Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 17-11-2023

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.

Με το Γιώργο Λιοντήρη είμαστε φοιτητές  στο πανεπιστήμιο της Πάτρας και συγκάτοικοι. Στα γεγονότα στο παράρτημα της Πάτρας είχαμε συγκεντρωθεί όλοι οι φοιτητές και στην είσοδο ήταν 3 που μας κατέγραφαν. Μαθαίνοντας τα γεγονότα του πολυτεχνείου της Αθήνας , φύγαμε πήγαμε σπίτι  που ήταν πολύ κοντά, παίρνοντας τα λιγοστά πραγματά μας ,και φύγαμε με το βραδυνό τραίνο για το χωριό μας, ξαφνιάζοντας τους γονείς μας.

Από τότε πέρασαν 50 χρόνια και πήγα στο πολυτεχνείο, φωτογραφίζοντας και τιμώντας το τότε φοιτητικό κίνημα,ζώντας την τότε εποχή , με σχεδόν τα ίδια συνθήματα λυρίως το Μεσανατολικό και η πορείαέφτασε μέχρι την πρεσβεία του Ισραήλ.

Το 1967-9 ήμουν ΥΕΑ, και επειδή ήμουν χαρακτηρισμένος μου έδωσαν την ειδικότητα   του κρυπτογράφου γνωρίζοντας πρόσωπα, γεγονότα, και καταστάσεις.

 Πιστεύω να γράψω όσα βίωσα και έζησα στη διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας για να μην ξεχαστούν.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 14-11-1972

Η κυβέρνηση της Χούντας μπροστά στην αυξανόμενη λαϊκή πίεση και σε μια προσπάθεια να δείξει ένα στοιχειώδες δημοκρατικό προσωπείο, υποχρέωσε τους διορισμένους φοιτητικούς συλλόγους να προχωρήσουν στην διενέργεια φοιτητικών εκλογών. Σε αυτές τις εκλογές ασκήθηκε απροκάλυπτη βία και νοθεία έτσι ώστε να “επανεκλεγούν” τα χαϊδεμένα παιδιά της Απριλιανής Δικτατορίας. Στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, επιχειρείται να γίνει στις 24 Οκτώβρη του 72 Γενική Συνέλευση που εξελίσσεται σε φιάσκο, με το σύνολο σχεδόν των φοιτητών να αποχωρεί αφού δεν τηρήθηκαν οι στοιχειώδεις δημοκρατικές διαδικασίες από το διορισμένο φοιτητικό σύλλογο που ήλεγχε τη διαδικασία. Στις εκλογές που ακολούθησαν λίγες μέρες μετά (14 Νοέμβρη 1972), αποκαλύπτεται η νοθεία αφού βρέθηκαν από δημοκράτες φοιτητές το σχέδιο και τα σημαδεμένα ψηφοδέλτια στα καζανάκια των τουαλετών. Τελικά το εγχείρημα των ψευτοεκλογών έγινε μπούμεραγκ για το καθεστώς, αφού τα χουντικά φοιτητικά συμβούλια χάνουν κάθε έρεισμα στους φοιτητές και αποκαλύπτονται οι μεθοδεύσεις της δικτατορίας. Αναγράφονται τα ονόματα και οι ψήφοι που αντιστοιχούν.

Αποτελέσματα νόθων εκλογών στο σύλλογο φοιτητών του Παν. Πατρών, το Νοέμβρη 1972. Κανένας δημοκράτης φοιτητής του ΑΦΚΠ δεν εκλέγεται (Βεργίδης, Γκότσης, Χαρμάνης, Χαζηράκης, Σφακιανάκης, Καρβουτζή, Κίσσας, Λύρας, Λάζαρης). Προπορεύονται και "εκλέγονται" τα γνωστά παιδιά της χούντας και κάποιοι αφελείς που "υποδείχθηκαν" από αυτούς: ο "αρχηγός" Περρωτής, Παπασταματίου, Παπαθωμάς, Αντζουλάκος, Αντωνόπουλος (που αργότερα διαφοροποιήθηκε) , 5ος είναι ο εντελώς άγνωστος Ι. Δρόσος (δημοκρατικός, ανήκων στη β΄ κατηγορία), ο ακραίος Σχοινάς, Μπονάτσος, Μανιάτης. O Θ. Περρωτής πέθανε πριν 10 περίπου χρόνια. Το ίδιο και ο Αντωνόπουλος. Ο Σχοινάς άγνωστον τι απέγινε. Ο Μανιάτης προσχώρησε αργότερα στο ΠΑΣΟΚ και τα τελευταία χρόνια είναι ανώτατο στέλεχος της ΟΛΜΕ. Ο Δαφίλης, άγνωστον γιατί, δεν "πριμοδοτήθηκε". Ο Κ. Παπαγεωργίου, δημοκράτης φοιτητής του ΑΦΚΠ μπήκε στο ψηφοδέλτιο των χουντικών με υπόδειξη των δημοκρατών φοιτητών για να αντλεί και να μεταδίδει πληροφορίες στο ΑΦΚΠ.
(Πηγή: βιβλίο Δ. Κοσμόπουλου)




ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΛΥΡΑΣ ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ ΛΥΡΑΣ 1973
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 1968
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΤΡΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
                                ΑΘΗΝΑ 2023 ΠΟΥΤΕΧΝΕΙΟ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

                                                Φ Ω Τ Ο Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ






























 

Δεν υπάρχουν σχόλια: