Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1821.ΠΡΟΤΟΜΕΣ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ 1821 ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ,ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΚΟΥ

 Την Τσικνοπέμπτη πήγα και φωτογράφισα στο Πεδίον Άρεως τους  ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1821. Ξαναπήγα την ερχόμενη Δευτέρα και τα φωτογράφισα πάλι, γιατί ο δήμος με τα συνεργεία καθάρισαν τα αγάλματα, έκοψαν τα αγριόχορτα και κλαδιά που κάλυπταν τα αγάλματα, και θα πρέπει ο χώρος του Πεδίου του Άρεως θα πρέπει να είναι σημείο αναφοράς για πολλές δράστηριότητες και Περιβαλλοντικά Προγράμματα. Προτείνω ανεπιφύλακτα όλους τους απανταχού  Αθηναίους να επισκεφτούν το  χώρο, απολαμβάνοντας τη χλωρίδα, πανίδα, αγάλματα, εκκλησίες γιατί έχει πλούσια ιστορία που σχετίζεται με τη Σχολή Ευελπίδων, το Ανάθεμα Βενιζέλου, το  Θέατρο Άλσος ,   τα ταλέντα του Γιώργου Οικονομίδη,  τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο, και το  Green park  στην οδό Μαυροματαίων. Συγχαρητήρια στο Δήμο Αθηναίων για τον καθαρισμό των αγαλμάτων τα οποία είχαν βεβηλώσει ορισμένοι ανεγκέφαλοι με μπογιές.

Το 2021 είναι έτος αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

 Στο Πεδίον του Αρεως με έκταση περίπου 280 στρέμματα και είναι το μεγαλύτερο πάρκο της πρωτεύουσας  υπάρχει  ο Δρόμος των Ηρώων του ’21, με 21 προτομές αγωνιστών της Επανάστασης  από τις δύο πλευρές 11από την μια πλευρά 9 από την άλλη και το ένα ενδιάμεσα κοντά στην οδό Μαυροματαίων. Τοποθετήθηκαν το 1935. Επίσης υπάρχουν εντός του πάρκου

Το Μνημείο Ιερού Λόχου

Το Αγαλμα της Αθηνάς: Το συναντάμε μόλις περάσουμε την είσοδο επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Στη βάση του αγάλματος υπάρχει μνημείο αφιερωμένο στους Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς που πολέμησαν στο πλευρό της Ελλάδας.

Στη συμβολή της λεωφόρου Αλεξάνδρας με τη Μαυροματαίων βρίσκεται ο ανδριάντας του βασιλέως Κωνσταντίνου Α΄

Μέσα στο πάρκο υπάρχουν δύο εκκλησίες: ο Ναός των Ταξιαρχών, και στο προαύλιό του ένα μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη, με άλλα 3 αγάλματα και ο Ναός του Αγίου Χαραλάμπους, με αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου.

Η ΟΔΟΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΙΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ 
Η ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΕΣ ΔΟΞΕΣ ΤΟΥ 



ΒΑΣΙΛΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α!
ΤΑ 9 ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΑΣ ΧΕΡΙ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΙΩΝ 







Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ



ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΓΑΛΜΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΙΩΝ 











ΤΑ 11 ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΕΞΙ ΜΑΣ ΧΕΡΙ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΔΟ ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΙΩΝ

Ο ΝΑΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ ΜΕ ΤΑ ΑΑΛΜΑΤΑ 

Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ 



Η ΚΑΜΠΑΝΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΟ ΤΗΣ 







ΟΙ 2 ΣΕΙΡΕΣ ΤΩΝ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ 






Η ΟΔΟΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΙΩΝ Λ.ΑΛΑΞΕΝΔΡΑΣ 












Δεν υπάρχουν σχόλια: