Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΖΩΑ. ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ.


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Aπό τη Βικιπαίδεια
Τα Ζώα είναι πολυκύτταροι ευκαρυωτικοί οργανισμοί οι οποίοι σχηματίζουν ιδιαίτερο βασίλειο με την επιστημονική ονομασία Animalia. Κατά κανόνα τα περισσότερα ζώα  είναι ετερότροφααναπνέουν οξυγόνο, μπορούν να κινούνταιαναπαράγονται εγγενώς και κατά την πρώιμη εμβρυϊκή ανάπτυξή τους σχηματίζουν μία κοίλη σφαίρα κυττάρων, το βλαστίδιο. Έχουν περιγραφεί περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια αρτίγονα είδη ζώων—εκ των οποίων περίπου το 1 εκατομμύριο είναι έντομα—αλλά υπολογίζεται ότι συνολικά ξεπερνούν τα 7 εκατομμύρια. Το μήκος των ζώων κυμαίνεται από 8,5 χιλιοστόμετρα έως 33,6 μέτρα. Παρουσιάζουν πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους και με το περιβάλλον τους, δημιουργώντας περίπλοκα τροφικά πλέγματα. Η επιστήμη που μελετά τα ζώα ονομάζεται ζωολογία.
Τα περισσότερα είδη ζώων ανήκουν στον κλάδο των αμφίπλευρων (Bilateria), δηλαδή το σώμα τους έχει αμφίπλευρη συμμετρία (διαχωρίζεται από ένα μοναδικό επίπεδο σε δύο κατοπτρικά ημίσεα, ένα δεξί και ένα αριστερό). Στα αμφίπλευρα περιλαμβάνονται τα πρωτοστόμια—στα οποία με την σειρά τους ανήκουν πολλές ομάδες ασπονδύλωνόπως οι νηματώδεις, τα αρθρόποδα και τα μαλάκια—και τα δευτεροστόμια, όπου ανήκουν τα εχινόδερμα και τα χορδωτά (περιλαμβάνουν τα σπονδυλωτά). Διάφορες μορφές ζωής της εδιακάριας περιόδου του ύστερου προκάμβριου θεωρούνται από πολλούς ότι αποτελούν πρώιμα ζώα. Ωστόσο τα περισσότερα σύγχρονα ζωικά φύλα κάνουν σαφή εμάνιση στο αρχείο των απολιθωμάτων ως θαλλάσια είδη κατά την διαρκεια της κάμβριας έκρηξηςπερίπου 542 εκατομμύρια χρόνια πριν. Από την άλλη έχουν ταυτοποιηθεί 6,331 ομάδες γονιδίων που είναι κοινά σε όλα τα ζώα· πιθανώς αποτελούν κληρονομιά ενός μοναδικού κοινού προγόνου ο οποίος υπολογίζεται ότι έζησε περίπου 650 εκατομμύρια χρόνια πριν, κατά την Κρυογενή περίοδο.
Ο Αριστοτέλης είχε διαιρέσει τα ζώα σε δύο κατηγορίες ανάλογα με την παρουσία ή μη αίματος. Ο Κάρολος Λινναίοςείναι ο δημιουργός του πρώτου ιεραρχικού συστήματος βιολογικής ταξινόμησης των ζώων, του Systema Naturae το 1758, το οποίο ο Ζαν Μπατίστ Λαμάρκ επέκτεινε σε 14 φύλα το 1809. Το 1874, ο Ερνστ Χέκελ διαχώρισε τα ζώα στα πολυκύτταρα Μετάζωα (πλέον συνώνυμο του όρου Ζώα) και στα Πρωτόζωα, μονοκύτταρους οργανισμούς οι οποίοι δεν θεωρούνται πια ζώα. Στην σύγχρονη εποχή, η βιολογική ταξινόμηση των ζώων βασίζεται σε προχωρημένες τεχνικές, όπως η μοριακή φυλογένεση, που μπορούν να αποκαλύψουν με ακρίβεια τις εξελικτικές σχέσεις μεταξύ των ζωικών τάξων.
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πολλά ζώα για παροχή τροφής, όπως κρέατοςγάλακτος και αβγών, για πρώτες ύλες, όπως δέρμα και μαλλί, ως κατοικίδια και ως ζώα εργασίας είτε για την δύναμή τους είτε για μεταφορές. Οι σκύλοι χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στο κυνήγι, ενώ πολλά άλλα χερσαία και υδρόβια ζώα αποτελούν τα θηράματα του κυνηγιού. Επίσης τα ζώα εμφανίζονται στην τέχνη ήδη από πολύ νωρίς και παρουσιάζονται στην μυθολογία και την θρησκεία.


O ΓΑΙΔΑΡΟΣ
ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ 
ΤΑ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ 
ΟΙ ΚΟΤΤΕΣ 
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΣ 
ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ

ΓΙΔΕΣ

ΣΚΥΛΙΑ

ΚΟΤΕΣ

ΤΡΥΠΕΣ ΤΖΙΤΖΙΚΙΩΝ
ΤΖΙΤΖΙΚΙΑ

ΤΑ ΤΡΙΑ ΕΙΣΗ ΤΖΙΤΖΙΚΙΩΝ
ΟΙ ΓΙΔΕΣ
Η ΧΗΝΑ
ΠΑΠΙΕΣ ΧΗΝΕΣ


ΚΑΤΣΙΚΙΑ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΥΡΑΜΑΚΟΣ

ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΒΟΣΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΡΥΦΑ ΜΕΤΑΞΥ ΔΕΣΣΥΛΑ-ΦΙΛΙΑ







  ΤΟ ΨΑΡΙ ΙΤΑΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΜΠΛΕ ΔΟΧΕΙΑ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ Ο ΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΜΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗ, ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΘΕΟΦΙΛΕΝΑΣ ΑΝΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΦΕΤΕΙΝΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΜΑΣ 
ΜΑΡΤΙΝΙΑ ΣΚΥΛΟΙ

ΤΑ ΓΑΤΑΚΙΑ

ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ

Η ΓΑΤΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ.
ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ.ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ
ΧΕΛΩΝΕΣ
ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ  ΒΑΛΥΡΑΣ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΑ ΜΕΡΙΑ.

ΓΑΙΔΑΡΟΙ

Ο ΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΚΑΣ ΜΕ ΤΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ ΤΟΥ ΚΑΙ  ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑ ΜΕΡΙΑ ΒΑΛΥΡΑΣ .












Δεν υπάρχουν σχόλια: