Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΒΑΛΥΡΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ -ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ,ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΡΟΠΗΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΖΩΩΝ


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ


Φοίτησα μαθητής έξη χρόνια στο δημοτικό Βαλύρας, 12 συναπτά έτη στο Μελιγαλά (6 μαθητής, 3 φροντιστής και 3 καθηγητής, διδάσκοντας παράλληλα στα σχολεία Ανδρούσας και Μερόπης ,λόγο ειδικότητας ).

Στον τέως δήμο Ιθώμης  τα δημοτικά σχολεία έκλεισαν, εγκαταλείφθηκαν, έγινε πλιάτσικο, και πλούσιο αρχειακό υλικό καταστράφηκε.
Οι εικόνες με τα ζώα,   τους ήρωες του 1821 και την προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου που στόλιζαν και κοσμούσαν τις σχολικές αίθουσες καταστράφηκαν.
Ευθύνη έχουν οι εκάστοτε εκλεγμένες  τοπικές εξουσίες που δεν γνοιάστηκαν να προστατεύσουν  την κληρονομιά  που υπήρχε στα σχολεία.
Τον Μέγα Αλέξανδρο και οι εικόνες είναι από το δημοτικό σχολείο Αριστοδημείου . Κάηκαν θρανία βιβλία, χάρτες ,εκπαιδευτικά όργανα, χωρίς να αναλάβουν κάποιοι τις ευθύνες τους.
Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ θα συντηρηθεί και θα τοποθετηθεί στο δημοτικό σχολείο Βαλύρας, στη θέση που του αξίζει.
Τα δημόσια κτίρια του γυμνασίου Μερόπης  πρέπει να αξιοποιηθεί και να περισωθεί το παλιό γυμνάσιο Μελιγαλά και Ανδρούσας, πριν καταρρεύσουν  ολοσχερώς .
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ.

Α. ΕΙΚΟΝΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣΒ. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ

ΠΑΛΙΟ ΚΤΙΡΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕΛΙΓΑΛΑ
Η ΑΛΑΝΑ ΣΤΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΑΜΕ ΚΑΙ ΠΙΑΝΑΜΕ ΠΟΥΛΙΑ
ΤΟ ΜΠΕΖΕΣΤΕΝΙ ΠΟΥ ΠΙΑΝΑΜΕ ΠΟΥΛΙΑ
Γ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕΛΙΓΑΛΑ 1918
ΚΤΙΡΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕΡΟΠΗΣ

Δ. ΠΑΛΑΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟΥΣΑ 
Ε. ΕΙΚΟΝΕΣ ΖΩΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΦΥΣΙΟΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΕΤΑΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΕΙΟΥ ΔΩΡΕΑ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ.ΣΤ. ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ.

ΤΟ 1929 ΕΓΙΝΑΝ ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΗΤΑΝ 4ΤΑΞΙΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΝ ΟΛΑ 6ΤΑΞΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: