Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΑΓΑΠΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΒΑΛΥΡΑΣ

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

 Από μικρός έγινα μελισσάκι τζιτζικάκι, μερμηγκάκι, και σκουληκάκι φωτογραφίζοντας και συλλέγοντας φωτογραφίες ,κάνοντας 3 εκθέσεις φωτογραφίας στη Βαλύρα τα έτη 1995-6 και 2010.

Υπάρχουν σε 16 αρχεία φωτογραφιών ενσωματωμένες, θυμίζοντας 5 γενιές ανθρώπινης παρουσίας  στη Βαλύρα, και εντός και εκτός Ελλάδος.

Η φύση είναι το βιβλίο του Θεού που έστειλε για τον άνθρωπο παίρνοντας ερεθίσματα, βιώματα, και καταστάσεις, μιμούμενοι σε πολλές μας δραστηριότητες τη φύση, και όταν  την παρατηρείς, νιώθεις ένα αίσθημα ολοκλήρωσης  και ένωσης με τον Δημιουργό της.

Είμαστε όλοι εδώ. Τόσο πολύ μακριά, τόσο πολύ κοντά

Η συγγένεια

Οι λέξεις Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια είχαν κάποτε βάθος, πλάτος, νόημα και περιεχόμενο. Από πρόσφατα παραδείγματα της ιστορίας μας διαπιστώνουμε το απολέπισμα, γκρέμισμα και εξευτελισμό τους με τον άκρατο εθνικισμό. Με την παγκοσμιοποίηση των πάντων δεν θα γνωρίζουμε από πού ερχόμαστε και που πηγαίνουμε γιατί οι παραπάνω λέξεις θα καταργηθούν και τη θέση τους θα πάρουν άλλες.

Οι προγονικές μας ρίζες πρέπει να διατηρηθούν γνωρίζοντας τα γενεαλογικά μας δέντρα. Στην Ελλάδα το επώνυμο διατηρείται από τον πατέρα στο γιο, ενώ στο κορίτσι χάνεται, μπορεί όμως αν θέλει να το διατηρήσει. Ήδη έχει ξεσπάσει ο πόλεμος για τις ταυτότητες μεταξύ Πολιτείας – Εκκλησίας για το αν θα γράφεται στις ταυτότητες το θρήσκευμα ή όχι. Βλέπουμε αδερφομοίρια με διαφορετικά ονόματα (αγόρι – κορίτσι ή κορίτσια) να σκοτώνονται για ένα μέτρο γης, η γιατί η κατσίκα έφαγε τα χόρτα, γιατί οι μπαντζανάκηδες, ή οι συμπέθεροι υπονομεύουν ο ένας τον άλλον για τα κληρονομικά λες και θα τα πάρουμε κοντά μας, μένοντας έτσι μόνο η μιζέρια, η κακία και πολλές φορές η αδικία, γιατί ο ένας το παίζει πονηρός και ο άλλος έξυπνος. Ας μη μιλήσουμε για βαθμούς συγγενείας, γιατί αρχίζουμε να ζητάμε τα δύσκολα.

Η απεικόνιση των μελών μιας οικογενείας γίνεται με το γενεαλογικό δέντρο. Στη βιολογία έχει μεγάλη σημασία για τη γενετική διάγνωση και γενετική συμβουλή. Εμείς θα παρουσιάσουμε σε 2 συνέχειες διαχρονικό  φωτογραφικό υλικό, για να γνωρίσουμε πρόσωπα, γεγονότα, και καταστάσεις, τις διάφορες συγγένειες που έχουν ξεχαστεί από πολλούς Βαλυραίους και να γίνει μια συνάντηση μεταξύ των παίρνοντας έτσι ο καθένας μας γεύσεις χαράς, συγκίνησης και δημιουργίας ξεφεύγοντας από μίζερες σχέσεις και κακίες.






 














































Δεν υπάρχουν σχόλια: