Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

ΟΙ 3 ΛΙΜΝΕΣ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑΣ ΤΟ 2024 14-8-24

 

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ 

Το ποτάμι της Μαυροζούμενας για πολλά χρόνια ήταν σπουδαίος οικονομικός πόρος για πολλά επαγγέλματα και τόπος ψυχαγωγίας, μαθαίνοντας και κάνοντας μπάνιο μέχρι την εποχή του 1970. Μυλωνάδες, νερουλάδες, αγροφύλακες, κυνηγοί, ψαράδες, καλαθοπλέκτες, αγρότες, κακαβόστρες για τη λάτρα των σκουτιών, πότισμα ορυζώνων, κτημάτων,  και μπαξέδων με 5 διαφορετικούς τρόπους. Τώρα είναι στα αζήτητα γιατί  αχρηστεύτηκαν οι νερόμυλοι, το αυλάκι, οι καλαμωτές, το μπάνιο κυρίως στη λίμνη του Μύλου,  το καλάμι, η λυγιά, η ιτιά, η πικροδάφνη, η μαρίτσα το βουτούμι, τα βούρλα που φτιάχναμε χελοκόφινα και  βουρλιάζαμε τα αγριόσυκα και επικονιάζαμε τις ήμερες συκιές  που τώρα δεν υπάρχουν μαζί με τις σταφίδες , και βάζαμε το λινάρι να μουλιάσει για 2 εβδομάδες, και μετά το στέγνωμα ο λάκκος ,λανάρια, ρόκα, αργαλειός, φτιάχναμε το λινό ύφασμα, και τα λούπινα να ξεπικρίσουν για τη διατροφή ανθρώπων και ζώων.

Τώρα το ποτάμι δεν το επισκέπτεται κανείς, είναι στα αζήτητα και διαμαρτύρεται. Έχει επισκέπτες τα τσακάλια και γριογούρουνα που εξαφάνισαν όλη την πανίδα, γιατί στέρεψαν ή έχουν λίγο νερό. Επειδή έχω έντονα βιώματα ,εμπειρίες, και συναισθήματα  ως παιδί και έφηβος, πηγαίνω κάθε χρόνο και το επισκέπτομαι φωτογραφίζοντάς το, συγκρίνοντας το τότε και το τώρα, το πριν και το μετά. Φέτος παραμονή Παναγιάς πήγα κι φωτογράφισα τις λίμνες Πινημένη, Μύλο, και Μούλκια και ήταν έντονα τα πατήματα από τα αγριογούρουνα. Αυτή τη φορά δυσκολεύτηκα αρκετά να επισκεφτώ τις 3 λίμνες, γιατί το ποτάμι έχει λογγώσει, η πρόσβαση ήταν αρκετά δύσκολη, γιατί είχα σκοπό να φτάσω μέχρι τη Δέση, μέσα από το ποτάμι, πράγμα που δεν κατάφερα. Αν καθαριστεί ίσως του χρόνου τα καταφέρω. Ο χειμωνιάτικος νερόμυλος και το αρχαίο γεφύρι ούτε καν που φαίνονται γιατί καλύπτονται από καλάμια, βατουλιές, ιτιές, πικροδάφνες και γαιδουράγκαθα.

Δυστυχώς η γενιά μας ,από την αδιαφορία μας, αφήσαμε να καταστραφεί η Μαυροζούμενα που έζησε πολλές γενιές και ήταν το σούπερ μάρκετ. Η Μαυροζούμενα εκπέμπει SOS , και χρειάζεται επειγόντως καθάρισμα, πριν είναι αργά, τουλάχιστον σε καίρια σημεία του.

Είμαστε άξιοι των αποφασεών μας ,επιλογών μας και της τύχης μας.

 Η Παναγία Βουλκανιώτισσα που γιορτάζει αύριο βοηθειά μας.
















ΤΟ ΓΑΙΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ ΠΟΥ ΒΓΑΖΑΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝΑΜΕ ΤΑ ΔΟΚΑΝΑ ΓΙΑ ΔΟΛΩΜΑ ΣΤΑ ΠΟΥΛΙΑ 
Η ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ 




ΤΟ ΑΥΛΑΚΙ 


ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ 
ΤΟ ΜΟΥΛΚΙ




ΟΙ ΠΕΤΑΛΙΔΕΣ ΠΟΥ ΤΡΩΓΑΜΕ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΩΜΕΣ 


ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΣΤΟΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΑΜΙΑ  

ΤΟ ΜΑΓΓΑΝΟΠΗΓΑΔΟ ΝΟΡΙΑ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΛΑΚΙ ΚΑΙ ΠΟΤΙΖΕ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΖΩΟΥ

ΤΟ

Η ΛΩΤΙΑ  ΠΟΥ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΓΙΟΥΡΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΠΟΤΙΣΤΙΚΑ ΔΕΝ ΩΡΙΜΑΖΕ ΚΑΝΕΝΑ ΦΡΟΥΤΟ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΠΟΥ ΕΜΠΑΙΝΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΛΑΚΙ ΣΤΟ ΜΑΓΓΑΝΟΠΗΓΑΔΟ ΝΟΡΙΑ
ΤΑ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΙΕΣ ΠΛΟΥΣΙΑ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΕΖΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΜΕ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ 



Δεν υπάρχουν σχόλια: