Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2019

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΤΟΥ '60


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

H AΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, (ΑΤΕ) δεν υπάρχει πλέον. Έκλεισε και ένα μεγάλο τμήμα της, το καλλίτερο φιλέτο, αγοράστηκε από την τράπεζα Πειραιώς.
Υπάρχουν  39 τεύχη του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, των ετών 1952-58, 5 ΔΕΛΤΙΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ 1956-7, ένα δελτίο  γεωργικών πληροφοριών και οδηγιών της Αχαΐας , το 1955, και τέλος ένα περιοδικό του 1933 με τίτλο: ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΧΕΙΜΑΡΡΟΙ, ΤΟ 1933.
Το δελτίο οδηγιών και πληροφοριών έχει ένα πολύ ωραίο εξώφυλλο με  11 θεματικές ενότητες και η μια αναφέρεται στους σχολικούς κήπους, που στα δικά μου παιδικά μαθητικά χρόνια , το βιώσαμε σε όλο τους το μεγαλείο, και τώρα δεν μαθαίνουν τίποτε από τη χλωρίδα του τόπου μας και της περιοχής μας.
Θα πρέπει όσα σχολεία δεν διαθέτουν χώρο για κήπο, στο πιο κοντινό σημείο να δημιουργηθεί κήπος,ώστε να γνωρίζουν από μικροί τη χρήση και ηθολογία των φυτών, όλων των εποχών.

Πολιτικοί χωρίς πολιτική οδήγησαν την πατρίδα μας από εξαγωγική σε εισαγωγική, να φτωχοποιηθούν οι Έλληνες και η Ελλάδα, και να βιώνουμε όλοι  την κακή οικονομική κατάσταση, από τη μια μεριά ,και από την άλλη να εισάγουμε προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής, η Μακαρία πεδιάδα να είναι χέρσα, και οι 2 ποταμοί συνεχούς ροής Πάμισος και Άρις να αδειάζουν αναξιοποίητο το νερό στη θάλασσα του Μεσσηνιακού κόλπου, μιας και δεν χρησιμοποιείται σε καλλιέργειες.
Την εποχή αυτή ο κάμπος ήταν γεμάτος ορυζώνες, και ο Τάκης Βαλαβάνης και ασχολήθηκε με τις ορυζοκαλλιέργειες,  τώρα που μας βλέπει από ψηλά, λυπάται για αυτή την κατάντια του κάμπου μας.Δεν υπάρχουν σχόλια: