Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

ΛΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΒΑΛΥΡΑΣ ΣΥΚΙΚΗ


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Η αγάπη μας,  για τη γενέθλια  πρέπει να μεγαλώνει  και να την μεταλαμπαδεύουμε  στους απογόνους μας, για να αγαπούν και αυτοί την πατρώα γη. Να μην ξεχαστούν πρόσωπα, γεγονότα, καταστάσεις και πράγματα που έχουν σχέση με την υπαρξή μας, στον τόπο που γεννηθήκαμε.
Η πορεία της εξέλιξης του καθενός μας , ακολουθεί το  δρόμο της,  και ωφέλησε  τους καλούς που είχαν αξίες, οράματα και ιδανικά  και έβλαψε αυτούς  που είχαν στο μυαλό τους, στις σκέψεις, ιδέες  και πράξεις τους την καταστροφή και αδικία.
Το παρελθόν ενός τόπου έχει μεγάλη  ιστορική σημασία για το παρόν και το μέλλον του. Λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του τόπου του, του χωριού του, της οικογενείας  του, που διακόπτει  τη συνέχεια  με το χθες είναι καταδικασμένος.

Είναι λυπηρό που ο τόπος μας έχει ιστορία, κληρονομιά, πλούτο,  δόξα, ομορφιά, δύναμη που   να μην έχει καταλογογραφηθεί τον 21ο αιώνα,  όλο αυτό το υλικό σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή   από τους ειδικούς επιστήμονες, για να μπορεί ο καθένας μας να έχει άμεση πρόσβαση στην ενημέρωση-πληροφόρηση-γνώση-έρευνα.
Είναι ντροπή να λέμε ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων και να τους  αγνοούμε παντελώς. Θα πρέπει το υπουργείο παιδείας, οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες να δώσουν κίνητρα σε φοιτητές-μελετητές-ερευνητές, να καταγράψουν την τοπική ιστορία κάθε περιοχής, από τα διάφορα αρχεία, για το καλό της Πατρίδας μας και του Ελληνικού  Έθνους και να βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον.
Τέλος η σύνδεση της τοπικής με τη γενική ιστορία,  το τρίπτυχο χώρος- χρόνος-φαινόμενα, τα κείμενα, οι περιγραφές, το φωτογραφικό υλικό, οι χάρτες, θα δώσουν στον αναγνώστη τη δυνατότητα να γνωρίσει, κατανοήσει, αγαπήσει, και σεβαστεί τον πλούτο της περιοχής μας.

Ο αγαπημένος μου εξάδελφος Κώστας Παπαγεωργίου, πριν 4 ημέρες μου παρέδωσε ένα κουτί με φωτογραφικό υλικό και περίπου 300 έγγραφα ποικίλου ενδιαφέροντος, για να το μελετήσω.
Το αρχειακό υλικό είναι τέλη 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα του εικοστού αιώνα.
Είναι ένας κρυμμένος θησαυρός, τον οποίο μελετώ τακτοποιώντας ανά θεματική ενότητα, δημοσιεύοντας σήμερα τη ΛΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΒΑΛΥΡΑΣ, και τη ΣΥΚΙΚΗ.
Στο αρχειακό υλικό υπάρχουν και 11 χειρόγραφες σελίδες  με ανέκδοτα ποιήματα, τα οποία θα αναρτήσουμε στη συνέχεια.
Για τη ΛΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΒΑΛΥΡΑΣ υπάρχουν 15 έντυπα. Τα 13 φωτογράφισα και από τις 2 πλευρές όπου στο οπισθόφυλλο υπάρχει το όνομα του προέδρου της Βαλύρας, ο ταμίας, ο εγγυητής.
Τα 13 έντυπα τα φωτογράφισα και από τις 2 όψεις  και  είναι τα έτη 1933-40 , ενώ τα 2 έντυπα εισπράξεως πληρωμής είναι τα έτη 1934, 1936. Πρόεδρος στην κοινότητα Βαλύρας και κατά συνέπειαν στη τράπεζα ήταν ο παππούλης του συνονόματου φίλου μου  Σπύρος Καρτερολιώτης και ταμίας ο Κώστας Μπόβης και στα 11 έντυπα. Στα άλλα 4 έντυπα το 1939 υπογράφει ο Μιχάλης Πουλόπουλος και στα 3 έντυπα του 1940 ο Δ. Ματσούκας.
Τα 13 γραμμάτια είσπραξης είναι:
 2  το 1933
 1  το 1934 
2  το 1935
2  το 1936 
2  το 1937
1 το 1939 και 
3 το 1940
Οφειλέτης ήταν ο παππούς, πατέρας της μητέρας μου Χρίστος Παπαγεωργίου του Γεωργίου και σε 3 διαφορετικά έντυπα   υπογράφουν  εγγυητές, λόγο του μεγάλου ποσού χρημάτων οι:  Θεόδωρος Ιωάννου Αλεξανδρόπουλος του Ιωάννη ,  ο Βασίλειος Χριστάκης του Αθανασίου  και   ο Σταύρος  Παπασαραντόπουλος του Αγαθοκλή.

Τέλος στο έντυπο της συκικής η μητέρα μου εξουσιοδοτεί το θείο μου Παναγιώτη  για την είσπραξη χρημάτων από τη συκική , για απόσυκα 268 κιλών, που παρέδωσε στην αποθήκη Καρύδη στη Βαλύρα,  με υπογραφή της Μητέρας μου 
Ευχαριστώ τον εξαδελφό μου  από καρδιάς και ψυχής , μαθαίνοντας και μελετώντας το παρελθόν του χωριού μου,  το σπάνιο συλλεκτικό υλικό που έχει στην κατοχή του.


















 













1 σχόλιο:

Ευγενια είπε...

Καλημέρα Γιαννη