Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

“Το Νησί και τα χωριά του Δήμου Μεσσήνης στην Επανάσταση του 1821 ” στις 13 Ιουλίου,του Τάσου Αποστολόπουλου

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Τάσου Αποστολόπουλου με τίτλο “Το Νησί και τα χωριά του Δήμου Μεσσήνης στην Επανάσταση του 1821 ” στις 13 Ιουλίου και ώρα 20.30 στον προαύλιο χώρο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης.
Για το βιβλίο  μίλησαν  :

– Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Χρήστου
– Ο καθηγητής και Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νικόλαος Ζαχαριάς.
Παρέμβαση με γραπτό μήνυμα έκανε ο Ομότιμος καθηγητής Βασίλης Παναγιωτόπουλος.
Αποσπάσματα θα διάβασε  η πτυχιούχος του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών Μαρία Βέργη .
Τον συντονισμό  είχε  η δημοσιογράφος, υπεύθυνη Γραφείου Τύπου του Δήμου Μεσσήνης Τζούλια Μαλλιαρού .
 Ακολούθησε μουσική εκδήλωση με τον τραγουδοποιό Βαγγέλη Δούβαλη
Διοργάνωση : Δήμος Μεσσήνης.



Το πολύτομο βιβλίο περιέχει πλούσιο υλικό των 611 σελίδων , που αποτυπώνει τα ιστορικά γεγονότα του Νησιού και των χωριών του σημερινού δήμου, τις τοπικές μάχες και συμπλοκές, την προσφορά των αγωνιστών και την οικονομική εισφορά του κάθε τόπου στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.  
Το έργο έχει βασιστεί σε έρευνα από τα Αρχεία της Βουλής των Ελλήνων, των Γενικών Αρχείων των Κράτους, των Αρχείων της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, τις αφηγήσεις των περιηγητών, τα απομνημονεύματα αγωνιστών, καθώς και από καταγραφές και έρευνες τοπικών ιστοριοδιφών.
Η έκδοση του ιστορικού αυτού τόμου θα αποτελέσει για το Δήμο Μεσσήνης μία εμπεριστατωμένη καταγραφή της τοπικής ιστορίας και των λιγότερο γνωστών και ανώνυμων αγωνιστών του 1821, καθώς και πολύτιμο στοιχείο αποτύπωσης της συμβολής τους στην εξέλιξη της Επανάσταση.
Τα πνευματικά δικαιώματα έχουν εκχωρηθεί από τον συγγραφέα στον Δήμο Μεσσήνης.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Τάσος Αποστολόπουλος γεννήθηκε στο Βλάση του Δήμου Μεσσήνης. Αρχικά σπούδασε Marketing και στη συνέχεια Παιδαγωγικά. Τη διδακτορική του διατριβή εκπόνησε στο Γενικό Τμήμα Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου.

Υπάρχει στο διαδίκτυο αρκετό πληροφοριακό υλικό, για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα, για τον Τάσο Αποστολόπουλο.

Το Τάσο Αποστολόπουλο τον γνώρισα στην Πάτρα όταν ήταν μη αιρετός περιφερειάρχης  και του έστειλα υλικό για τα χωριά του τέως δήμο Ιθώμης, και του χωριού μου, από το βιβλίο μου με τίτλο:

ΔΗΜΟΣ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ένα οδοιπορικό στο χρόνο και το χώρο Γιάννης Δ. Λύρας, Βαλύρα 2005, και από την ιστοσελίδα μου για τους αγωνιστές του 1821 από τη Κεντρική και Άνω Μεσσηνία.

Συγχαρητήρια αγαπητέ Τάσο και εύχομαι καλοτάξιδο.

 Από τα 114 χωριά του δήμου Μεσσήνης  αναφέρεται  στα 70 , και το υλικό αυτό θα πρέπει να εμπλουτιστεί σε νέα έκδοση από τα ΓΑΚ, ΑΡΧΕΊΟ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ, ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ, ΜΗΤΡΩΑ ΑΡΡΕΝΩΝ, ΜΑΘΗΤΛΟΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ,ΑΡΧΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ , ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΜΟΙ Α,Β, ΤΟΥ ΓΕΣ ,ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ .

Τα χωριά του τέως δήμου Ιθώμης που περιγράφει τους αγωνιστές και την προσφορά των χωριών το 1821 από το βιβλίο μου του 2005 είναι:

ΑΡΣΙΝΟΗ                 263

ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙ       270

ΒΑΛΥΡΑ                   278-87

ΝΑΖΗΡΙ                    371

ΚΑΛΑΜΑΡΑ            379

ΒΟΥΡΝΑΖΙ               382

ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ       404

ΛΑΜΠΑΙΝΑ            458

ΡΕΥΜΑΤΙΑ              561

ΧΡΥΣΟΒΑ                606

ΕΙΣΑΓΩΓΗ, ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 611





















Δεν υπάρχουν σχόλια: