Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024

ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ -ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΜΕΛΗ, ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ 27-10-24

 ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ  27-10-24 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ετήσιο μνημόσυνο καθηγητή Πέτρου Θέμελη και αποκαλυπτήρια της προτομής του. Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, στις 11.30 π.μ., θα τελεστεί στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης επιμνημόσυνη δέηση για τον αείμνηστο καθηγητή Πέτρο Γ. Θέμελη, Διευθυντή για τριάντα οκτώ χρόνια του ανασκαφικού και αναστηλωτικού έργου της αρχαίας Μεσσήνης. Θα ακολουθήσουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του από την κυρία Λουίζα Αναστοπούλου και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Δημήτρη Πτωχό στην είσοδο του αρχαιολογικού μουσείου της αρχαίας Μεσσήνης. Η προτομή αποτελεί δωρεά του Τάκη Αναστόπουλου και φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Θεόδωρο Παπαγιάννη, επίτιμο καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ. ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ ,ΒΡΑΒΕΙΑ, ΒΑΘΜΟΙ, ΠΤΥΧΙΑ

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

.Η ζωή μας να σημαίνει το κυνήγι των ανώτερων πολιτιστικών-πολιτισμικών αξιών, πλήρη κατανόηση των μυστηρίων της φύσης και κατάκτηση της έσχατης αλήθειας, ελεύθερα να ασκήσουμε τις απεριόριστες δυνατότητες του μυαλού μας, για τον πλούτο της μιας και  μοναδικής μας ζωής.

Αλλά το βράδυ, όταν άδειαζε το σχολείο κι τελείωναν οι αγροτικές δουλειές, ήταν σαν να περνούσε ο θάνατος. Και δεν άφηνε τίποτα, τίποτα ζωντανό. Οι χωριάτες πήγαιναν να φάνε και να κοιμηθούν, η εκκλησία χανότανε μέσα στο σκοτάδι, τα πουλιά κουρνιάζανε. Τη βρύση δεν την άκουε κανένας. Τα αστέρια βρίσκονταν πολύ μακριά. Και μ’ αυτές τις εξαφανίσεις, το χωριό, όλα τα χωριά έμεναν τη νύχτα παντέρημα.

Τότε έγινε το μεγάλο θαύμα. Που για να κάνουμε αμεσότερη την αίσθηση του δώσαμε τη μορφή της εξωαστικής ελληνικής ζωής τον καιρό που έγινε.

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Η ΦΥΣΗ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 2024.ΔΙΦΟΡΗΣΑΝ ΑΓΚΟΡΤΣΙΕΣ, ΞΑΝΑΝΘΙΣΕ ΤΟ ΘΥΜΑΡΙ ,ΣΤΕΡΕΨΕ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ . ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ 2-10-24

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.

Φθινόπωρο=Φθίνουν οι οπώρες.

Σταφύλια, σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, ρόδια, κυδώνια ,κυκλάμινα, κρίνοι , όλα τα καλούδια της φύσης στις αισθήσεις μας. Φέτος λόγο ανομβρίας και ξηρασίας στέρεψαν λίμνες, ποτάμια, γεωτρήσεις, καταστράφηκαν  καλλιέργειες σύκων, σταφίδας , αμπελιών, κηπευτικών, λαχανικών,οπωροφόρων, και τώρα κινδυνεύει η ελαιοπαραγωγή, αν δεν βρέξει αυτό το μήνα ,και φυσικά οι επόμενες χρονιές θα είναι δυσκολότερες. Για πρώτη φορά φέτος είδα ξεραμένα πουρνάρια και κυπαρίσσια στην περιοχή μας που είναι τόσο ανθεκτικά και όμως ξεράθηκαν, και φυσικά αυτό θα ισχύει και για άλλες περιοχές της Ελλάδος, και για άλλα φυτά.

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

ΒΑΛΥΡΑ.12 ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ (ΤΖΕΦΕΡΕΜΙΝΗ) ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗΔ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ


1.ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ 

ΟΜΗΡΟΣ,ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ, ΛΗΚ, ΠΟΥΚΕΒΙΛ ,ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΘΑΜΥΡΙΣ ,ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΑΝΔΑΝΙΑΣ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ ΤΟ 1901 ΜΕ ΓΑΛΛΟΥΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ

ΚΑΡΤ-ΠΟΣΤΑΛ  ΤΗΣ ΜΕΤΤΑΛΙΚΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΣΤΗΝ  ΙΡΛΑΝΔΙΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ

2.ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ.

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ, ΑΡΧΑΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΠΙΤΙΑ ΒΑΛΥΡΑΣ 22-9-24 .ΠΟΥΚΕΒΙΛ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Όταν έγινα τα αντιπλημμυρικά έργα της Μαυροζούμενας στη Βαλύρα από το γεφύρι μέχρι το μύλο ,ήμουνα στην Αθήνα, και είχα αγωνία τι έγινε με την αρχαία γέφυρα ,μέσα στο ποτάμι κάτω από το μύλο, εκεί που χυνόταν το Γοργόρεμα, που τώρα έχει στερέψει, στην περιοχή Μυλόλακκα.

Επιστρέφοντας στο χωριό πήγα και φωτογράφησα  τα αντιπλημμυρικά έργα και οι 8 λίμνες (Πινημένη, Καυκούλα, Κατάστημα, Μουρούσια, Γύρες, Θεοφίλενας, Μυλόλακκα ,και Μύλος) έγιναν ένα κανάλι. Στη λίμνη στου  Μυλόλακκα υπήρχε η νησίδα στη μέση του καναλιού του αρχαίο γεφύρι, αλλά προς τη δυτική πλευρά το υπόλοιπο μπαζώθηκε.