Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

1915 ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ ΤΩΝ ΤΕΩΣ ΔΗΜΩΝ ΑΝΔΑΝΙΑΣ-ΟΙΧΑΛΙΑΣ-ΙΘΩΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ,

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ***

Προς το δήμαρχο Μεσσήνης δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους και τη δήμαρχο Οιχαλίας.

Ο δήμος Μεσσήνης έχει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά η οποία πρέπει να διασωθεί και προβληθεί.Ένα ιστορικό πολιτιστικό μνημείο είναι και το τελωνείο της Μπούκας.

 .Επειδή γίνεται εδώ και καιρό συζήτηση για την ανάδειξη του τελωνείου Μεσσήνης στη Μπούκα παρουσιάζω 4 ντοκουμέντα.:

Το πρακτικό της κοινότητασ Βαλύρας ,πράξη 82 σελίδες 97-8 του πρώτου τόμου 1915, και τα 3 ΦΕΚ  1834,1836 και 1840, για τα τελωνεία της Μεσσηνίας ,μεταξύ αυτών και της Μεσσήνης με πρώτο διορισμένο τον Εμ. Δαρειώτη και τα 62 χωριά και οικισμούς των δήμων Οιχαλίας, Ανδανίας και Ιθώμης που φορολογούνταν για τα προιόντα γης με στόχο τη δημιουργία λιμανιού στη Μεσσήνη και γυμνασίου στο Μελιγαλά..

Πόσοι άραγε από τους εν δυναμει υποψηφίους  τοπικοί - δημοτικοί σύμβουλοι, δημάρχοι, περιφερειάρχες, βουλευτές,έχουνμελετήσει τα διάφορα αρχεία,δημόσια, κοινοτικά, και ιδιωτικά έχοντας πλήρη γνωση του παρελθόντος για να χαράξουν το μέλλον ,και όχι με τα πολλά θα...

Από τα πρακτικά της κοινότητας Βαλύρας η πράξη  82 του τόμου 1 σελιδα 97-8 το 1915, δείχνει την στήριξη με έργα και όχι με λόγια για τη δημιουργία λιμανιού στη Μεσσήνη στη φορολογία προιόντων γης, και στη δημιουργία γυμνασίου στο Μελιγαλά.

Εκλεγμένος πρόεδρος ήταν ο Ιωάννης Στέφανου Μπόβης και κοινοτικοί σύμβουλοι οι: Δημήτρης Σταυριανόπουλος, Γεώργιος Γεωργακόπουλος, Αναστάσιος Καρύδης Στασινός Βασιλόπουλος  και Θεόδωρος Τσαγκάρης.  

***Εχουμε αναρτήσει στην ιστοσελίδα μας όλους τους εκλεγμένους και διορισμένους προέδρους της περιόδου που το χωριό μας ήταν κοινότητα.

ΟΙ 3 δήμοι με βάση το ΦΕΚ 22 του 1840 είχαν συνολικά 62 χωριά και οικισμούς, και διαπιστώνετε η μεγάλη αλληλεγγύη και συνδρομή  των παραγωγών ,για τη φορολογία προιόντων γης,για τη σημιουργία λιμανιού στην πόλη της Μεσσήνης, και δυμνασίου στο Μελιγαλά.


ΦΕΚ 51 1836


ΦΕΚ 23 1834

ΦΕΚ 22 1840.ΤΑ 62 ΧΩΡΙΑΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΝΔΑΝΙΑΣ, ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΩΜΗΣ

ΤΟ ΤΕΡΙΤΟΡΙΟ ΑΝΔΡΟΥΣΑ ΜΕ ΤΑ 69 ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ 3 ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑΣ







Δεν υπάρχουν σχόλια: