Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

OTI ΑΦHΝΕΙΣ ΣΕ ΑΦHΝΕΙ


                                                                                    ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Μπαίνοντας ο Οκτώβρης  και έχοντας 2 κτήματα από ελιές στις περιοχές Αράπη και Σπηλιά πήγαινα κάθε πρωί καθαρίζοντας κάτω τις ελιές , για να στρωθούν τα πανιά και να μαζευτούν οι ελιές τον επόμενο μήνα.
 
Δυστυχώς και τα 6 πρωινά που πήγα δεν συνάντησα ψυχή, παρότι και τα 2 κτήματα είναι στο δρόμο.
 
Το δέντρο θέλει φροντίδα, αγάπη ,συζήτηση και όχι να πηγαίνουμε να μαζέψουμε μόνο  τον καρπό της.

Ότι αφήνεις σε αφήνει.
 Από την άλλη η πρωινή γυμναστική , μας κάνει καλό  και δουλεύουν οι  5 αισθήσεις  μας με τον ερχομό του φθινοπώρου, γιατί αρχίζουν να φυτρώνουν κάθε είδους φυτά με σήμα κατατεθέν τα κυκλάμινα, τα μποτσίκια, τα αγριόχορτα,   και οι κρόκοι.
Απαξιώθηκαν οι ελιές, απαξιώθηκε ο κάμπος που βοσκάγαμε τα γαλιά και πιάναμε  πουλιά με τα δόκανα, απαξιώθηκε το ποτάμι που γέμισε καλάμια, ιτιές, μαρίτσα, το  αυλάκι που ψαρεύαμε και λειτουργούσαν οι 2 νερόμυλοι , και τώρα ψαρεύουν μόνο ξένοι, και τέλος η αρχιτεκτονική μας κληρονομιά που θα μείνει μόνο σε φωτογραφίες.
Τα φυτά γνωρίζουν την ηθολογία τους  και οι κρόκοι μαζί με τα άλλα φυτά του φθινοπώρου, με τα πρώτα πρωτοβρόχια ανθίζουν, προσφέροντας τα χρώματα και αρώματα, και τα άγρια χόρτα όταν τα γνωρίζεις και φυσικά να μην υπάρχουν σε ραντισμένα κτήματα, είναι μια γευστικότατη τροφή συνδυαζόμενη με ψαρικά, αλλά πολλοί δεν τα μαζεύουν, γιατί θέλουν μάζεμα, καθάρισμα, πλύσιμο και μαγείρεμα, που είναι αρκετά χρονοβόρο.

 ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΣΤΗ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑ.
 ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ
 ΟΙ ΕΛΙΕΣ ΣΤΗ ΣΠΗΛΙΑ









 ΟΙ ΕΛΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΑΠΗ



 ΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ

 ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ

 ΟΙ ΑΝΘΙΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΚΩΝ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: