Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

ΒΑΛΥΡΑ . ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΟΥΣ. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ 

Σε 2 αναρτήσεις  θα δούμε πρόσωπα από τη Βαλύρα από τις εκδηλώσεις του πανηγυριού,από το 2009 μέχρι και το 2022.

Με την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο χωριό μας  το 2009, 10  πρόσωπα μας βλέπουν από ψηλά και χαίρονται ,θυμίζοντας πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις .

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

 Έργα θεάρεστα, έργα οικεία που τα βλέπεις μνημονεμένα, οιωνισμένα, σταματημένα, ανίκητα και ακίνητα, μέσα από το γεγονός της φωτογραφίας. Όλες οι φωτογραφίες είναι από το χωριό μας  Βαλύρα. Θα έλεγα η προσπάθεια αυτή να συμπληρωθεί διδακτικά πολύ γόνιμα, αν παρακινήσουμε τους μαθητές μας, να μελετήσουν την ιστορία των φωτογραφιών, να ονειρευτούν και να στοχαστούν ,πάνω σε αυτές.

Πάνω σε γελαστές μορφές που δεν γελούν πια.

Πάνω σε πόζες των ανθρώπων που δεν ποζάρουν πια.

.Οι φωτογραφίες ως μηχανές χρόνου σε ταξιδεύουν στο παρελθόν με τη μοναδική και ταυτόχρονα μαγική ικανότητα που έχουν, να «παγιδεύουν» το χρόνο, και σε γυρίζουν πίσω, προσπαθώντας να κάνουν πιο ανθρώπινη τη σκέψη, πιο ζεστή τη φωνή και πιο ειλικρινή την καλημέρα.

 Η πιο ακριβής τεχνική μπορεί να δώσει στα δημιουργήματά της μια μαγική αξία, όπως δεν μπορεί πια να κατέχει για μας ένας ζωγραφικός πίνακας. Όση και αν είναι η τεχνική τελειότητα του φωτογράφου και οι υπολογισμοί στη στάση του μοντέλου του, ο θεατής της φωτογραφίας νιώθει την ακατανίκητη ανάγκη να γυρεύει σε μια τέτοια εικόνα της μικρή σπίθα της σύμπτωσης, εδώ και τώρα, με την οποία η πραγματικότητα έχει κατά κάποιο τρόπο  κάψει το χαρακτήρα της εικόνας ψάχνει να βρει την αφανή θέση, όπου έχει φωλιάσει το μέλλον μέσα στην πόζα του ενός λεπτού που έγινε μακρινό παρελθόν, και έχει φωλιάσει από την πρώτη στιγμή, ώστε εμείς τώρα, ρίχνοντας αναδρομικά τη ματιά μας, να το ανακαλύπτουμε.
Είναι μια άλλη φύση αυτή που παρουσιάζεται μέσα από την κάμερα. Στη θέση ενός συνειδητά επηρεασμένου από τον άνθρωπο χώρου μπαίνει ένας χώρος ασυνείδητα επηρεασμένος.   

       Η φωτογραφία συμπεριλαμβάνει και ένα ποσοστό μαγείας και μυστηρίου. Το ποσοστό αυτό αυξομειώνεται, κατά περίπτωση. Μάζευα αυτές τις παλιές αυτές φωτογραφίες για δικιά μου προσωπική ευχαρίστηση, και είναι ταυτοποιημένες από το 1907-1987πιστεύοντας να δημιουργηθεί έκθεση στο δημοτικό σχολείο Βαλύρας.




2011

















ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ  ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΤΟ 2009
































1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ποσο θα ηθελα να μαθω για τον φιλο μου Ραμογιανοπουλο Χαραλαμπο( Μπαμπη) εαν ειναι καλα...Εχω να τον δω( απο 18 χρονων..Φοιτησαμε μαζι στην Στοα Φεξη( επι της Πατησιων) Θα με βρειτε στο FB με προφιλ Aggelina Lina..!! Ευχαριστω..!!Το ονομα μουΑγγελινα Τσαππου..