Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2019

2019.Δ.Σ.ΒΑΛΥΡΑΣ. ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟ ΟΧΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ

                                                                                       ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

                                                                     Η Βαλύρα στον πόλεμο του 1940-41.

 
 Συγχαρητήρια σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές ,ακροατές, τιμώντας σήμερα το ΟΧΙ του 1940.
Μετά τη δοξολογία έγινε κατάθεση στεφάνων, στη συνέχεια παρέλαση, ομιλία, ποιήματα, τραγούδια, χοροί  και στο τέλος αναχώρηση για το σχολείο.
Βοήθησε και ο καλοκαιρινός καιρός και η μεγάλη συμμετοχή λάμπρυνε τη γιορτή του ΟΧΙ, του 1940.
Καλή πρόοδο στους μαθητές και μαθήτριες δημοτικού και νηπιαγωγείου και τους εύχομαι καλή πρόοδο και καλή σχολική χρονιά, μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους.. 

Το 1940-41 κάθε πόλη και κάθε χωριό της Ελλάδος έχουν να επιδείξουν τους δικούς τους ήρωες,τους δικούς τους ηρωικούς αγωνιστές της ελευθερίας που έδωσαν το αίμα και την ζωή τους σε αυτό των υπέρ πάντων αγώνα.
Η Βαλύρα έχει και αυτή την δική της συμμετοχή και τους δικούς της ηρωικούς μαχητές και ήρωες νεκρούς.Σαν μια ελάχιστη τιμή στη μνήμη τους είναι αφιερωμένο το δημοσίευμά μας αυτό.
Σε αυτό το φοβερό πόλεμο,τον καταστροφικότερο μέχρι τώρα για ολόκληρη την ανθρωπότητα,οι Έλληνες έδειξαν μια απαράμιλλη ανδρεία που έτυχε την αναγνώρισης και του θαυμασμού συμμάχων και αντιπάλων.Η ιστορία του πολέμου μας είναι γνωστή και το μήνυμα που μας δίνει είναι το δικαίωμα των λαών για αυτοδιάθεση.
Οι λαοί σε όλο τον κόσμο δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα μεταξύ τους.Ο καθημερινός αγώνας για επιβίωση είναι αυτό που τους ενώνει,κόντρα στα σχέδια των κατά καιρούς παράφρονων,των ιμπεριαλιστών και των εκμεταλλευτών του ανθρώπινου μόχθου.


ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ 1940-41
Οι αθάνατοι ηρωικοί νεκροί μας
Τιμή και δόξα σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα και την ελευθερία
1)Βίγκος ή Βιγκόπουλος Βασίλειος του Νικολάου(Στρατιώτης). Γεννήθηκε στη Βαλύρα το 1915 και ανήκε στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού.Τραυματίστηκε βαριά και τελικά πέθανε στο Νοσοκομείο Διακομιδής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Άρτας,στις 25/12/1940.
2)Βίγκος Τρύφωνας του Χαριλάου(Δεκανέας).Γεννήθηκε στη Βαλύρα το 1917 και ανήκε στο VI συνοριακό τομέα.Φονεύθηκε στο 162 φυλάκιο της Ελληνοβουλγαρικής μεθορίου στις 6 Απριλίου 1941,την πρώτη ημέρα εισβολής των Γερμανών στην Ελλάδα.
3)Βίγκος Χρήστος του Στυλιανού.Γεννήθηκε στη Βαλύρα το 1908 και ανήκε στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού.Φονεύθηκε στην περιοχή Μπίμπεσιβορειοδυτικά της Κλεισούρας,στις 20/03/1941.
4)Ηλιόπουλος Παναγιώτης του Γεωργίου(Στρατιώτης).Γεννήθηκε στη Βαλύρα το 1917 και ανήκε στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού.Φονεύθηκε στη μάχη του Γκολέμη στις 20/02/1940.

5)Κατσίρης Δημήτριος του Αθανασίου(Λοχίας).Γεννήθηκε το 1918 και ανήκε στο 1ο Σύνταγμα Ιππικού.Φονεύθηκε στο ύψωμα 1670,βορειοανατολικά του Φασαρίου,στις
27/11/1940.Ήταν μοναχογιός και ανύπανδρος
και δεν άφησε απογόνους.

Υ.Γ:Η συλλογή των στοιχείων είναι της Κας Βασιλικής Φειδά-Βύνιου π.προέδρου
του Συλλόγου Βαλυραίων της Αθήνας και π.συντάκτριας της εφημερίδας:
Η ''ΒΑΛΥΡΑ'' της Μεσσηνίας.
 
 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
 ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΙΓΚΟΣ

 ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΒΙΓΚΟΥ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ

 ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΙΓΚΟΣ
 ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΒΙΓΚΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΥ
 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΙΡΗΣ
ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ ΚΑΤΣΙΡΗΣ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ 28-10-2019 
 
 
Δεν υπάρχουν σχόλια: