Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ, ΑΡΧΑΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΠΙΤΙΑ ΒΑΛΥΡΑΣ 22-9-24 .ΠΟΥΚΕΒΙΛ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Όταν έγινα τα αντιπλημμυρικά έργα της Μαυροζούμενας στη Βαλύρα από το γεφύρι μέχρι το μύλο ,ήμουνα στην Αθήνα, και είχα αγωνία τι έγινε με την αρχαία γέφυρα ,μέσα στο ποτάμι κάτω από το μύλο, εκεί που χυνόταν το Γοργόρεμα, που τώρα έχει στερέψει, στην περιοχή Μυλόλακκα.

Επιστρέφοντας στο χωριό πήγα και φωτογράφησα  τα αντιπλημμυρικά έργα και οι 8 λίμνες (Πινημένη, Καυκούλα, Κατάστημα, Μουρούσια, Γύρες, Θεοφίλενας, Μυλόλακκα ,και Μύλος) έγιναν ένα κανάλι. Στη λίμνη στου  Μυλόλακκα υπήρχε η νησίδα στη μέση του καναλιού του αρχαίο γεφύρι, αλλά προς τη δυτική πλευρά το υπόλοιπο μπαζώθηκε.

Κάποτε προσπαθούσαμε με τον Αχιλλέα Μπατάλια να το σπάσουμε με βαριοπούλα 5 κιλών για να κάνουμε ραδιοχρονολόγηση και δεν έσπαγαν οι πέτρες με τίποτα. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να πάρουμε ένα κομμάτι πέτρας, για να βρούμε την ηλικία του αρχαίου αυτού γεφυριού, μιας και αποτελεί για το χωριό μας και την περιοχή μας σπουδαία Πολιτιστική Κληρονομιά.

Σε απόσταση περίπου 300 μέτρων γράφει ο Πουκεβίλ στο βιβλίο του με τίτλο: Ταξίδι Πελοπόννησος ΣΕΛ 449-50 για το ιερό της Λιμνάτιδος Αρτέμιδος που είναι τώρα εκεί η Παναγία στο Καμάρι μεταξύ Βαλύρας-Σκάλας-Αγίου Φλώρου, πλήθος πηγών που κάνουν εύφορο το έδαφος, και  το εκκλησάκι του αγίου Νικολάου Βαλύρας που ήταν φυλάκιο ΔΕΡΒΕΝΤΖΗ και έβοσκαν κοπάδια από βουβάλους στα  2 ποτάμια  Πάμισο και Μαυροζούμενα. Δυστυχώς ο ναός του αγίου Νικολάου αυτός  τοιχογραφίες και εξωτερικό κεραμοπλαστικό διάκοσμο, είχε δρόμο που οδηγούσε στο αρχαίο γεφύρι και από εκεί στα καλντερίμια που οδηγούσαν στις μονές Βουλκάνου και στο δρόμο προς τα ΔΑΝΗΛΈΙΚΑ.

Φωτογραφήσαμε το εκκλησάκι και περιοχές του χωριού μας ΒΑΛΥΡΑ 

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ
Η ΛΙΜΝΗ ΠΙΝΗΜΕΝΗ
ΠΑΛΙΟΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ 


ΛΙΜΝΕΣ ΓΥΡΕΣ -ΘΕΟΦΙΛΕΝΑΣ 
ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΓΕΦΥΡΙ  ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΝΤΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΤΙ













ΤΟΑΡΧΑΙΟ ΓΕΦΥΡΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ 

ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΑΠΟ ΜΠΟΡΤΣΟΥΛΑΝΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΤΟ ΑΥΛΑΚΙ 

Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ



ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΟΣ ΝΑΟΣ ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΓΟΡΓΟΡΕΜΑ 



ΤΑ ΠΟΤΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΠΑΔΕΙΣΟΣ ΜΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΧΡΟΝΩΝ.




ΟΙ ΤΡΙΦΤΕΣ ΣΤΑ  ΑΖΗΤΗΤΑ




Ο ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΛΥΡΑΣ

Η ΤΡΙΦΤΑ ΚΑΙ Ο ΦΟΥΡΝΟΣ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ

ΞΕΡΟΛΙΘΙΑ 
ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ 


ΜΑΡΑΘΟΣ ΣΠΟΡΙΑΣΜΕΝΟΣ
ΟΙΚΙΕΣ ΒΑΛΥΡΑΣ

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ 





Δεν υπάρχουν σχόλια: