Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ 17 ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΛΥΡΑΣ 31-5-24

ΑΞΙΕΣ, ΑΝΑΓΚΕΣ, ΑΓΑΘΑ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ, ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

ΚΑΙ ΝΥΝ ΚΑΙ ΑΕΙ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΑΣ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΑΜΗΝ

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΑΣ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΕΤΣΙ ΑΣ ΓΙΝΕΙ

Ευλογημένη η Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων». 

«Δόξα Πατρί και Υιώ και Αγίω Πνεύματι, και νυν, και αεί, και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν».

Αφού ευχαρίστησα το διευθυντή του σχολείου ΓΕΩΡΓΙΟ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟ, το συνεργάτη παλιό μαθητή μου δάσκαλο ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ, ευχήθηκα στους μαθητές  καλή πρόοδο και στους γονείς καλό καλοκαίρι, για την πρόσκληση.

Στην αίθουσα που έγινε η παρουσίαση ήμουν μαθητής στην Τετάρτη δημοτικού και σε 4 θρανία άπλωσα 26 φυτά, απολιθώματα, φακελάκια σπόρων και φυλλάδια

Η εισηγησή μου άρχισε  με  το τροπάριο που αρχίζει ο ιερέας τη θεία λειτουργία  κάθε Κυριακή στην εκκλησία εξηγώντας το νυν που σημαίνει τώρα ,και το αεί που σημαίνει πάντοτε, και αειφόρος ανάπτυξη σημαίνει να καλύπτουμε τις δικές μας ανάγκες, αλλά να καλύπτονται και οι ανάγκες για όλες τις επόμενες γενιές στον πλανήτη γη.

Η φοιτησή μας  στο σχολείο ήταν πρωί-απόγευμα ,είχαμε υποχρεωτικά σχολικό κήπο ,Κυριακή υποχρεωτικό εκκλησιασμό ,αυστηρές εξετάσεις από Δ τάξη ,και από τους 47 μαθητές πρώτης τάξης τελειώσαμε 12 και είχα συνολικά 78 συμμαθητές σε όλες τις τάξεις του δημοτικού. Εκτός από το σχολείο είχαμε φροντίδα για τα οικόσιτα ζώα, τη φροντίδα του κήπου και του μπαξέ, συμμετείχαμε σε όλες τις αγροτικές εργασίες, και του σπιτιού, και το καλοκαίρι δουλεύαμε και στο καμίνι, αλλά είμαστε και αγυιόπαιδες  ανά τας αγυιάς και ανά τας ρύμας του χωριού ,και απολαμβάναμε το μπάνιο μας στα ποτάμια Μαυροζούμενα και Πάμισο με αδαμιαία περιβολή, και ψαρεύοντας και κυνηγώντας στα ποτάμια και το αυλάκι που τροφοδοτούσε τους 2 νερόμυλους καλοκαιρινό και χειμωνιάτικο βάζοντας την κόφα με κίνδυνο της ζωής μας στη χούχουρη του μύλου πιάνοντας μενίδες, ψάρια, χέλια, καβούρια, βατράχια, εξασφαλίζαμε το φαγητό και χαρτζιλίκι μας και πρόσφεραν στον αγώνα του 1821, και τα γιουρούσια που κάναμε στα Ποτιστικά γεμίζοντας το στομάχι μας με φρούτα της εποχής ,και πίνοντας νερό από το Γοργόρεμα. Τώρα οι παράδεισοί μας αυτοί δεν υπάρχουν από την αδιαφορία μας.

Στη συνέχεια περιέγραψα τα 26 φυτά με τις ιδιοτητές του μιας και έχουν άμεση σχέση με τους 12 από τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, είδαν τα απολιθώματα του παρελθόντος της Βαλύρας, και έγιναν διάφορες ερωτοαπαντήσεις. Στο τέλος μύρισαν ,γεύτηκαν,  και μοιράστηκαν τα 26 φυτά κατά προτίμηση.

Τη νέα σχολική χρονιά μου πρότειναν να παρουσιάσω την τοπική ιστορίακαι πολιτιστική κληρονομιά  της Βαλύρας, και με χαρά δέχτηκα την πρόταση.





















 Είναι αλήθεια ότι ζούμε σε μια εποχή όπου οι ρυθμοί ζωής εκτός από γρήγοροι είναι ταυτόχρονα και πιεστικοί. Το γεγονός αυτό, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στον άνθρωπο και ιδίως στην υγεία του. Όμως πέρα από τον τρόπο ζωής, σημαντικό ρόλο στην υγεία του παίζει και το περιβάλλον φυσικό και ανθρωπογενές ,το οποίο μας επηρεάζει, προσδιορίζει και καθορίζει γιατί γινόμαστε και γενιόμαστε. Το περιβάλλον στο οποίο ζούμε θεωρείται  υπεύθυνο για πολλές αρρώστιες που κάνουν την εμφάνιση τους κατά καιρούς και μαστίζουν τις διάφορες κοινωνίες. Ο γνωστός σε όλους μας Ιπποκράτης ή αλλιώς πατέρας της ιατρικής στο έργο του Περί αέρων , υδάτων και τόπων αναλύει ακριβώς αυτή την επίδραση που μπορεί να έχει το περιβάλλον στην ανθρώπινη υγεία.

Τους σπόρους που μας εμπιστεύτηκε η Φύση να μην τους χάσουμε.

Δεν θα έχουμε την ευκαιρία να τους ξαναβρούμε, όσα χρήματα και να έχουμε, όσο και αν αναπτυχθούμε τεχνολογικά...

Είναι ο μεγαλύτερος Πλούτος που μας δόθηκε.

Ας τους σώσουμε σήμερα γιατί αύριο ίσως να είναι αργά.

Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2024, στο Nature, 2.205 είδη εντόμων από 25 διαφορετικές τάξεις θεωρούνται βρώσιμα

Και μπορεί για εμάς να φαίνεται κάτι πολύ αηδιαστικό, όμως υπάρχουν χώρες που όχι μόνο τα επιλέγουν, αλλά τα θεωρούν και πολύ νόστιμα!

ADVERTISING

Οι χώρες, λοιπόν, με τη μεγαλύτερη κατανάλωση εντόμων είναι το Μεξικό (450 είδη), η Ταϊλάνδη (272 είδη), η Ινδία (262 είδη), η ΛΔΚ (255 είδη), η Κίνα (235 είδη), η Βραζιλία (140 είδη), η Ιαπωνία (123 είδη) και το Καμερούν (100 είδη).

Ουσιαστικά, πάνω από 1.900 είδη εντόμων θεωρούνται ότι αποτελούν μέρος της παραδοσιακής διατροφής τουλάχιστον δύο δισεκατομμυρίων ανθρώπων, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του παγκόσμιου ανθρώπινου πληθυσμού

 














Η ΑΡΩΣΤΙΑ δονείται στα 5,5 Hz,

Η ασθένεια δεν υπάρχει πλέον πάνω από 25,5 hz.

Οι λόγοι που μειώνουν τη δόνηση είναι:

Κούραση

Φοβάμαι

Αγχωτικό στρες

Οργή

Μίσος

Γι' αυτό πρέπει να δονούμαστε ψηλά και να μην παρακολουθούμε συνεχώς κακές ειδήσεις που μειώνουν τη συχνότητά μας.

Η ΓΗΙΝΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ 27,4 Hz

Αλλά υπάρχουν μέρη που δονούνται πολύ χαμηλά όπως:

Στο νοσοκομείο.

Κέντρα θεραπείας.

Φυλακή.

Το υπόγειο κλπ

Πρόσφατα συζητείται ευρύτατα το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Στενά συνδεδεμένοι με αυτό είναι οι 17 στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs, Sustainable Development Goals, SDGs), που υιοθετήθηκαν το 2015 από τα 193 κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στα οποία ανήκει φυσικά και η Ελλάδα. Από τους 17 στόχους, ο 12ος, που έχει ως αντικείμενο την υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή, αναφέρεται μεταξύ άλλων και στις διατροφικές συνήθειες και στην παραγωγή, μεταποίηση και κατανάλωση τροφίμων με τις οποίες διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του συστήματος διατροφής – διασφαλίζεται, δηλαδή, ότι οι σχετικές δράσεις θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Από το 1973 και κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποβλέποντας

στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας και στην ανάληψη δράσης για την προστασία

και τη βιώσιμη διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θεσμοθετήθηκε το 1972 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον.

Με σύνθημα «Η γη μας. Το μέλλον μας!» η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των εδαφών,στην ανάσχεση της απερήμωσης και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην ξηρασία.

Ας αξιοποιήσουμε αυτή την ημέρα σκεφτόμενοι ότι η φύση είναι η βάση της ύπαρξής μας και η προστασία της δική μας ευθύνη!

Ας κάνουμε – ο καθένα μας - μια μικρή θετική αλλαγή στις καθημερινές μας συνήθειες για να οδηγηθούμε σε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους μας…

 

Η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Ιωάννα Παπαϊωάννου

22 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Νερού

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, έχει οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, για να τονίσει ακριβώς την ανάγκη υπεύθυνης και αποτελεσματικής διαχείρισης του νερού, ενός από τους σημαντικότερους φυσικούς πόρους, ενός πολύτιμου αγαθού της ζωής.

Τα μεγάλα προβλήματα διαθεσιμιμότητας και διαχείρισης του νερού υπονομεύουν την πρόοδο στα μεγάλα ζητήματα, όπως η υγεία, η τροφή, η ισότητα των φύλων, οι θέσεις εργασίας, η εκπαίδευση, η βιομηχανία ακόμα και η ειρήνη.

Το βασικό μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Νερού είναι ότι πρέπει να επιταχύνουμε την αλλαγή και στο πλαίσιο αυτό ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών τονίζει ότι το συνέδριο του ΟΗΕ για τη φετινή παγκόσμια ημέρα νερού, πρέπει να καταλήξει σε μια τολμηρή ατζέντα δράσης για το νερό.

Ο διαδικτυακός τόπος του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι αυτός: https://www.worldwaterday.org/

Ο διαδικτυακός τόπος για το συνέδριο, που οργανώνει ο ΟΗΕ στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού είναι αυτός: https://sdgs.un.org/conferences/water2023

Και επειδή η γεωργία είναι από τους μεγαλύτερους χρήστες νερού στον κόσμο, και σε ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα ο μεγαλύτερος, αξίζει να επισκεφτείτε και τον διαδικτυακό τόπο του Οργανισμού του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO) που σχετίζεται με το νερό: https://www.fao.org/water/en/

Τέλος επειδή μόλις χθες ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή ένας περίεργος και ύποπτος νόμος που αναφέρεται στη ρύθμιση της αγοράς των υπηρεσιών του νερού, και επειδή πολλές φορές παραθέτω και ένα άρθρο γραμμένο το 2021, που δίνει την αίσθηση του πως κινούνται τα πράγματα όσο αφορά την διαθεσμιμότητα και τον έλεγχο της διάθεσης του νερού σε παγκόσμιο επίπεδο: https://www.huffingtonpost.gr/entry/o-nomos-toe-neroe_gr_607ee144e4b04f350e76bc12

 

 

 

 

ΑΛΟΗ

ΑΜΠΕΛΙΑΝΟΣ

ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑ

ΑΜΠΕΛΟΒΛΑΣΤΑΡΟ

ΒΑΤΟ

ΒΑΓΙΑ

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΘΑΜΝΩΔΗΣ

ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ (ΔΥΟ ΕΙΔΗ)

ΓΑΙΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ

ΓΑΡΥΦΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΑΤΗ

ΓΙΑΣΕΜΙ

ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ

ΘΥΜΑΡΙ

ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΙ

ΛΑΔΑΝΙΑ

ΛΕΒΑΝΤΑ

ΜΑΡΑΘΟΣ

ΜΑΤΣΟΥΡΑΝΑ

ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ

ΜΥΡΤΙΑ

ΠΑΝΑΓΙΟΧΟΡΤΟ

ΣΠΑΡΤΟ

ΥΣΣΩΠΟ

ΦΑΣΚΟΜΗΛΙΑ

ΦΛΥΣΚΟΥΝΙ

 

ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ

 

ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΠΟΡΩΝ

 

ΕΝΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 19-5-24 ΑΠΟ ΤΗ ΣΙΤΩ.

17 ΣΤΟΧΟΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΠΕΙΝΑ, ΦΤΩΧΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ,ΙΣΟΤΗΤΑ, ΝΕΡΟ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΑ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ, ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΧΛΩΡΙΔΑ, ΠΑΝΙΔΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΩΝ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ

Η ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΣΙΜΗ, ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ, Η ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ.

ΕΞΑΡΣΗ ΑΥΤΟΑΝΟΣΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ, ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΦΕΝΓΚ ΣΟΥΙ (ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΕΡΑΣ ΝΕΡΟ ).

ΣΤΟ ΚΟΡΜΙ ΜΑΣ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΕΝΔΟΡΦΙΝΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΡΜΟΝΕΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ, ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ, ΕΥΤΥΧΙΑΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, ΗΔΟΝΗΣ , ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΕΤΟΧΑΛΑΜΙΝΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΣΩΜΑΤΙΚΑ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΣΑ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ.

ΥΓΕΙΑ:ΣΩΜΑΤΙΚΗ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΓΗ ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΡΙΚΟΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ :ΑΛΛΗΛΟΕΠΗΡΕΑΖΟΜΕΝΑ, ΑΛΛΗΛΟΕΞΑΡΤΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΕΠΙΔΡΟΥΝ ΤΟ ΕΝΑ ΣΤΟ ΑΛΛΟ. ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΣΠΑΣΕΙ ΕΝΑΣ ΚΡΙΚΟΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΙΣΥΔΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ:ΦΥΣΙΚΟ(ΟΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Η ΦΥΣΗ ΒΟΥΝΑ, ΠΟΤΑΜΙΑ, ΛΙΜΝΕΣ, ΘΑΛΑΣΣΕΣ,ΦΑΡΑΓΓΙΑ, ΣΠΗΛΑΙΑ) ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΟΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ {ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ (ΓΕΩΡΓΙΑ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ, ΑΛΙΕΙΑ, ΔΑΣΟΚΟΜΙΑ, ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ), ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ (ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ, ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΛΑΦΡΙΑ-ΒΑΡΕΙΑ), ΤΡΙΤΟΓΕΝΗ(ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ), ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ, ΜΕΣΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ).

ΚΛΙΜΑ-ΚΑΙΡΟΣ (ΦΩΣ, ΠΙΕΣΗ, ΥΓΡΑΣΙΑ, ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ, ΑΕΡΑΣ , ΤΡΟΠΙΚΟ, ΠΟΛΙΚΟ, ΕΡΗΜΙΚΟ, ΕΥΚΡΑΤΟ).ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ.ΕΝΑ ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΝ ΑΝΕΒΕΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 2 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ,ΘΑ ΛΙΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΓΟΙ,ΘΑ ΑΝΕΒΗ Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ,ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ ΘΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ

ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ, ΕΔΑΦΟΥΣ, ΑΕΡΑ, ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ, ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ, ΤΡΥΠΑ ΟΖΟΝΤΟΣ,ΥΠΕΡΘΗΡΕΥΣΗ ,ΥΠΕΡΑΛΙΕΥΣΗ,ΥΠΕΡΒΟΣΚΗΣΗ.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΗΓΕΣ ΑΠΕ: ΗΛΙΑΚΗ, ΑΙΟΛΙΚΗ, ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΠΑΛΙΡΟΙΑ, ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ, ΒΙΟΜΑΖΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ: ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑΣ, ΛΙΓΝΙΤΗΣ, ΤΥΡΦΗ ,ΓΑΙΑΕΡΙΟ, ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ.

ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:ΠΥΡΗΝΙΚΗ(ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ ΦΟΥΚΟΣΙΜΑ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ), ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ (ΔΕΗ ΑΗΣ-ΥΗΣ), ΘΕΡΜΙΚΗ, ΧΗΜΙΚΗ,ΦΩΤΕΙΝΗ (ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ), ΜΗΧΑΝΙΗ (ΔΥΝΑΜΙΚΗ -ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ, ΕΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ).ΑΛΛΗΛΟΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΕΝΕΡΤΓΕΙΑΣ.

ΝΕΡΟ :ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ,ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ, ΥΔΡΕΥΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΑΠΟ ΜΟΡΝΟ ΥΛΙΚΗ, ΜΑΡΑΘΩΝΑ.

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ: ΧΛΩΡΙΔΑ -ΠΑΝΙΔΑ,ΣΠΟΡΙΟΦΥΛΑΚΕΣ, ΠΕΛΙΤΙ

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗ.ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΥΛΗΣ ΚΑΙ ΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ:ΣΤΕΡΙΑ, ΘΑΛΑΣΣΕΣ,ΛΙΜΝΕΣ, ΠΟΤΑΜΙΑ, ΑΕΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

ΦΕΚ 309   ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ            24-8- 1929

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΔΕΝΔΡΩΝ, ΦΥΤΩΝ, ΖΩΩΝ, ΠΟΥΛΙΩΝ, ΨΑΡΙΩΝ,ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ , ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΜΟΥ ΗΛΙΚΙΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑ ΨΑΡΕΥΟΝΤΑΣ ,ΒΟΤΑΝΙΖΟΝΤΑΣ ΚΙ ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΡΩΣΣΙΑΣ-ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ, ΙΣΡΑΗΛ-ΓΑΖΑΣ,  ΟΙ ΒΙΑΙΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ, ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ ΜΑΡΚΩΤΙΚΩΝ, ΟΠΛΩΝ, ΠΟΡΝΕΙΑΣ.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: