Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ, ΔΕΛΤΙΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
.
Πηγαίνοντας την προηγούμενη εβδομάδα στο Βουλκάνο , λίγα μέτρα πιο πάνω από το Κάτω Μοναστήρι του Βουλκάνου να μαζέψω φυλλόχωμα και άγρια χόρτα, έξω στον παλιό σκουπιδότοπο ήταν αρκετά βιβλία βρεγμένα, περιοδικά, εφημερίδες, διάφορα αντικείμενα κ.λ.π. Το έμπειρο μάτι μου ξεχώρισε το περιοδικό ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗ της νομαρχίας Μεσσηνίας, το οποίο κυκλοφορούσε στη διάρκεια της χούντας.
 
Με μεγάλη προσπάθεια, υπομονή  και προσοχή, ξεχώρισα ένα-ένα τα φύλλα, τα στέγνωσα και τα κρέμασα να στεγνώσουν τελείως  και αφού στέγνωσαν τα φωτογράφισα.
Βρήκα συνολικά 9 τεύχη, γιατί πολλά από αυτά είχαν βραχεί και καταστραφεί , πιστεύοντας  'ότι αυτά τα 9 τεύχη θα συνέλθουν με πολύ προσοχή, όπως και έγινε.


 Στο τεύχος 30 υπάρχει ο πίνακας περιεχομένων των τευχών 1-30 , όπου αναγράφονται τα ονόματα όλων που  αρθρογραφούσαν στο περιοδικό αυτό.

Είναι κρίμα να πετάγεται στα σκουπίδια  τέτοιο υλικό και θα μου δοθεί η ευκαιρία να ψάξω αν σώζεται αυτό το υλικό, γιατί εκτός από προπαγανδιστικό υλικό υπάρχει και ιστορικό υλικό.
Στο  τεύχος 32-33, Φεβρουάριος Μάρτιος 1971 στις σελίδες 23-31 περιγράφει για τη Μεσσηνιακή Επανάσταση  του 1834, τις τότε εκλογές και αναφέρει το χωριό ΤΖΕΦΕΡΕΜΊΝΗ, σημερινή Βαλύρα 4 φορές ,  και άλλα ιστορικά γεγονότα στα υπόλοιπα τεύχη, καθώς  και τις διάφορες εκδηλώσεις κι δραστηριότητες στις πόλεις και χωριά της Μεσσηνίας .
 Αφού στέγνωσαν μετά από μερικές ημέρες φωτογράφισα το προσθόφυλλο, οπισθόφυλλο, και από το τεύχος 30 τον πίνακα περιεχομένων των τευχών 1-30.
Τέλος το προσθόφυλλο από το βιβλίο με τίτλο: Η 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ .






















 

Δεν υπάρχουν σχόλια: