Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ '60

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Γ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Υπάρχει στο διαδίκτυο η αναρτηση με τίτλο: 

Η ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ

Σήμερα θα περιγράψω τις ομορφες μνήμες που βίωσα από το περίπτερο της Βαλύρας.

Μεταναστεύοντας για Αυστραλία η οικογένεια Μητρόπουλου που είχε τη διαχείριση του περιπτέρου ,το ανέλαβε ο Γεώργιος Γκομέσης που είχε τα παιδιά Μαρία και Σπύρο. Με το Σπύρο κάναμε παρέα, είμαστε συνομίληκοι και συμμαθητές στο δημοτικό και το γυμνάσιο.Τα πέτρινα χρόνια τότε δεν κυκλοφορούσε εύκολα το χρήμα. Όποτε ήταν ο Σπύρος  και η Μαρία στο περίπτερο ,είμαστε λαθραναγνώστες, δανείζοντας τα περιοδικά της εποχής:Μικρό ΄Ηρωα, Κλασικά Εικονογραφημένα, Ρομάντζο, Φαντάζιο, Ντομινό, κ.λ.π. έχοντας το καρδιοχτύπι και το φόβο ,μήπως μας συλλάβει ο πατέρας τους .

Αγαπημένο μου περιοδικό ήταν ο Μικρός Ήρωας βιώνοντας έντονα  τα συναισθήματα και λειτουργούσε η φαντασία μας από τις περιπέτειες των πρωταγωνιστών του Γιώργου Θαλάσσης, της Κατερίνας, του Σπίθα και το τζιτζίκι.

Αγαπητέ φίλε Σπύρο και Μαρία σας είμαι ευγνώμων ,γιατί είχα τη δυνατότητα και πρόσβαση στη μελέτη περιοδικών χωρίς χρήματα.Το ευχαριστώ είναι πολύ λίγο ,γιατί στις τότε δύσκολες εποχές υπήρχε η αλληλεγγύη , η  ανιδιοτελής προσφορά, η αλληλοεκτίμηση και αλληλοσεβασμός, που δυστυχώς αυτές οι μεγάλες αξίες τώρα δεν υπάρχουν, και κυριαρχεί η υποκρισία, σκοπιμότητα , το συμφέρον και εγώ.

Υπάρχει στο διαδίκτυο αρκετο πληροφοριακό υλικό για τα παραπάνω περιοδικά, για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα. 

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΚΟΜΕΣΗ.


ΣΤΗ ΜΑΓΟΥΛΑ ΕΚΔΡΟΜΗ.ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ ,ΛΥΡΑΣ, ΓΚΟΕΣΗΣ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΟΥΡΟΥΣΙΑ, ΓΚΟΜΕΣΗ, ΦΩΤΗΣ ΣΙΑΓΚΡΗΣ
ΤΣΑΜΗΣ  ΓΚΟΜΕΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΕΙΔΑΣ

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΣΤΕΝΥΚΛΑΡΟ

ΛΥΡΑΣ ΓΚΟΜΕΣΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΙ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1967
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΓΚΟΜΕΣΗ 

ΠΑΤΗΡ ΚΑΙ ΓΙΟΣ ΓΚΟΜΕΣΗΣ ΣΤΗ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑ, ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ Μ.Μ.Μ. ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΕΠΟΧΗΣ
Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΚΟΜΕΣΗΣ ΟΡΘΙΟΣ ΜΕ ΤΡΑΓΙΑΣΚΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΤΙΝΟ ΦΕΡΜΑΝΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΛΙΚΑ, ΚΑΙ ΣΙΠΛΑ ΑΠΟ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟ ΜΠΙΤΣΟΥΝΙ ΤΖΙΟΒΥΡΗ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗ ΜΟΥ ΚΩΣΤΑ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ, ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟΥ ΜΠΙΤΣΟΥΝΗ (ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ)
 
ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΑΚΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟΥΛΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια: