Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

ΕΦΗΜΕΡΙΟΙ ΒΑΛΥΡΑΣ 1821-2002 ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΣ, ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΗΣ (ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΙ), 33 ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΙ ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ Γ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 1825-6

 TOY ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΣΕΓΓΙΣΗ

ΕΦΗΜΕΡΙΟΙ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ 1821-2003

1821-1840. ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ. Από ΖΥΓΟΒΙΣΤΙ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ. ΑΠΟΘΑΝΩΝ.

1840-1845.ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ.

1845-1875.ΜΙΧΑΗΛ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ή ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ. ΑΠΟΘΑΝΩΝ.

1875-1903.ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ. ΔΥΡΡΑΧΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ. ΑΠΟΘΑΝΩΝ.

1903-1905 ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θ. ΚΑΡΥΔΗΣ . ΑΠΟΘΑΝΩΝ.

1905-1906. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΚΑΡΥΔΗΣ (ΓΙΟΣ). ΑΠΟ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΑΓΟΥΛΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.

1906-1922 .ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΟΥ ΑΠΟΘΑΝΩΝ.

1922-1938. ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ ΑΠΟ ΑΓΡΙΛΙΑ.

1940-1969. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ν. ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΣ.ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΕΊΣ.ΑΠΕΘΑΝΕ ΤΟ 1973.

1972-1978. ΚΩΝΝ0Σ ΣΦΗΚΑΣ.ΜΕΤΑΤΕΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

1978-2002.ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ. ΜΕΤΑΤΕΘΕΊΣ ΑΠΟ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.ΑΠΕΒΙΩΣΕ.

2002. ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΩΤΕΙΝΟΣ . ΜΕΤΑΤΕΘΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΡΩΝΗΣ.

 ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

H οικογένεια Παπασαραντόπουλου είναι μια από τις αρχαιότερες οικογένειες του χωριού Βαλύρας.  Ο  πρώτος της οικογένειας ονομαζόταν  Σαράντος, ήταν ιερέας και λεγόταν Παπασαράντος και εγκαταστάθηκε στη Βαλύρα περίπου το 1770. Ο γαμπρός του ονομαζόταν, Μιχαήλ Σταματόπουλος, ήταν και αυτός ιερέας και ονομαζόταν Παπαμιχάλης. Απόκτησε 2 γιούς τον Παναγιώτιο και Δημήτριο.

Οι επόμενες γενιές αυτών, ήταν από τις πλουσιώτερες και μορφωμένες οικογένειες της Βαλύρας. Είχαν πολλά κτήματα με αμπέλια, ελιές, σταφίδες, ζώα και το μοναδικό τρίπατο σπίτι.Οι απόγονοι του Παναγιώτιου σπούδασαν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, στην ιερατική, γεωργική και ιατρική σχολή, ενώ οι απόγονοι του Δημητρίου δεν σπούδασαν και ήταν φτωχότεροι. Διακρίνονταν για την εργατικότητα, αξιοπρέπεια, εργατικότητα, προτερήματα που ενέπνεαν την εμπιστοσύνη και το σεβασμό από όλους τους κάτοικους του χωριού. Από την αγαθοσύνη τους παραχωρούσαν κτήματα στους εργαζόμενους συνχωριανούς τους και οι γιατροί εξέταζαν τους ασθενείς τους δωρεάν (όπως ο Παναγιώτης ο ονομαζόμενος Παπάσης και ο Αριστόδημος του Παναγιώτιου. Για τις αγαθοεργίες του ιατρού Αριστόδημου, στην ονοματοθεσία των οδών της Βαλύρας δόθηκε το ονομά του, μαζί με άλλα 4 ονόματα (Τσαγκάρη, Καρύδη, Τσάμη, Μακρή και Παπασαραντόπουλου), από την τότε κοινοτική αρχή ,με πρόεδρο το Γεώργιο Στρατή.

Τέλος οι νεώτεροι απόγονοι του Παναγιώτιου, έγιναν όλοι επιστήμονες, θεωρητικών και θετικών επιστημών. 

 Το 1841-50 η Βαλύρα ανήκε στο Δήμο Οιχαλίας και πάρεδρος το 1841-42 από τη Βαλύρα ήταν ο Παναγιώτης Μπόβης. Ο Δήμος είχε 21 χωριά και υπόγραψε από τη Βαλύρα ο Ιερέας Μιχαήλ Σαράντος ,και  αργότερα μετονομάσθηκε σε Παπασαραντόπουλος.

ΕΠΑΡΧΙΑ  ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ

Στο Τζεφερεμίνι κατά την Τουρκοκρατία, τη περίοδο του αγώνα και μετά την απελευθέρωση υπηρετούσε εφημέριος ο Σαράντης Σαραντόπουλος και κατόπιν έμεινε γνωστός με το όνομα Παπασαραντόπουλος. Ο Παπα-Σαράντης στις 20/4/1829 συνυπογράφει ως Σαραντόπουλος το ψήφισμα της επαρχίας Μικρομάνης (εκεί υπαγόταν τότε το Τζεφερεμίνι) με το οποίο ο Ιωάννης Καποδίστριας ανεκηρύχθη "γνήσιος Πολίτης" της επαρχίας Μικρομάνης. Μαζί με αυτόν συνυπογράφουν και  ο γιος του Μιχάλης που είναι και αυτός ιερέας και οι πρόκριτο αγωνιστές του χωριού Τζεφερεμίνι οι οποίοι είναι:

Στις 20 Απριλίου 1829 ανακήρυξαν «γνήσιο πολίτη» της επαρχίας τον κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια με ψήφισμα οι υπογράφοντες κάτοικοι από τη Βαλύρα ήταν:

Νικ. Παπαβασιλόπουλος

Ηλ. Μπότσικας

Σπύρος της Αναγνωστούς

Παν. Δουραμάκος

Νικ. Σταματόπουλος

Αγγ. Λιοντήρης

Αναγν. Ράμμος

Παν. Μπόβης

Παν. Σπηλιώτης

Παπασαράντος

Παπαμιχάλης

Αναγ. Γεωργόπουλος

Σωτ. Σαραντόπουλος

Θεοδ. Μπόβης

Δημητ. Καρύδης

Βασίλης Λινάρδος*

Νίκος Μαυροειδής

 Οι δημοπρόκριτοι της επαρχίας Μικρομάνης ανακηρύσσουν γνήσιο πολίτη της επαρχίας των Ιων. Καπιδίστρια το 1829.

                                    Εν Μικρομάνη τη 27/4/1929

Η σφραγίδα έχει την υπογραφή Δημογεροντειον επαρχίας Μικρομάνης (ΓΑΚ Βλαχ. Α. φακ 220). Στο εντυπο αυτό  υπογράφουν και οι δημοπρόκριτοι των χωριών Μικρομάνης-Αντικάλαμου, Καλάμι, Καλαμίου, Κωνσταντίνων, Ανδανείας, Σπανοχωρίου, Κερασταρίου.

ΕΠΑΡΧΙΑ  ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ

Η Επαρχία Μικρομάνης συσταθείσα κατά την Τουρκοκρατία ως διοικητικό τμήμα (Καζάς), διατηρήθη κατά την επανάσταση και μετά την απελευθέρωση ως το 1835 που συνεστήθηκαν οι δήμοι, αλλά και μέχρι το 1843-4 ως εκλογική περιφέρεια. Στην επαρχία Μικρομάνης υπήγοντο τα χωριά Μικρομάνη (έδρα), Καμάρι (συνοικισμός, σημερινή Θουρία) Καλάμι (Αϊζάγα) Αντικάλαμος (Αζήζαγα) Κωνσταντίνοι, Βαλύρα (Τζεφερεμίνι), Στενύκλαρος (Σανδάνι), Φίλια και Σπανοχώρι.

            Στις 2/10/1841 υπηρετούσε ως εφημέριος ο Μιχάλης, υπογράφει με το όνομα Μιχάλης και μία φορά υπέγραφε αντί του αγράμματου δημαρχιακού παρέδρου Παναγιώτη Μπόβη (ΓΑΚ Μοναστηριακά 2/10/1941 φάκελος 370).

*Ήταν εκλεγμένος δήμαρχος Δερρών που τον αποτελούσαν τα χωριά Σκάλα-Βαλύρα

 ΕΤΟΣ Α. ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΕΤΟΥΣ 1847, Α Α 1- 793

Δ. Δ. ΤΖΕΦΕΡΕΜΙΝΗ  261- 372

ΦΙΛΙΑ, ΔΟΓΑΝΤΖΗΔΕΣ, ΛΟΥΤΡΟ, ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ, ΤΟΣΚΕΣΙ, ΣΠΑΝΟΧΩΡΙ, ΜΕΛΙΓΑΛΑ,ΤΣΑΟΥΣΙ, ΤΣΕΦΕΡΕΜΙΝΗ,

ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟ, ? ,ΣΙΑΜΟΥ, ΚΑΤΣΑΡΟΥ, ΑΛΗΤΣΕΛΕΠΗ, ΜΠΑΛΑ, ΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙ, ΣΚΑΛΑ, ΣΟΛΑΚΙ, ΖΕΖΑ, ΣΙΑΜΟΥ, ΜΠΟΥΓΑ

 Εν Μελιγαλά την 22 Μαίου 1844

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΣΤΑΘΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Οι Πάρεδροι

Γ. Νικολακοπουλος

Πανάγος Μπόβης

Δ. Δελιγιάννης

Γ. Κυριακόπουλος

Αθ. Θεοδοσόπουλος

Αθ.  Τζορης

Οι Ιερείς

Παναγιώτης Ζερβόπουλος

Ιωάννης

Νικόλαος Ανδρικόπουλος

Νικόλαος Αξιώτης

Νικόλαος Πρωτοπαπάς

ΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1873

ΑΑ 1-1549

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΖΕΦΕΡΕΜΙΝΗ, Α, Α 702-857

ΧΩΡΙΑ ΔΗΜΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ

ΜΕΛΙΓΑΛΑ, ΖΕΖΑ, ΚΑΤΣΑΡΟΥ, ΜΠΑΛΑ, ΦΙΛΙΑ, ΣΚΑΛΑ, ΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙ, ΤΣΕΦΕΡΕΜΙΝΗ, ΣΠΑΝΟΧΩΡΙ, ΤΣΑΟΥΣΙ, ΛΟΥΤΡΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ, ΤΟΣΚΕΣΙ, ΑΛΗΤΣΕΛΕΠΗ. ΔΟΓΑΤΖΗΔΕΣ, ΣΙΑΜΟΥ, ΜΑΓΟΥΛΑ, ΜΟΥΣΤΑ, ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟ, 2- 12- 1873

ΙΩΑΝΝΗΣ. Π. ΜΠΟΥΤΟΣ

Παπασαραντόπουλοι στους εκλογικούς καταλόγους τους τέως δήμου Οιχαλίας μεταξύ των ετών 1847-1873.

1.Παπασαραντόπουλος Μιχαήλ .Έτος γέννησης 1792. Ψήφισε το 1947. α.α. καταλόγου 275.

2. Παπασαραντόπουλος Παναγιώτης του Μιχαήλ. Έτος γέννησης 1817. Ψήφισε το 1947.1865 και 1873. α.α. καταλόγου 276. 756, 828.

3. Παπασαραντόπουλος Αριστόδημος του Παναγιώτη. Έτος γέννησης 1850. Ψήφισε το  1873. α.α. καταλόγου 725.

4. Παπασαραντόπουλος  Σαράντος  του Δημητρίου. Έτος γέννησης 1844. Ψήφισε το  1873. α.α. καταλόγου 847.

 ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ.
1). Ο Σαράντος-ιερεύς με μία γυναίκα άγνωστη απέκτησε (2) δύο κόρες, μία ανώνυμη και μία άλλη τη Μαγδάλω.
2). Ο Μιχάλης-ιερεύς με τη Μαγδάλω απέκτησαν (2) δύο γιούς τους Παναγιώτιο και Δημήτριο.
3). Ο Παναγιώτιος- γεωργός με τη Αικατερίνη Κάββουρα απέκτησαν (7) επτά παιδιά, τους Αριστόδημο, Αγαθοκλή, Ανδρέα (άγαμος), Σταμάτιο, Αθανάσιο και (2) δύο κόρες (άγαμες).

Από τον οπλαρχηγό Αναγνώστη Κάβουρα και Κρυστάλλω Πουλουπούλου γεννήθηκαν τα παιδιά: Κατερίνα Γιαννούλα, Γεωργίτσα Θεοδωράκης, Δημητράκης, Θανασούλης και Ευγένιος. Οι δύο πρώτοι γιοι δολοφονήθηκαν από πολιτικούς αντιπάλους στη δεκαετία 1870. Η Κατερίνα παντρεύτηκε τον Παναγιώτη Παπασαραντόπουλο πλούσιο από Βαλύρα η οποία το 1850 γέννησε το πρώτο της παιδί τον Αγαθοκλή.
Στη συνέχεια γεννήθηκαν οι Αριστόδημος, Θανάσης, Σταμάτης και Ανδρέας. Ο Αγαθοκλής ήταν μεγαλοκτηματίας, ο Αριστόδημος έγινε γιατρός, ο Θανάσης έγινε οφθαλμίατρος, ο Σταμάτης φαρμακοποιός και ο Ανδρέας δικηγόρος.

  . Επαρχία Μικρομάνης συσταθείσα κατά την Τουρκοκρατία ως διοικητικό τμήμα (Καζάς), διατηρήθη κατά την επανάσταση και μετά την απελευθέρωση ως το 1835 που συνεστήθηκαν οι δήμοι, αλλά και μέχρι το 1843-4 ως εκλογική περιφέρεια. Στην επαρχία Μικρομάνης υπήγοντο τα χωριά Μικρομάνη (έδρα), Καμάρι (συνοικισμός, σημερινή Θουρία) Καλάμι (Αϊζάγα) Αντικάλαμος (Αζήζαγα) Κωνσταντίνοι, Βαλύρα (Τζεφερεμίνι), Στενύκλαρος (Σανδάνι), Φίλια και Σπανοχώρι.

            ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΦΥΛΛΟ 66, 16-8-1830. Ψήφισμα στον Ι. Καποδίστρια, από Βαλύρα Ν. Μαυροειδής
ΦΥΛΛΟ 58, 1-8-1831.Ψήφισμα πολιτών της επαρχίας Μικρομάνης στις 19-7-1831 .Από τη Βαλύρα υπογράφουν οι :Παπασαράντος Μ. ιερεύς Οικονόμος Παπαγιάννης Θαν. Μπόβης Β.Λιναρδόπουλος Σ. Σαραντόπουλος Α.Ράγκος Ν.Μαυροειδής και Π.Σπηλιωτόπουλος, Από τη Μικρομάνη υπογράφει ο Α. Τζεφερεμινέος .Ακολουθούν υπογραφές από άλλα 6 χωριά.
ΦΥΛΛΟ 74, 26-9-1831. Ψήφισμα πολιτών της επαρχίας Ανδρούσης .
Υπογραφές από τα χωριά της περιοχής.
Από Σιμίζα,Λέκας-Τσίρος,Απο Ζερμπίσια, Π. Κλεφτόγιαννης Από Μαυρομμάτι Α. Δημόπουλος Από Μπέτσι Γ.Κουτσούκος Από Γκολέμι Γ.Μπρισκόλας Από Βουρνάζι Θ Λαμπρόπουλος, Χριστόπουλος και από Ζέζα,Φ. Κωνσταντόπουλος, Α. Οικονομίδης και Α. Αργυρόγαμπρος.

 Γ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Πραγματικά, αυτή η Εθνοσυνέλευση συνέταξε και επικύρωσε τον πρώτο οριστικό καταστατικό χάρτη της Ελλάδας, το «Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος». Επίσης, εξέλεξε ως πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος, τον Ιωάννη Καποδίστρια.
Η «Επιτροπή της Συνελεύσεως» (Επιτροπή που είχε δημιουργηθεί προκειμένου να διοργανώσει εκ νέου την διακοπείσα Συνέλευση) εξέδωσε την πρώτη της Διακήρυξη στις 
2 Αυγούστου του 1826 καλώντας τους πληρεξούσιους να συγκεντρωθούν στο νησί του Πόρου, στα τέλη του Αυ Εκλογή του Καποδίστρια ως πρώτου Έλληνα κυβερνήτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκλογή του Ι. Καποδίστρια σαν κυβερνήτη της Ελλάδας ήταν αποτέλεσμα συνδυασμένων παραγόντων και γεγονότων. Πέρα από το ότι ο ίδιος θεωρούνταν κορυφαίος διπλωμάτης, την είσοδό του στα κοινά της χώρας επέσπευσε η από του 1826 επικρατούσα διάσταση απόψεων μεταξύ των δυο ισχυρών προσωπικοτήτων του Ναυπλίου, του Ανδρέα Ζαΐμη και του Κολοκοτρώνη. Ο πρώτος, αφού εξασφαλίσθηκε στην ηγεσία της κυβέρνησης, θέλησε να περιορίσει τη δύναμη των στρατιωτικών ηγετών, τις απόψεις των οποίων εξέφραζε, δικαιωματικά, ο αρχιστράτηγος του αγώνα, Κολοκοτρώνης. Από τη μεριά του, ο «Γέρος του Μοριά» είχε πάρει ήδη την απόφαση να παρέμβη στα πολιτικά δρώμενα ανατρέποντας την κυβέρνηση Ζαΐμη και φέρνοντας στην Ελλάδα έναν άνθρωπο που θα ήταν ανώτερος κάθε άλλης πολιτικής μορφής. Στη συνείδησή του, ο μόνος που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στο ρόλο αυτό, ήταν ο Καποδίστριας, με τον οποίο, χωρίς ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης να είναι ρωσόφιλος (αφού είχε από τους πρώτους υπογράψει την αίτηση προς την Αγγλία να θέσει υπό την προστασία της την Ελλάδα) διατηρούσε τακτική αλληλογραφία[11]. Την υποψηφιότητα Καποδίστρια, ενίσχυαν επίσης, οι Επτανήσιοι της Ζακύνθου και της Κέρκυρας που παρακολουθούσαν στενά τις εξελίξεις του ελληνικού ζητήματος (Δ. Ρώμας κ.α.) οι οποίοι παρότι ήταν αγγλόφιλοι, προέκριναν θερμά την ανάδειξη του Καποδίστρια στην Αρχή, ως «ελληνικής προσωπικότητας»[12].

Όταν η Εθνοσυνέλευση ξανάρχισε τις εργασίες της στην Τροιζήνα εξέλεξε τον Ιωάννη Καποδίστρια Κυβερνήτη της Ελλάδος, για επτά χρόνια. Με το υπ' αριθμό ΣΤ΄ ψήφισμα της 3 Απριλίου 1827, η κυβέρνηση της χώρας ανατέθηκε στον Καποδίστρια, μέχρι δε της αφίξεώς του στην Ελλάδα συγκροτήθηκε τριμελής «Αντικυβερνητική της Ελλάδος Επιτροπή» (που την αποτελούσαν τρία «άσημα» πρόσωπα, τα οποία βρίσκονταν μέχρι εκείνη τη στιγμή εκτός των πολιτικών ανταγωνισμών και συγκεκριμένα οι Γεώργιος Μαυρομιχάλης, Ιωάννης Μακρής - Μιλαΐτης και Ιωαννούλης -ή Γιαννούλης- Νάκου)[13]. Ακολούθως, η Συνέλευση συνέταξε επιστολή προς τον Καποδίστρια, με ημερομηνία 6 Απριλίου 1827 την οποία υπέγραφαν χωρίς να τηρηθεί κάποια προτεραιότητα στις υπογραφές τους, 91 πληρεξούσιοι, μεταξύ των οποίων και οι μέχρι πρότινος αντιδρώντες στην εκλογή του, για λόγους ιδίων συμφερόντων, Πετρόμπεης ΜαυρομιχάληςΑνδρέας ΖαΐμηςΓεώργιος Κουντουριώτης. Έτσι, μετά και την έγκριση της επιλογής του Καποδίστρια, από το ναύαρχο Άμιλτον, όπως σχετικά αναφέρει ο Ν. Σπηλιάδης αλλά και ο Φωτάκος στην περίφημη στιχομυθία του άγγλου πλοιάρχου με τον Κολοκοτρώνη και με διερμηνέα τον Ανδρέα Μεταξά η οποία διαμείθηκε στον Πόρο[14] ο Καποδίστριας εκλέχθηκε παμψηφεί, ακόμη και από όλους όσους διατηρούσαν ελπίδες να αναλάβουν εκείνοι τη διακυβέρνηση της επαναστατημένης χώρας. Τα επικυρωμένα αντίγραφα του ψηφίσματος της Εθνοσυνέλευσης, όπως και η προσκλητήρια επιστολή προς τον κυβερνήτη ταχυδρομήθηκαν από τον πληρεξούσιο Κορώνης Δ. Βόιλα στην Κέρκυρα με παραλήπτη το Βιάρο Καποδίστρια με την παράκληση αυτός να τα προωθήσει στον αδελφό του, που βρισκόταν στη Γενεύη της Ελβετίας.

γούστου.

Οι 225 πληρεξούσιοι

Ο παρακάτω κατάλογος περιλαμβάνει τους 225 συμμετέχοντες της συνέλευσης έτσι όπως αποκρυσταλλώθηκαν από την ερευνητική ομάδα του «Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών» και της «Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων» που ανέλαβαν το έργο της σύνταξης του καταλόγου. [18]. Μεταξύ αυτών και ο Βαλυραίος

·         Μιχαήλ Σαραντόπουλος

 

Από το χωριό μου τα έτη 1850-60,  προτεινόμενοι  ένορκοι ήταν οι:

9.   ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

13. ΜΠΟΤΣΙΚΑΣ ΗΛΙΑΣ

15. ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ

24. ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ

29. ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

40. ΣΠΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

41. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΝΤΟΠΩΛΗΣ.

Από τα παραπάνω 7 πρόσωπα έχουμε τα 5,  στο αρχείο των εκλογικών καταλόγων του παλιού δήμου Οιχαλίας. Η πρώτη χρονολογία μας δείχνει το έτος γέννησης και η δεύτερη  μας δείχνει τη χρονολογία που ψήφισε ο καθένας. Συνεχίζονται μέχρι σήμερα στη Βαλύρα τα 6 επίθετα, ενώ   δεν υπάρχει το επίθετο Σπανός, το οποίο δεν γνώρισα από τα παιδικά μου χρόνια. Η αρίθμηση είναι όπως στο πρωτότυπο.

1. Ο Δημητριος Παπασαραντόπουλος είχε ηλικία 45 ετών, αύξοντα αριθμό 9, ήταν κτηματίας με ετήσιο εισόδημα 1000 δραχμές. Προτάθηκε το 1851.

2. Ο Ηλίας Μπότσικας είχε ηλικία 55 ετών, αύξοντα αριθμό 13, ήταν κτηματίας με ετήσιο εισόδημα 1000 δραχμές. 

3. Ο  Θεόδωρος Τσαγκάρης είχε ηλικία 37  ετών, αύξοντα αριθμό 15, ήταν κτηματίας με ετήσιο εισόδημα 1500 δραχμές. 

Προτάθηκαν και οι δύο το 1852.

4. Ο Αναγνώστης Καρτερολιώτης είχε ηλικία 50  ετών, αύξοντα αριθμό 24, ήταν κτηματίας με ετήσιο εισόδημα 1000 δραχμές. 

5. Ο  Αναγνώστης Γεωργόπουλος είχε ηλικία 66  ετών, αύξοντα αριθμό 29, ήταν κτηματίας με αξία ακίνητης περιουσίας 10.000 δραχμές , και  με ετήσιο εισόδημα 1500 δραχμές. 

6. Ο Δημήτρης Σπανός (γράφεται Σπανής) είχε ηλικία 44  ετών, αύξοντα αριθμό 40, ήταν κτηματίας με αξία ακίνητης περιουσίας 6.000 δραχμές. 

7. Ο  Παναγιώτης Σταθόπουλος είχε ηλικία 41 ετών, ήταν παντοπώλης ,με αξία ακίνητης περιουσίας 9.000 και ετήσιο εισόδημα 2.000.

Διαπιστώνουμε ότι οι 2 βαλυραίοι Αναγνώστης  Γεωργόπουλος και Παναγιώτης Σταθόπουλος είχαν κτηματική περιουσία και ετήσιο εισόδημα.

 Για να προταθεί  κάποιος ένορκος έπρεπε να έχει   ή μεγάλη κτηματική περιουσία, ή ετήσια έσοδα ή και τα δυο. Με   βάση το υλικό που έχουμε στην κατοχή μας, υπάρχει φωτογραφικό υλικό των 6 απογόνων των οικογενειών. Ο Γεωργόπουλος Αναγνώστης ήταν στρατιώτης του δυρραχίτη οπλαρχηγού Παναγιώτη Κεφάλα . Με βάση το φωτορεπορτάζ (εκτός του Σπανού που δεν έχουμε  καθόλου στοιχεία) διαπιστώνουμε ότι από τα σπίτια και μόνο είχαν μια κτηματική και κατά συνέπεια οικονομική ευρωστία.

Από το αρχείο των εκλογικών κσαταλόγων.

45

Καρτερολιώτης

Αναγνώστης

??

αγρότης

1809

1847

157

Μπότσικας

Ηλίας

??

αγρότης

1797

1847

228

Σπανός

Δημήτριος

Αθανάσιος

αγρότης

1817

1865

242

Σταθόπουλος

Παναγιώτης

Αναστάσιος

αγρότης

1815

1865

18

Γεωργόπουλος

Αναγνώστης

??

αγρότης

1797

1847

                                     Οι 15 Εκκλησίες της ΒΑΛΥΡΑΣ

      Το θρησκευτικό συναίσθημα  και η πίστη στο Θεό φαίνεται από το μεγάλο αριθμό των ναών που είχε το χωριό μας. Ήταν συνολικά 14. Ο ένας, ο ναός του Αγισηλάου δεν έχει ακόμη εντοπιστεί ενώ από τους υπόλοιπους δέκα τρείς άλλοι δεν υπάρχουν και άλλοι είναι ερείπια. Οι 14 ναοί του χωριού μας είναι παλιός Αγ. Κωνσταντίνος , Βαλτοκλησιά, Άγιος Βλάσσης, Άγιος Πέτρος, Άγιος Γιάννης, Παναίτσα, Άγιος Ηλίας, Αγία Παρασκευή, Άγιος Νικόλαος, Αγία Τριάδα, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Γεώργιος και η ενορία μας ο Άγιος Αθανάσιος και ο νεώτερος ναός Άγιος Κωνσαντίνος .

Στις αρχές του 21ου αιώνα κτίστηκε ο ιερός ναός του αγίου Κωνσταντίνου, στο οικόπεδο που ήταν  δωρεά του συγχωριανού μας Δημητρίου Σταματόπουλου, που διέμενε στην Αμερική.

  Οι πολυέλαιοι του αγίου Αθανασίου είναι δωρεά του θείου μου Παναγιώτη που ήταν στη Γαλλία ενώ η Αγία Τριάδα έγινε με έξοδα και προσωπική εργασία των οικογενειών Καρύδη- Λύρα με βάση τις πληροφορίες του κου Θανάση Καρύδη που διαμένει στη Θεσαλλονίκη.

    Ο πατέρας μου γεννήθηκε στις 6-3-1875 ,ο αδελφός του Παναγιώτης το 1882 και ο Χρίστος το 1885.Οι αδελφές του πατέρα μου ήταν η Μαγδαληνή, Γεωργίτσα , Καλλιρόη, και Σαυρούλα.Ο πατέρας μου παντρεύτηκε τη Σταυρούλα Αποστολοπούλου από ΑΡΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ και απεβίωσε στις 3-4-1941.Μετά παντρεύτηκε τη μάννα μου Αγγελική  η οποία  γεννήθηκε το 1921 και πέθανε στις 24-9-1997.Απόχτησε τα παιδιά Χριστίνα 23-11-1942,Θανάση15-5-1945, τα δίδυμα Ιωάννα και Ιωάννη 24-11-1947 και τη Δάφνη 1-11-1949.Έμεινε χήρα 32 ετών, με 5 κουτσούβελα ηλικίας  από 4 έως11 ετών, γιατί ο πατέρας μου πέθενε στις 3-3-1953. Τα πρώτα της παιδιά ήταν πάλι δίδυμα αλλά, πέθαναν.

Οι οικογενειακές μερίδες στη κοινότητα του πατέρα μου αδελφού μου και εμένα εχουν τα αντίστοιχα νούμερα 176,587 και 648.

19.Οδός Αγίου Δημητρίου

 Ο ρυθμός είναι απλή βασιλική. Ήταν μετόχι της μονής ΑΜΥΑΛΩΝ ή ΑΙΜΥΑΛΩΝ, της επαρχίας Γορτυνίας και περιήλθε στη κοινότητα της Βαλύρας μετά τη διάλυση της μονής αυτής.

 Ο άγιος μεγαλομάρτυρας Δημήτριος ο μυροβλήτης ήταν αξιωματικός του Ρωμαϊκού στρατού και πέθανε με λογχισμό, στη Θεσσαλονίκη, στα χρόνια του Μαξιμιανού. Είναι πολιούχος της Θεσσαλονίκης και προς τιμήν του γίνονται τα Δημήτρια.

20.Οδός Αγίας Τριάδας*

Ο ναός είναι σταυροειδής μετά τρούλου με θαυμάσια θέα προς το ποτάμι Μαυροζούμενα, το Βουλκάνο και τις καταπράσινες παραποτάμιες εκτάσεις, στα Ποτιστικά και τους ελαιώνες της Πέρα Μεριάς και Τσούκας. Δεν έχει καμιά αναλογία και συμμετρία ,αλλά έχει μια θαυμάσια και αξιοπερίεργη ακουστική. Ο ναός αυτός κτίστηκε με έξοδα των βαλυραίων οικογενειών ΛΥΡΑ-ΚΑΡΥΔΗ –ΤΣΑΜΗ και ο πατέρας μου Δημήτριος ήταν για περίπου 30 χρόνια επίτροπος στην εκκλησία έχοντας φωτοτυπημένα τα πρωτοκολλά παραλαβής παράδοσης των διαφόρων αντικειμένων των ναών της Βλύρας.

Οι άλλοι ναοί της Βαλύρας είναι: Ο αρχαίος ναός του Αγισηλάου, Αγία Παρασκευή, Παναίτσα, Αγιάννης, Αγιονικόλας, Αγιοβλάσσης, Αγιος Πέτρος, Αγιος Ηλίας, Αγιος Κων\νος. Βαλτοκκλησιά και το κοιμητήριο του χωριού Αγιος Γεώργιος.

Τελευταία κτίστηκε ο ιερός ναός του αγίου Κωνσταντίνου.

* Ο σύλλογος των Βαλυραίων της Αθήνας έχει το όνομα <ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ>.Ιδρύθηκε το 1982 και διατηρείται στα χαρτιά όταν εκλεισε η εφημερίδα <ΒΑΛΥΡΑ> ΤΟ 1999.Το 1982 δημιουργήθηκε και ο φιλοπροοδευτικός σύλλογος <ΘΑΜΥΡΙΣ>.

Στις πρώτες αρχαιρεσίες που έγιναν στο τέλος Μαρτίου του 1982 το νέο διοικητικό συμβούλιο αποτελούσαν οι:

ασίλης Κόνιαρης ,πρόεδρος

Παναγιώτης Αδαμόπουλος ,αντιπρόεδρος

Άρτεμις Τσάμη ,γραμματέας

Ηλίας Θεοδωρακόπουλος ,ταμίας και

Χρίστος Παπαγεωργίου-Γρηγόρης Μπουρολιάς ,μέλη.

Ο σύλλογος στεγάστηκε δωρεάν στο διαμέρισμα του 5ου ορόφου στην οδό Αισχύλου 27, προσφορά του Ηλία Κόνιαρη. Μαζί με τον αδελφό του Βασίλη έκαναν δωρεάν και το οικόπεδο όπου στεγάστηκε η κοινότητα σε ιδιόκτητο πλέον κτίριο και πρώτος πρόεδρος που το εγκαινίασε ήταν ο πρόεδρος Παναγιώτης Λιοντήρης , μετά τις πρώτες εκλογές από την πτώση της χούντας το 1975. Aπέξω από το κοινοτικό κατάστημα υπάρχει μαρμάρινη επιγραφή που γράφει: Το οικόπεδο τούτο εδωρήθη από ΒΑΣΙΛΗ και ΗΛΙΑ ΚΟΝΙΑΡΗ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΛΑΓΚΑΔΙΝΩΝ ΜΑΣΤΟΡΩΝ 

ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ ΑΘΑΝΑΣΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΛΥΡΑΣ ΤΣΙΑΟΥΣΗΣ  ΚΑΤΩ Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΣΕ ΤΗΛΕΚΑΡΤΑ ΠΟΥ ΚΤΙΣΤΗΚΕ ΤΟ 1811 ΣΕ 36 ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΟΛΙΘΟΣ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ. .ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟ 2017 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΡΚΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ  ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ  ΤΣΙΑΟΥΣΗΣ ΛΥΡΑΣ



ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΦΥΛΛΟ 58 1831 ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΧΩΡΙΩΝ ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ ΚΑΙ ΒΑΛΥΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΜΙΜΗ ΦΕΡΕΤΟΥ

ΜΕΤΕΞΥ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΕΡΕΥΣ

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΡΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΑΙΩΝ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΟ ΤΕΜΠΛΟ ΤΟΥ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ  ΜΑΣ ΝΑΟΥ , ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΡΙΜΠΑ

ΤΑ 5 ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΤΟΘΕΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ. ΚΑΡΥΔΗΣ, ΜΑΚΡΗΣ, ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ ΤΣΑΜΗΣ,  ΚΑΙ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟ

 

 


ΑΡΧΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ. ΤΟΜΟΣ 20 ΣΕΛΙΔΕΣ 1, 6,7, 8.ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΙ Γ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 1825-6

ΙΡΕΡΕΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 1821  ΒΑΛΥΡΑ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΟΛΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΤΟ 1981 ΚΑΤΩ ΜΛΥΡΑ ΔΑΦΝΗ ΚΑΙ ΜΑΡΘΑ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΥΓΕ ΠΟΛΥ ΝΕΑ



Η ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΤΖΑΦΕΡ ΑΓΑ ΚΑ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΙΑΝΟΜΕΝΑ

ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΚΑΙ Η ΒΑΛΤΟΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕΚΤΙΣΕΙ Ο ΠΑΠΑΣΗΣ
Η ΒΑΛΥΡΑ ΕΡΓΟ  ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΓΚΡΑΒΟΥΡΙΣΤΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΟΝΑΚΙΔΗ ΚΑΙ ΚΑΤΩ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΡΑ ΚΑΙ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΝΙΚΟΥ ΛΥΜΠΕΡΗ, ΜΕ ΕΞΟΔΑ ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΡΑ, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟ 1997 ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΔΙΑΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΑ ΒΑΛΥΡΑ, ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΧΑΡΙΣΤΙΑΣ. ΙΔΟΥ ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ




 

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ  ΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ ΤΟΥ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΝΑΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ.Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΔΥΡΡΑΧΙΤΗ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΕΦΑΛΑ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΒΑΛΥΡΑΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΟΥ ,ΚΑΙ Η ΒΑΛΥΡΑ ΕΧΕΙ 87 ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΥΣ.
ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΛΥΡΑ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.
ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ
Η ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

ΤΟ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥ ΔΕΝΔΡΟ
ΣΥΜΒΑΛΑΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΛΕΤΗΣΩ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΕ ΚΟΥΤΙΑ.
ΓΑΜΟΣ ΜΑΝΝΑΣ ΜΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ

ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΑΝΝΑΣ ΜΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ



Η ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΤΖΑΦΕΡ ΑΓΑ ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ
ΟΙ  ΟΙΚΙΕΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ. ΤΩΡΑ Η ΟΙΚΙΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΩ  Η ΤΟΤΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΙΑ

Η ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΑΡΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΤΖΑΦΕΡ ΑΓΑ
Η ΦΘΟΡΑ

Η ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ ΕΞΩΠΟΡΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΘΟΡΑ ΤΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ΜΑΣ.
Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (ΠΑΠΑΣΗΣ)

ΤΑ 3 ΑΔΕΛΦΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΑ 2 ΑΔΕΛΦΙΑ ΤΣΑΓΚΑΡΗ ΣΤΟ ΓΑΜΟ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΜΟΥ
ΑΔΕΛΦΙΑ ΤΣΑΓΚΑΡΗ -ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΝΤΙΝΟΣ ΦΕΡΜΑΝΗΣ
ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΙ
ΟΙ 3 ΑΔΕΛΦΕΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΑΡΘΑ, ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΑΔΕΛΦΗ ΜΟΥ ΔΑΦΝΗ, ΕΥΓΕΝΙΑ ΝΤΟΥΡΑΜΑΚΟΥ ΚΑΙ ΜΠΕΜΠΕΚΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΣ ΧΟΡΤΑ

ΟΙ 3 ΓΕΙΤΟΝΙΣΕΣΦΕΡΜΑΝΗ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥΣ ΑΓΛΑΙΑ, ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΑΚΡΗ
Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ ΥΠΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΚΩΝ\ΝΟΥ ΤΟΥ Α
Η ΟΙΚΙΑ ΤΣΑΓΚΑΡΗ ΠΟΥ ΕΜΕΝΑΝ ΟΙ ΤΑΛΙΑΔΟΡΟΙ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΕΣ ΑΠΟ ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΙ
 Η ΟΙΚΙΑ ΤΣΑΜΗ

ΠΗΓΕΣ

1.(ΓΑΚ Βλαχ. Α.  φακ. 220). ΕΠΑΡΧΙΑ ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ

2.ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΙΔΑΧΗ Ι.Μ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΕΦΗΜΕΡΙΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 1821

3.ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

4. ΓΑΚ Αθηνών. ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ,(ΓΑΚ Μοναστηριακά 2/10/1941 φάκελος 370).
5.ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ  φύλλα  68 1830 , 58,74 1831.Έχω όλα τα φύλλα του έτους 1832 και αναφέρει τους πληρεξούσιους στο  φύλλο 3 σελίδα 13, Νησί, Αρκαδιά (Κυπαρισσία), χωριά  Καλαμάτας, Καλαμάτα, Μεθώνη , και Ανδρούσα
6.Αρχεία Ελληνικής Παλιγγενεσίας 

7.βικιπαίδεια

8.Δίτομο έργο Μεσσηνιακά Μίμη Φερέτου.
9.Αρχείο Κοινότητας Βαλύρας
10.Κοιμητήριο Βαλύρας
11.Φωτογραφικό υλικό από το αρχείο μου, τις οικογένειες των απογόνων Παπασαραντόπουλου, Καρύδη, τους οποίους και ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: