευδόκιμα τη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών της Κέρκυρας ως Λοχίας και τοποθετήθηκε στο 7ο Σύνταγμα Πεζικού. Η στρατιωτική ζωή όμως τον έθελξε και συνέχισε στην Σχολή Υπαξιωματικών το 1901, όπου ύστερα από τριετή φοίτηση βγήκε τον Αύγουστο του 1904 με το βαθμό του ανθυπολοχαγού και κατατάχτηκε στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού στην Καλαμάτα.

Ο θάνατος του Παύλου Μελά και τα γεγονότα εις βάρος των Ελλήνων από τους Βουλγάρους, πείσμωσαν τον Μαρίνο Λυμπερόπουλο που ήθελε να πάρει εκδίκηση για τους Έλληνες αδελφούς του. Στις 7 Σεπτεμβρίου πάτησε στα χώματα της Μακεδονίας, αντικαθιστώντας στο Σώμα Μοριχόβου τον ανθυπολοχαγό Τσολακόπουλο. Μέχρι τότε η περιοχή εκείνη ήταν γεμάτη από Βούλγαρους κομιτατζήδες. Μέσα σε ένα μήνα κατάφερε να εκκαθαρίσει την περιοχή.

Έγινε ο φόβος και ο τρόμος των Βουλγάρων σε όλη την περιοχή. Η δράση του έφτασε μέχρι την περιοχή του Μοναστηρίου. Αυτό έκανε τον Τούρκο διοικητή της περιοχής να στείλει τα τάγματα των Κυνηγών. Στο χωριό Πετάλινο τον κύκλωσαν οι Τούρκοι.

Οι Έλληνες έπεσαν πάνω τους σαν λιοντάρια, όμως ήταν άνιση η μάχη. Ο Μαρίνος Λυμπερόπουλος έπεσε νεκρός μαζί με σχεδόν όλα τα παλικάρια του. Ήταν 7 Νοεμβρίου 1905.

ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΡΟΜΠΑΣ
ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Αξιωματικός μακεδονομάχος που έμεινε στην ιστορία ως Καπετάν Κρόμπας, όπως ήταν και το αρχικό όνομα της οικογένειάς του. Γεννήθηκε το 1875 στο Αριστοδήμειο και προερχόταν από οικογένεια αγωνιστών και πολιτικών με πλούσια δράση. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Καλαμάτας και γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύντομα όμως διέκοψε τις σπουδές του, κατετάγη στο στρατό και στη συνέχεια εισήχθη στη Σχολή Υπαξιωματικών από την οποία αποφοίτησε το 1904 ως ανθυπολοχαγός Πεζικού.
Ζήτησε άδεια για να ηγηθεί ομάδας και να φύγει για την Μακεδονία. Ετσι το Μάρτιο του 1905 βρέθηκε στα βουνά της περιοχής ως υπαρχηγός στο σώμα του υπομοιράρχου Σπύρου Σπυρομήλιου (Μπούα) και με προορισμό την εγκατάσταση στην περιοχή της Δυτικής Καρατζόβας (Αλμωπίας) με βάση το χωριό Μπάχοβο (Πρόμαχοι). Σκοπός της επιχείρησης ήταν να αποκατασταθούν οι επικοινωνίες των ελληνικών σωμάτων με το Μορίχοβο (βρίσκεται στην πρώην Γιουγκοσλαβία). Το σώμα κινήθηκε προς τους πρόποδες του Ολύμπου και στις 30 Απριλίου έφθασε στη Μονή Ιωάννου του Προδρόμου στον Αλιάκμονα, όπου ξεκαθάρισε την περιοχή από Βούλγαρους ανθρακεργάτες, μυλωνάδες και ξυλοκόπους που θεωρήθηκε ότι δρούσαν ως πληροφοριοδότες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εξασφαλιστούν οι επικοινωνίες των ελληνικών σωμάτων με την ελεύθερη Ελλάδα. Στη συνέχεια οι εθελοντές κινήθηκαν προς τον τελικό προορισμό τους το Μπάχοβο. Ειδοποιήθηκαν όμως οι Βουλγαρικές δυνάμεις για το δρομολόγιο του σώματος, έγινε συμπλοκή κατά τη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκε ο Σπυρομήλιος σοβαρά στο πόδι, ενώ ακολούθησε προσβολή και από Τουρκικές δυνάμεις. Η ψυχραιμία του Καπετάν Κρόμπα έσωσε την κατάσταση και το σώμα με τον τραυματία αρχηγό του σε φορείο έφθασε στο Βλάδοβο (Αγρα). Και οι δύο άνδρες επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά από ένα τρίμηνο, όταν αποθεραπεύτηκε ο Σπυρομήλιος. Ο Καπετάν Κρόμπας πέρασε πάλι το Σεπτέμβριο του 1905 στο Μορίχοβο και ανέλαβε δράση ως αρχηγός σώματος. Στην περιοχή αυτή και ιδιαίτερα στα χωριά Ντομπρόνι, Πόλοκ και Μπροτ η δράση του παρέμεινε ιστορική τόσο για την τόλμη του όσο και για την διπλωματικότητα με την οποία προσέγγιζε τους ντόπιους.
Στις αρχές Νοεμβρίου του 1905 και μετά από τολμηρές και κοπιώδεις επιχειρήσεις αποσύρθηκε στο Πεταλίνο για να ξεκουράσει το σώμα των εθελοντών. Μαζί του είχε πάρει όμηρους ορισμένους προεστούς των χωριών που είχαν ταχθεί με τους Βουλγάρους και αντιδρούσαν στη δράση των μακεδονομάχων. Στο δρόμο δύο από τους ομήρους δραπέτευσαν και πρόδωσαν τη θέση που βρισκόταν το λημέρι. Εχοντας συμμαχήσει με τους Βουλγάρους οι Τούρκοι, περικύκλωσαν τη νύχτα το λημέρι. Ειδοποιήθηκε ο Καπετάν Κρόμπας και μαζί με τον υπαρχηγό του Φαρμάκη γύρισαν τις καλύβες και ξύπνησαν τους άνδρες τους υποδεικνύοντας τον τρόπο απαγκίστρωσης. Κάτι τέτοιο όμως δεν στάθηκε δυνατόν καθώς είχαν περικυκλωθεί από παντού, ο Καπετάν Κρόμπας χτυπήθηκε από εχθρικές σφαίρες και πληγωμένος επιχείρησε να διασπάσει τις γραμμές του εχθρού. Στις 9 Νοεμβρίου 1905 έπεσε μαχόμενος, όπως και όλοι οι άνδρες του πλην ενός. Το χωριό Πεταλινό που σκοτώθηκε βρίσκεται στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Ηταν ο τέταρτος κατά σειρά καπετάνιος μακεδονομάχος που σκοτώθηκε (πρώτος ήταν ο Παύλος Μελάς).

Από το βιβλίο του Ηλία Μπιτσάνη
«Το Νησί (Μεσσήνη) στο χώρο και το χρόνο»ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ. 2724071016
Μαζί με τον Σαράντη Αγαπηνό ή αλλιώς Τέλλος Άγρας σκοτώθηκαν 60 άτομα από τη Μεσσηνία. Πολλά από τα  άτομα αυτά  ήταν εθελοντές  και μεταξύ αυτών από την περιοχή μας ήταν :
1.       Ο Γεώργιος  Κορμάς, από την Αρσινόη (Σιμίζα)
2.       Αλέξανδρος Λυμπερόπουλος ,από Αριστοδήμειο
3.       Αντώνης Τσίτουρας ή Καπετάν Ντούρας ,από Αρι
4.       Αριστόδημος Κωστόπουλος, λοχαγός Πεζικού, από Οιχαλία
5.       Σωκράτης Τσετσέκος, από Άμμο
6.       Ο Ιωάννης  Τσιλίκας , από Σκάλα
7.       Οι  Παναγιώτης  Χαραλαμπόπουλος, από Βαλύρα,
8.       O επιζών του μακεδονικού αγώνα Παναγιώτης Ξυδόπουλος, από Βαλύρα  και 
9.       Ο  Mαρίνος Λυμπερόπουλος ή καπετάν Κρόμπας 1875-1905 αξιωματικός, από Αριστοδήμειο. Φονεύεται το 1905, στις 7 Νοεμβρίου, στην Πεταλίνα της Μακεδονίας , ο Μεσσήνιος αρχηγός του αντάρτικου σώματος κατά τον Μακεδονικό Αγώνα, Ανθυπολαχαγός Μαρίνος  Λυμπερόπουλος (Καπετάν Κρόμπας), σε σύγκρουσή του με τουρκικό τμήμα. Στο ανακαινισμένο τώρα σπίτι υπάρχουν υπήρχαν πολεμίστρες και επί τουρκοκρατίας ήταν το σπίτι του Χασάν Πασά, γι’ αυτό και το παλιό όνομα του χωριού ήταν Χασάμπασα.  Το 1927 μετονομάστηκε σε Αριστοδήμειο, γιατί πιστεύεται ότι εκεί υπάρχει ο τάφος και χρυσή άμαξα του βασιλιά της Αρχαίας Μεσσήνης Αριστόδημου.( Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΣΤΑΣ , ΑΠΟ ΧΑΣΑΜΠΑΣΑ,  ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΤΕΡΝΟΠΟΥΛΙ ΤΟΥ, ΕΚΛΕΓΟΤΑΝ ΕΠΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΘΩΜΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΤΟ ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙ “ΓΕΡΟΣ ΙΘΩΜΑΤΑΣ”.Ο ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ , ΔΙΑΔΕΧΤΗΚΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟ , ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟ 1870. ΕΠΑΝΕΞΕΛΕΓΗ ΤΟ 1874.)
Δυστυχώς για τους παραπάνω τρεις  δεν βρήκαμε φωτογραφικό υλικό.
Υπάρχει όμως  μια φωτογραφία του βαλυραίου  μακεδονομάχου Παναγιώτη Ξυδόπουλου, ο οποίος και επέζησε του μακεδονικού αγώνα, και του Αριστοδημαίου Μαρίνου Χαραλαμπόπουλου μια προσωπική φωτογραφία και μια άλλη με πολλούς μακεδονομάχους στις πατρικές τους οικίες.   Αν ζούσαν,  και έβλεπαν την οικονομική κατοχή και ύφεση της  χώρα μας, τη ψήφιση του μνημονίου 2 και το κάψιμο 45 οικημάτων στο κέντρο της Αθήνας, στις 12-2-2012 και να βρίσκεται η Ελλάδα σε συνεχή ασφυκτική πίεση από την Τρόικα, δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θα μας έλεγαν.

Υπάρχει η πλάκα με τα ονόματα των Μεσσηνίων πεσόντων μακεδονομάχων, στα ανατολικά της νομαρχίας, στην Καλαμάτα,  και όποιος θέλει να μάθει για τα ονόματα των πεσόντων μακεδονομάχων, μια επισκεψή του- θα τιμήσει με την παρουσία του-, τους πεσόντες που πολέμησαν για την πατρίδα, που σιγά-σιγά η λέξη αυτή περιορίζεται από το καθημερινό λεξιλόγιο. Το μνημείο αυτό είναι προσφορά των Μεσσηνίων Βορείου Ελλάδος, το οποίο εγκαινιάσθηκε στις 6-5-2001 επί προεδρίας Εμμανουήλ Κοβάτση και γλύπτης του έργου είναι Εθύμιος Καλέβρας. Προσφορά επίσης είναι και το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στο Ραμοβούνι Μεσσηνίας, με πρωτοβουλία των Μεσσηνίων Βορείου Ελλάδος.
Μικρό βιογραφικό του ΣΑΡΑΝΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ ΑΓΑΠΗΝΟΥ ή ΚΑΠΕΤΑΝ ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ, 1880-7 ΙΟΥΝΙΟΥ 1907Ο Τέλλος Άγρας γεννήθηκε στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας το 1880. Με το βαθμό του υπολοχαγού μπήκε ως αντάρτης στο Βάλτο των Γιαννιτσών και πρωτοστάτησε στις συμπλοκές με τους κομιτατζήδες στο στρατηγικό αυτό σημείο, χωρίς να τον λυγίζουν οι τραυματισμοί και οι αρρώστιες του βάλτου. Στις 5 Ιουνίου 1907 ο Βούλγαρος Βοεβόδας Ζλάταν εκμεταλλεύτηκε το ήθος και την τιμιότητα του Άγρα και, αφού τον κάλεσε άοπλο να συμφιλιωθούνε, τον αιχμαλώτισε και τον κρέμασε κοντά στην Έδεσσα.

Ο Σαράντης Αγαπηνός του Ανδρέου ,  η ιστορία μας τον έχει καταγράψει με το πολεμικό του όνομα Τέλλος Άγρας, γεννημένος στους Γαργαλιάνους  Μεσσηνίας το έτος 1880.
Ο μικρός Τέλλος έφερε την κληρονομιά μιας οικογένειας που δόξασε την πόλη μας κυρίως κατά την επανάσταση του 21. Το1895 ο Τέλλος Αγαπηνός γίνεται μαθητής της Σχολής των Ευελπίδων και βρίσκεται ανάμεσα στους δύο καλύτερους μαθητές. Μέσα από το προσωπικό του ημερολόγιο φαίνεται η πίστη του στις ακατάλυτες αξίες που τον συνόδευσαν σε όλη του τη ζωή.
Στις 14 Νοεμβρίου του 1906 εξορμά για να καταλάβει την κεντρική βουλγαρική καλύβα του Ζερβοχωρίου. Καθώς όμως δεν είχε επαρκή δύναμη για να προκαλέσει αντιπερισπασμό στις γειτονικές βουλγαρικές καλύβες , βρέθηκε ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά. Στην πεισματώδη σύγκρουση οι απώλειες ήταν τρείς σύντροφοι του Άγρα νεκροί και τρείς τραυματίες μεταξύ των οποίων ο υπαρχηγός του Τυλιγάδης καθώς και ο ίδιος Άγρας.
Ύστερα από συνεννόηση για να συναντηθούν με τους Βούλγαρους με μπαμπεσιάτους συλλαμβάνουν και  τους υποβάλουν σε φριχτά βασανιστήρια και στη συνέχεια τους διαπομπεύουν επί τρείς μέρες στα γειτονικά χωριά. Τέλος τους κρεμούν από μια καρυδιά κοντά στο χωριό Βλάδοβο.
Η θυσία του καπετάν Άγρα αντί να φοβίσει  ξεσηκώνει τους Έλληνες. Πλήθος αξιωματικών και άλλων εθελοντών ζητάει να πάει στην Μακεδονία. Θέλουν να εκδικηθούν το θάνατο του καπετάν Άγρα . Κι αυτό γιατί ο μικρόσωμος, εγκατέλειψε την ήρεμη ζωή της Αθήνας και μαζί της μια λαμπρή επαγγελματική καριέρα, για ένα ιδανικό. Την απελευθέρωση της Μακεδονίας και την επιστροφή στον εθνικό κορμό των παρασυρμένων από την βουλγαρική προπαγάνδα Μακεδόνων.
Το συνοδευτικό  φωτογραφικό υλικό είναι:
1.Το μνημείο των μακεδονομάχων στην Καλαμάτα (5)
2.Η προτομή του Τέλλους Άγρα
3. Ο Μαρίνος Λυμπερόπουλος ή Καπετάν Κρόμπας
4. Η φωτογραφία των Μακεδονομάχων
5. Η φωτογραφία του Παναγιώτη Ξυδόπουλου
6. Οι οικίες Λυμπερόπουλου (2), Χαραλαμπόπουλου και Ξυδόπουλου
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΛΥΝΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΟ ΗΡΩΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥΗ ΟΙΚΙΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
Η ΟΙΚΙΑ ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ
Η ΟΙΚΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ,ΤΩΡΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΛΙΟΝΤΗΡΗ
Ο ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: