Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Αναστάσιος Τζαμαλής: Ταινία για έναν πρωταγωνιστή της Μεσσηνιακής Εξέγερσης του 1834

Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024 22:18

 Γράφτηκε από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online

               Μία ακόμη κινηματογραφική πρωτοβουλία που αφορά την τοπική ιστορία ξεκίνησε στην Μεσσηνία αυτόν τον καιρό, με κέντρο αναφοράς την Μεσσηνιακή Εξέγερση του 1834, αλλά και με προβολή ηγετικών μορφών της Εθνεγερσίας του 1821.

Πρόκειται για την δημιουργία μίας δραματοποιημένης ταινίας-ντοκιμαντέρ με επίκεντρο την Μεσσηνιακή Εξέγερση του 1834, που οδήγησε σε πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή του Άρι  και στην εκτέλεση των ηγετών της, Γιαννάκη Γκρίτζαλη και Αναστασίου Τζαμαλή. Ο άλλος ηγέτης της εξέγερσης, ο θρυλικός και γηραιός μαχητής Μήτρος Πέτροβας, λόγω ηλικίας δεν οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Τον γενικό συντονισμό της όλης προσπάθειας έχει ο διαδικτυακός δίαυλος Messinia View, του κ. Γιάννη Κ. Μουτσούλα, σε συνεργασία με το σεναριογράφο Γεώργιο Κουρκούτα και με την υποστήριξη του Κινηματογραφικού Αρχείου του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, που έχει παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια μεγάλη παραγωγή σχετικού υλικού, στην κοινή επιθυμία τους να αναδειχθούν γνωστές και άγνωστες πτυχές της Εθνεγερσίας. Κεντρικό πρόσωπο της νέας κινηματογραφικής καταγραφής είναι ο αγωνιστής Αναστάσιος Τζαμαλής από το Ασλάναγα (σημερινό χωριό Άρις). Ο Τζαμαλής πέρασε από δίκη και εκτελέστηκε στην Πύλο, τον Οκτώβριο του 1834, ενώ το χωριό Ασλάναγα για αντίποινα καταστράφηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΒΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

Οπως μας ενημερώνει ο Γ. Κουρκούτας, με πρωτοβουλία της Κοινότητος Αριος για την υλοποίηση της ταινίας το όλο εγχείρημα στηρίζουν: Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Καλαμάτας,ο Σύλλογος Γυναικών Άριος, ο σύλλογος “Ελπίδα” Αριος και ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Νέος Άρις. Σημαντική βοήθεια και σε αυτήν την προσπάθεια προσφέρει ο Αθλητικός Πολιτιστικός Παράδεισος Καλαμάτας, με την δραστήρια πρόεδρό του Σοφία Δούση και το αναβιωτικό του τμήμα “Παναγιώτης Κεφάλας”, συμμετέχουν σύλλογοι από Μεσσηνία, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία,και Αχαΐα (όπως η Αγία Τριάδα Καλαμάτας, ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” Πύργος Ηλείας, o Iστορικός Σύλλογος Ι.Π Μεσολογγίου και ο Σκοπευτικός όμιλος παραδοσιακών όπλων Πατρών), ως μία συνέχεια των ως τώρα επιτυχημένων συνεργασιών τους με το Messinia View.

Σημαντική υπήρξε και η βοήθεια από τον Νίκο Κισκήρα, που επί δεκαετίες υπηρέτησε τον Δήμο Καλαμάτας σε θέματα πολιτισμού, τον Δημήτρη Πανοσκάλτση που βοήθησε στην περιοχή της Πύλου, τους Πήτερ Κορομηλά και Γιάννη Βλαχάκη, για την διάθεση σπιτιών τους για εσωτερικά γυρίσματα σε Πολιανή και Αγριλο.

Στην προβολή του Τζαμαλή βοηθά και από εικαστικής πλευράς η ζωγράφος Βλασούλα Βέβε από την Κυπαρισσία, ενώ πολύτιμο υλικό τεκμηρίωσης της προσπάθειας προσέφερε ο ακούραστος ερευνητής και εκπαιδευτικός Γιάννης Λύρας, αλλά και ο Τάσος Φιλιππόπουλος, πρόεδρος της Κοινότητος Μανιακίου, ενώ στο πλαίσιο της εύρεσης στοιχείων υπήρξε επαφή με απογόνους των ιστορικών οικογενειών των ηρώων Κάβδα, Γκρίτζαλη και Τζαμαλή, που παραχώρησαν συνέντευξη. Καθοριστική ήταν και η επαφή με τον άμεσο απόγονο του Γιαννάκη Γκρίτζαλη, Γιαννάκη Γκρίτζαλη, που είναι και μέλος του Συλλόγου Απογόνων αγωνιστών του 1821.

 ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Τους ρόλους του Τζαμαλή και του Γκρίτζαλη ενσαρκώνουν αντιστοίχως οι Παναγιώτης Μαρκόπουλος και Ανδρέας Βρυώνης, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει μετάσχει και σε άλλες παραγωγές με θέμα το 1821. Όπως τονίζουν οι συντελεστές του εγχειρήματος, η όλη πρωτοβουλία στόχο έχει να φέρει πιο κοντά στο σημερινό κοινό μία άγνωστη σελίδα της Ελληνικής Ιστορίας που είχε κέντρο την Μεσσηνία, στα δύσκολα μετεπαναστατικά χρόνια.

Η όλη προσπάθεια στηρίζεται σε σενάριο και διαλόγους του φιλολόγου, συγγραφέα και επιστημονικού συνεργάτη του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών Γ. Κουρκούτα, που έχει επιμεληθεί και άλλες παρόμοιες κινηματογραφικές παραγωγές. Τα αρχικά γυρίσματα γίνονται αυτές τις ημέρες σε περιοχές της Μεσσηνίας, που έχουν τις σκηνοθετικές προδιαγραφές, αλλά και την ιστορική πιστότητα χώρου και χρόνου. Ήδη μαζί με τον Γιάννη Μουτσούλα έχουν συνεργαστεί σε πολλές παραγωγές, με επίκεντρο το 1821.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους, τιμώντας τους προγόνους μας που με το αίμα τους πότισαν τον σπόρο της Λευτεριάς.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: