ΒΑΛΥΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΤΚ 24002,ΤΗΛ.2724071016
Ο Λάκης Μπακόπουλος ή Τσουρούχης παιδικός και αχώριστος φίλος μου μέχρι σήμερα, είχε πολλές αδυναμίες-αγάπες. Τον αθλητισμό, το μπάνιο στον Πάμμισο, τα πρόβατα με το επάγγελμα του τσοπάνη, τις γυναίκες, το παίξιμο της φλογέρας που την έφτιαχνε μόνος του χωρίς γλωσσίδιο από τρίχρονο καλάμι, τη μελέτη της φύσης-ζώων-ανθρώπων, και τον οικολογικό τρόπο ζωής του.
Τελειώνοντας το δημοτικό, δεν συνέχισε γυμνάσιο, γιατί ο πατέρας του ήταν φυματικός, ο αδελφός του Μπάμπης πήγαινε στο γυμνάσιο Μελιγαλά και έπρεπε ο Λάκης να μείνει στο σπίτι να φροντίζει τα του σπιτιού, των κτημάτων και των ζώων, και να βοηθά τη μητέρα του Σταυρούλα. Φθάνοντας στα δεκαεννιά του κάνει την επανάστασή του. Φεύγει για Βραζιλία που εκεί μένει ο θείος του Νίκος, αδελφός του πατέρα του. Επιστρέφει για να υπηρετήσει τη «Μαμά Πατρίδα» 26 μήνες, με μαλλιά μακριά, σκουλαρίκι στο αυτί, κομποσκοίνια στα χέρια, πρωτόγνωρα, για ένα μικρό χωριό.
Επειδή οι μπαξέδες μας συνόρευαν, σμίγαμε σχεδόν κάθε μέρα, τρώγαμε τα φρούτα της εποχής, κάναμε μπάνιο στον Πάμμισο και μας συμβούλευε να γυμναζόμαστε, να αγαπάμε τη φύση, τους ανθρώπους, τα ζώα και τη ζωή. Ήταν αθλητής στο 100στάρι,200σάρι,400σάρι,στην άρση βαρών που σήκωνε μέχρι 170 κιλά, και έκανε μονόζυγο με το ένα χέρι. Ο σώματατυπός του ήταν: Ύψος 1,67 μέτρα, περίμετρος στήθους 137 εκατοστά, περίμετρος μέσης 36 εκατοστά, περίμετρος χεριού 48 εκατοστά
Mετανάστευσε 2 φορές στην Αυστραλία και επέστρεψε στο χωριό του. Με το κοπάδι του, φιλοσοφούσε τη φύση, τα ζώα, και τους ανθρώπους .Τα πρωινά και βραδυνά έπαιζε τη φλογέρα του σκορπώντας τη μελωδία της σε όλο το χωριό και σε κασέτα, του έχω ηχογραφήσει τη μουσική της φλογέρας του. Με συγκινούν τα τραγούδια που παίζει με τη φλογέρα: Η θάλασσα η γαλανή και μην με στέλνεις μάννα στην Αμερική. Γνώριζε τα πάντα για τη γέννα και τις ασθένειες των ζώων του σπιτιού, ήξερε περισσότερα από έναν κτηνίατρο και στα δύσκολα πάντα τον καλούσαν , για να βοηθήσει και τα κατάφερνε χωρίς δυσκολία.
Ήταν και είναι ασυμβίβαστος, πάντα με το δίκιο και το ίσιο, και επειδή ήταν γεροδεμένος και αθλητικός, αφιλοκερδώς προσέφερε τις υπηρεσίες του, όποιοι και αν τον καλούσαν. Τρεις γείτονές του με έβριζαν και με απειλούσαν οι δύο μάλιστα με τσεκούρι, γιατί εγώ ένας καθηγητής κάνω παρέα με έναν τσοπάνη, μια νοοτροπία πέρα για πέρα αδικαιολόγητη.
Περνώντας τα χρόνια όλο και κλεινόταν στον εαυτό του, συζητούσε με τα ζώα του, του έκαψαν τη στάνη με τα 40 προβατά του ,στις 2 Φεβρουαρίου του 2002,που ήταν μια από τις αγάπες του, χωρίς να βρεθούν τελικά οι υπεύθυνοι. Συνέχισε αγοράζοντας νέα πρόβατα, κόντρα στο πείσμα ορισμένων που τον ήθελαν να λυγίσει. Ζούσε το καθημερινό του πρόγραμμα, πάντοτε γυμναζόμενος που είχε φτιάξει το σπίτι του γυμναστήριο, μέχρι που συνταξιοδοτήθηκε.
Κάποτε πιτριρικάς μου ξύρισε το κεφάλι στον Πάμμισο και όταν με είδε ξαφνικά η μάνα μου με κυνήγησε, νομίζοντας ότι ήμουν ξένος και πήγα να κλέψω. Ο Τσουρούχης έβαλε τα γέλια και της λέει: Ρε θειά ,ο Γιάννης είναι, δεν τον γνώρισες; Του ξύρισα το κεφάλι για να δυναμώσουν οι τρίχες του και έβαλε τότε τα γέλια.
Αυτός είναι ο φίλος μου Τσουρούχης, που σμίγουμε τώρα και λέμε τα παλιά και μου λέει αν με εγκαταλείψεις και εσύ, τότε θα πιστέψω ότι δεν υπάρχει Θεός. Όταν πεθάνω θα σου αφήσω το λαογραφικό υλικό του σπιτιού και στο τάφο μου επάνω να γράψεις:
«Μακριά από τον τάφο μου οι ψεύτες, οι κλέφτες, τα λαμόγια και οι απατεώνες».
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΟΙΚΟΚΥΡΙΚΩΝ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΄50, ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟ 1821.
ΣΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΣΑΜΟΥΗΛ Ο ΦΩΝΤΑΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Ή ΦΕΦΟΠΟΥΛΟΣ
Ελληνοπούλα τρομερή
περήφανη και ωραία
μη με κοιτάζεις σα γριά
με μάτια βουρκωμένα
ΣΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΟΣ Η ΚΑΛΛΙΡΟΗ (ΡΟΗ) ΜΠΟΒΗ
Πασά μου εσένα σε κοιτώ
με γελαστό το βλέμμα
ενώ εσύ μας πότισες
στη Σμύρνη με το αίμα
και το λαό κατέστρεψες
και έκαψες τα χωριά μας
και κλαίνε οι μανάδες μας
που’ έσφαξες τα παιδιά μας
ΠΑΣΑΣ
Γίνεσαι τούρκα τρομερή
τούρκους να προσκυνήσεις
και μέσα στο χαρέμι μας
ναρθείς να κατοικήσεις
ΕΛΛΗΝΙΣ
Εμένα τούρκα δεν με ‘καναν
η μάνα και ο πατέρας
καλύτερα το θάνατο
και ευθύς να ξεψυχήσω
παρά μες στο χαρέμι σου
νάρθω να κατοικήσω.
Τα λόγια αυτά του ποιήματος, είναι της Λίτσας Ντουραμάκου-Μακρή, στην ταβέρνα του αδελφού της, το καλοκαίρι, παραμονή δεκαπενταύγουστου το 2001. Συμμετείχε και αυτή στο θεατρικό δρώμενο, μαζί με όλη τη γενιά του 1950. Λειτουργούσε τότε στη Βαλύρα, η σχολή οικοκυρικών, με δασκάλα την κυρία Νότα, καταγωγή από το χωριό Αρι Μεσσηνίας.
Στο θεατρικό συμμετείχαν οι:
Λιοντήρης Αλέκος, Μπουρολιάς Γιώρης (Τρούμαν), Γιάννης Μπάκας, Στέλιος Βίγκος, Γιάννης Αναγνωστόπουλος (Τσαντίλας), Φωντας Γαλανόπουλος, Ορέστης Φειδάς Θάνου, Γιάννης Σιάγκρης, Γιώργος Μελλισουργός, Ανδριάνα Ραμμογιαννοπούλου, Όλγα Δημοπούλου,Θωμάς Στρατής και αδελφή του, Βασιλική Παπασαραντοπούλου,Παναγιώτα Σπηλιώτη, Ευγενία Μπάκα, Βούλα Σιάγκρη,Κόνιαρη Κατίνα σύζυγος Χρίστου Μπότσικα(μόνη στη φωτογραφία)
Λιτσα Ντουραμάκου σύζυγος Γεωργίου Μακρή, Πότα Γρίβα Μετανάστης στην Ελβετία, Πότα Μπάκα του Άγγελου, Νίτσα Μπάκα του Βασιλείου
Αδελφές Φωφώ και Καλλιρρόη Μπόβη, Δασκάλα Νότα, αδελφή της και ανηψιός της, Μαρίκα Θεοδωρακοπούλου με τα παιδιά της Δημήτρη και Θανάση, αδέλφια Μπάμπης και Λάκης (Τσουρούχης) Μπάκας.
ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΤΣΟΥΡΟΥΧΗ
ΠΡΩΤΗ ΣΕΙΡΑ
1. ΦΩΝΤΑΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
2. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ (ΣΚΑΜΠΙΛΗΣ)
3. ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ
4. ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
5. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΣ
6. ΟΡΕΣΤΗΣ ΦΕΙΔΑΣ
7. ΛΑΚΗΣ ΜΠΟΒΗΣ ΜΕ ΤΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟ
8. ΝΙΦΟΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ
9. ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΙΓΚΟΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΠΕΛΛΟ
10. ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΑΚΑΣ
11. ΜΑΚΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ
12. ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
13. ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΤΗΣ
ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ
1. ΔΑΒΙΛΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
2. ΤΣΟΥΡΟΥΧΗΣ ΛΑΚΗΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
3. ΝΑΝΟΣ ΚΟΡΗ ΛΙΝΑΡΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ή ΜΠΕΜΠΕΚΑ
4. ΜΑΡΙΑ 'Η ΜΑΡΩ ΜΠΑΡΑΚΑΡΗ
5. ΣΜΑΡΑΓΔΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
6. ΤΟΥΛΑ ΜΑΚΡΗ
7. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑΝΝΑ ΚΟΡΗ ΜΑΣΡΤΟΓΙΑΝΝΗ
8. ΛΙΟΝΤΗΡΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑ
9. ΕΥΘΥΜΙΑ ΚΑΥΚΟΥΛΑ
10-11.ΑΔΕΛΦΕΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΛΗ και ΔΗΜΗΤΡΑ
ΧΗΡΑ ΡΑΜΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΝΕΖΗ,ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ,ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΤΣΩΝΑ
ΒΑΛΥΡΑ 25-9-2011
ΠΡΩΤΗ ΣΕΙΡΑ
ΦΩΝΤΑΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ (ΣΚΑΜΠΙΛΗΣ)
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΣ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΦΕΙΔΑΣ
ΛΑΚΗΣ ΜΠΟΒΗΣ ΜΕ ΤΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟ
ΝΙΦΟΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΙΓΚΟΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΠΕΛΛΟ
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΑΚΑΣ
ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΤΗΣ
ΔΑΒΙΛΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΤΣΟΥΡΟΥΧΗΣ ΛΑΚΗΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΑΝΟΣ ΚΟΡΗ ΛΙΝΑΡΔΟΥ ΜΠΕΜΠΕΚΑ
ΜΑΡΙΑ 'Η ΜΑΡΩ ΜΠΑΡΑΚΑΡΗ
ΣΜΑΡΑΓΔΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΟΥΛΑ ΜΑΚΡΗ
ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ ΚΟΡΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑΝΝΑ
ΛΙΟΝΤΗΡΗ ΒΟΥΛΑ
ΕΥΘΥΜΙΑ ΚΑΥΚΟΥΛΑ
ΑΔΕΛΦΕΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΗΡΑ ΡΑΜΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΝΕΖΗ, ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ,ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΤΣΩΝΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου