Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002 ΤΗΛ. 2724071016
 Με αφορμή τη σατυρική φωτογραφία των πολιτικών της εποχής του ‘50 διαπιστώνεται ότι και σήμερα, εξήντα χρόνια μετά, οι πολιτικοί με τα πολλά «θα» και το ρόλο του Λάμπρου Κωνσταντάρα στο Μαυρογιαλούρο μας θυμίζει ότι  επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη με διαφορετικά συνθήματα κάθε φορά.
  Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο.
Το κόμμα στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία.
Όλα θα έρθουν στο φως.
Επανίδρυση Κράτους.
Επανεκκίνηση οικονομίας.
Τώρα στο καθημερινό λεξιλόγιο του έλληνα, δελτία ειδήσεων, κυκλικές συζητήσεις από ειδικούς είναι μνημόνιο, μεσοπρόθεσμο, κούρεμα,  psi, ύφεση, νέο δάνειο με ψυχολογία και ηθικό πεσμένο, και βγήκαμε όλοι εκτός προγραμματισμού, βιώνοντας οργή, θυμό, και αγανάκτηση,γιατί πάντοτε πληρώνουν το πάπλωμα μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Συνθήματα, συνθήματα, συνθήματα των εκάστοτε κυβερνώντων την Ελλάδα, που έχει γίνει προτεκτοράτο των προστατών, δυναστών και δανειστών μας. 
 Οι πολιτικοί μας λογοκοπούν, λογομαχούν, λογοτάζουν, και δεν κρατάνε κανέναν από τους λόγους και τα ταξίματά τους. Υπόσχονται όλοι καλύτερες ημέρες κάθε τόσο, για να μας «προστατέψουν» όπως ακριβώς οι λύκοι τα πρόβατα και οι λήσταρχοι τα καραβάνια.
   Ζοφεροί συνειρμοί έχει για εμάς τους Έλληνες, ειδικά αυτή η λέξη «προστάτης». Από πολύ παλιά, ήταν γνωστά τα «θαματά της». Από πολύ παλιά, είχαν δείξει την αξιοσύνη τους οι «προστάται του δήμου» που γρήγορα γίνονταν του δήμου τύραννοι («εκ του προστάτου επί τύραννον»)...και καταδυνάστευαν «προστατευόμενους» τους και μεταμορφώνονταν «από άνθρωποι σε λύκους» («... τυραννείν και λύκω εξ ανθρώπου γενέσθαι»).
 Και τέτοιοι δεν στάθηκαν όλοι οι «προστάτες-σωτήρες», παλιοί και νεότεροι, οι δικτάτορες, που κατατυράννησαν τους λαούς τους και τους άλλους;
Το νέο μνημόνιο της τρόικας που μας επιβάλλουν  περιλαμβάνει:
 Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά,  μαζικές απολύσεις από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, μείωση  επικουρικών συντάξεων,
 κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου, πώληση δυο-τριών μεγάλων επιχειρήσεων του Δημοσίου, πλήρη απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων,  μειώσεις μισθών, κατάργηση του κατώτατου μισθού, καθώς και κατάργηση του 13ου – 14ου μισθού, μείωση κατά 5% τουλάχιστον των εργοδοτικών εισφορών.
Αυτούς  τους ξένους προστάτες γνώρισε  τώρα και η γενιά μας, που βλέπουν  μόνο αριθμητικά νούμερα υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών μας. Η ύφεση συνεχίζεται για πέμπτη χρονιά και η ανάπτυξη δεν φαίνεται πουθενα
Σε μιαν απ’ τις ωραιότερες ωδές του, ο Κάλβος μας προειδοποιούσε, πριν καν «ελευθερωθούμε», και ευχόταν  «καλύτερα να πνίξουν την πατρίδα»του «της θαλάσσης τα φουσκωμένα κύματα», να καταφάει η  φλόγα «πόλεις, νησιά, λαούς και ελπίδες», να «τρέχωσι τον κόσμον οι Έλληνες», διασκορπισμένοι και ψωμοζήτες, «παρά προστάτες να’ έχωμεν»...και στρεφόμενους στους ίδιους τους «ευεργέτες»,τους έλεγε:
                    «Το χέρι που προσφέρετε
                      ως προστασίας σημείο
                     εις ξένον έθνος, έπνιξε
                     και πνίγει τους λαούς σας,
                     πάλαι και ακόμα».
   Και πριν αποσώσει το λόγο του, επιπέσανε στη γη μας «προστάτες» Άγγλοι, Γάλλοι, Ρώσοι, πολύ αργότερα Αμερικανοί που την«μετέβαλαν  στο αθλιότερο προτεκτοράτο», όπως και οι πιο ξενολάτρες παραδέχονταν.
Από τους «προστάτες» με το μνημόνιο, κούρεμα, μεσοπρόθεσμο, μειώσεις μισθών και συντάξεων, θα καταστραφούν οι εθνικές οικονομίες και βιομηχανίες, θα μαραζώσει το ελεύθερο εμπόριο και η αγορά, εκατομμύρια άνθρωποι θα μείνουν άνεργοι,  και ο Τρίτος Κόσμος δεν θα μπορέσει ποτέ  να αναπτυχθεί».
   Και επιλέγουν λυρικοδραματικά:   
     «Προσπαθείτε να σώσετε τον κόσμο  με πολλαπλάσια ανταλλάγματα ,για δικά σας οφέλη και ταυτόχρονα,  πάτε να τον φαρμακώσετε με τη φτώχεια, την ανεργία, την  υπανάπτυξη.
   «Αυτές οι εθνικές σας  οικονομίες και βιομηχανίες, αυτά τα εμπόρια και οι ‘αναπτύξεις’,πώς  θα μπορέσουν  ν’ ανθίσουν και να φτουρήσουν, όταν οι χώρες και λαοί θα αφανίζονται;
Πώς και πού θα καταναλωθεί η περιβόητη παραγωγή σας, όταν οι λαοί γίνονται φτωχότεροι. Σε ποιους θα πουλήσετε τα τέλεια τεχνολογικά κατασκευάσματά σας, από ποιους θα αγοράσετε πρώτες ύλες, όταν αγοραστές δεν θα υπάρχουν πια. Πώς θα αναπτυχθούν οι υπανάπτυκτοι, όταν έχουν χάσει όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και η γη, ο αέρας, το νερό, και οι θάλασσες θα ελέγχονται και εκμεταλλεύονται από τους προστάτες δανειστές μας.   Είστε ακράδαντα βέβαιοι πως και εσείς θα γλιτώσετε απ’τον αφανισμό, πως τα χρηματοκιβώτια σας θα σας θωρακίσουν απέναντι στους ιοβόλους Εωσφόρους. Αλλά, ακόμα κι αν μπορούσε να γίνει έτσι (που δεν μπορεί),πού θα βρίσκατε εργάτες να σας δουλέψουν, πελάτες να σας πλουτίσουν, όταν όλοι αυτοί θα ήταν σκέλεθρα και φαντάσματα, μέσα σ’ ένα  παγκόσμιο θάλαμο αερίων;

Δεν υπάρχουν σχόλια: