ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002 ΤΗΛ.2724071016
Κάνουμε μια καταγραφή των 24 αδικοχαμένων του χωριού μας, χωρίς κριτική και απόδοση ευθυνών στη μια μεριά ή την άλλη και τους μνημονεύουμε για να μην ξεχαστούν. Οι αδικοχαμένοι του χωριού μας είναι οι παρακάτω:
Κωνσταντίνος Στυλ. Μπάμπαλης Ανθ/στής Χωρ/κής,
Γεώργιος Στυ. Μπάμπαλης Χωροφύλαξ,
Βασίλειος Καπότης Ανθ/της Χωρ/κής,
Παναγιώτης Καπότης (Υιός),
Αθανάσιος Δ. Δημόπουλος,
Αγαθοκλής Γ. Μακρής Λοχίας,
Βασίλειος Αθ. Μπάκας Χωρ.,
Κωνσταντίνος Δ. Γρίβας Χωρ.,
Γεώργιος Π. Καρύδης,
Γεώργιος Φιλίππου,
Μαρία Σταθοπούλου,
Αθανάσιος Καλαμπόκης,
Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος Διδάσκαλος,
Ευστάθιος, Μανωλόπουλος
Ευστάθιος , Αθ. Σπηλιώτης,
Δημήτριος Αθ. Σπηλιώτης,
Βασίλειος Νικολόπουλος, Αθανάσιος Βας. Χαλικούρας,
Κώστας Χριστάκης
Χρύσανθος Σταυριανόπουλος,
Λεωνίδας Κοντοδήμος,
Αφροδίτη Γεωργακοπούλου,
Στέφανος Μπάκας
23-24Τα αδέλφια Κώστας και Νίκος Χαραλαμπόπουλος.
ΜΙΚΡΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Ο Θανάσης Δημόπουλος είχε αδελφό το Γιώργο Δημόπουλο (Συφορούλια). Τον πήραν στα τάγματα ασφάλειας στο Μελιγαλά όπου έμειναν πρώτα στη πάνω αγορά και μετά στη κάτω. Τον έπιασαν με την γυναίκα και κόρη του και τους έκλεισαν στο μπεζεστένι. Το 42 παντρεύτηκε τη Μαρία Χόνδρου από Σκάλα Μεσσηνίας, το 43 απόχτησαν τη Βούλα και το 44 σκότωσαν το Θανάση, γιατί δεν είχε ταυτότητα κυκλοφορίας. Η μάνα του ήταν από το Μπαλιάγα το γένος Σταθοπούλου. Στον Χαλβάτσου σκότωσαν τα δύο αδέλφια της Μαρίας Παναγιώτη και Νικήτα το γένος Χόνδρου Αθανασίου.
Ο Μανιάτης Δημήτρης (ανιψιός του γέρο Ξένου) τον Ιούνιο του 48 σκοτώθηκε μαχόμενος στη Νέδουσα Αλαγονίας. Ο Μανιάτης Δημήτρης ήταν νιόπαντρος και η γυναίκα του ήταν έγκυος. Σε λίγες ημέρες θα απολυόταν, δεν πήρε όμως απολυτήριο γιατί σκοτώθηκε. Η γυναίκα του Τιτίκα έδωσε στο αγόρι το όνομα του. Ο άνδρας της ήταν παιδί του αδελφού του γέρο Ξένου που τα ανήψια του από Αμερική έχουν δωρίσει το ρολόι στο καμπαναριό της ενοριακής Εκκλησίας Αγίου Αθανασίου το οποίο κτυπά τις ώρες και ακούγεται σε όλο το χωριό.
Ο Στέφανος Μπακόπουλος είχε πατέρα το Θανάση του οποίου πατέρας ήταν κανονικά ο Ιωάννης Μπακόπουλος. Είχε τα παιδιά Γεωργίτσα, Ευγενία, Αλέξη, Παναγιώτη, Νικολή, Θανάση και Λεωνίδα. Η Γεωργίτσα παντρεύτηκε στην Καλαμάτα, η Ευγενία στο Μελιγαλά το Παπά-Πούλο (Παπαδόπουλο Παναγιώτη). Ο Παναγιώτης απόχτησε το Γιώργη (οδοντογιατρό) και Αθανασία, ο Νικολής απόχτησε τα παιδιά Ευγενία, Γιάννη, Στέφανο και Αγαθουλή, ο Λεωνίδας απόχτησε τα παιδιά Γιάννη Λουΐζα και Λιλή και ο Θανάσης μια κόρη που πέθανε νωρίς και το Στέφανο. Ήταν δασικός στην Καλαμάτα και πήρε μετάθεση για Τρίπολη. Ο γιος του Στέφανος έφυγε έφεδρος ανθυπολοχαγός και σκοτώθηκε στο Χάνι της Γραβιάς. Υπάρχουν τα παράσημά του φυλαγμένα. Η προτομή του είναι στο Χάνι της Γραβιάς και στο νεκροταφείο Μπραχαμίου. Σπούδαζε στη νομική και ήταν συμφοιτητής του Γιάννη Ξυδόπουλου. Το πατρικό τους σπίτι ήταν στο νυν Βασίλη Τσάμη στο δρόμο προς τον Άγιο Δημήτρη. Όταν συνταξιοδοτήθηκε ο πατέρας του Στέφανου έμεινε στην Άνω Δάφνη μαζί με τη γυναίκα του και τελείωσαν εκεί τη ζωή τους. Ο Στέφανος υπάρχει σε μαθητική φωτογραφία με το Γιάννη Ξυδόπουλο και Θανάση Δημόπουλο και πολλούς Βαλυραίους το 1936.
Ο Θανάσης Βασιλόπουλος ήταν διοικητής του αστυνομικού τμήματος Κορωπίου. Τον έστησαν ενέδρα στο λεωφορείο που πήγαινε στο Κορωπί για να φέρει ένα κουτί μέλι στον αδελφό του και τον εκτέλεσαν οι αντάρτες.
Τα αδέλφια Νίκο και Κώστα Χαραλαμπόπουλο εκτέλεσαν οι αντάρτες στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης το 44, με διαφορά 10 ημέρες ο ενας από τον αλλο.
Οι Βαλυραίοι Κώστας Χριστάκης, Γιάννης Φειδάς, Γιάννης Λιοντήρης, Νίκος Περιβολάρης και Παναγιώτης Στρατής ήταν φαντάροι στο στρατόπεδο Καλαμάτας {9ο Σύνταγμα πεζικού}.Έφυγαν με άλλους φαντάρους για να κάνουν εξευρενήσεις στον Πάρνωνα. Η οπισθοφυλακή άνοιξε μάχη με τους αντάρτες. Σκοτώθηκαν από όλμο οι Κώστας Χριστάκης, Γιάννης Φειδάς.
Ο Χρύσανθος Σταυριανόπουλος σκοτώθηκε στην Αθήνα
Ο Θανάσης Καλαμπόκης σκοτώθηκε στην Ανδρούσα.
Ο Βασίλης Μπάκας ,αδελφός του Ντίνου και Σωκράτη, σκοτώθηκε σε συμπλοκή με αντάρτες.
Ο Γεώργιος Καρύδης ,ήταν στρατιώτης και σκοτώθηκε το 1949 στο Γράμμο και Βίτσι, παραμονή της Παναγίας.
Ο Γεώργιος Φιλίππου σκοτώθηκε στο Πήδημα από αντάρτες.
Ο Κων\νος Μανωλόπουλος γεννήθηκε το 1905 και σε ηλικία 14 χρόνων πήγε ψυχοπαίδι στην οικογένεια Τσερπέ στη Μεσσήνη. Τον βοήθησαν να σπουδάσει και τον πάντρεψαν με την κόρη τους Παρασκευούλα. Ήταν δάσκαλος στην Καλλιθέα στην Αθήνα και έλαβε μέρος στην εθνική αντίσταση. Τον έπιασαν σε μπλόκο στη Νέα Σμύρνη τα τάγματα ασφαλείας και βασανίστηκε 5 ημέρες στο κελί της οδού Μέρλιν Αθήνας και έπειτα τον μετέφεραν στις φυλακές Καλλιθέας. Μαζί με 17 άλλους πατριώτες εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στα Μέγαρα Στα 2 σανίδια του κελιού του έγραψε με το αίμα του .
« Αγωνία 12 ώρες ,7 το πρωί ως 6 θα τουφεκιστεί ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ δάσκαλος Καλλιθέας ΙΧ δημοτικού σχολείου. Ας ειδοποιηθεί η οικογένεια μου για τη λευτεριά 16-5-44( Μεσσηνιακό βιογραφικό λεξικό).Τα δυο σανίδια του κελιού του τα πήρε στο τέλος του πολέμου η οικογενειά του.
Ο Ευστάθιος Μανωλόπουλος .Τον σκότωσαν στο Νιοχώρι Μεσσηνίας ,όταν πήγε να συναντήσει τη γυναίκα του που καταγόταν από εκεί.
Ο Αθανάσιος Χαλικούρας είχε πάει με τον Παρασκευά Φειδά να πουλήσουν πορτοκάλια στην Καλαμάτα. Το προηγούμενο βράδυ ο πατέρας της Αννα Πουλοπούλου είχε δώσει ένα γράμμα να το πάνε στου Μπούζα το ιατρείο .Έκαναν μπλόκο οι Γερμανοί και τον εκτέλεσαν γιατί δεν ειχε μαζίτου την ταυτότητα κυκλοφορίας.
Κάθε χρόνο ο δήμος Καλαμάτας τελεί μνημόσυνοτων εκτελεσθέντων Μεσσηνίων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.Στις 8-2-1944 γύρω από τον περίβολο του ιστορικού ναού των αγίων Αποστόλων οι γερμανοί έκαναν μπλόκο και με τη βοήθεια κουκουλοφόρων συνελήφθησαν όσοι αγρότες πωλούσαν τα προϊόντα τους. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο 9ο Σ.Π. και το βράδυ της ίδιας ημέρας εδέχοντο μια σφαίρα στο κεφάλι. Μεταφέρθηκαν σε πρόχειρους τάφους κοντά στα τότε σφαγεία. Πολλοί ήταν ημιθανείς. Ο δήμος αργότερα μετέφερε τα ιερά λείψανα σε κενοτάφιο στο νεκροταφείο Καλαμάτας. Μεταξύ των 176 εκτελεσθέντων ήταν ο βαλυραίος αγρότης ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΛΙΚΟΥΡΑΣ ετών 31 και ο μελιγαλαίος κτηματίας ΔΡΟΥΤΣΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ετών 27. ( ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ σελίδες 3,6 13-2-2003).
Ο Κων\νος Γρίβας { κλάση 36} ήταν χωροφύλακας και τον σκότωσε το απόσπασμα του Πέρδικα στη Μεγαλόπολη.
Οι Στάθης Σπηλιώτης και Βασίλης Νικολόπουλος σκοτώθηκαν από όλμο ,στη μάχη κοντά στο Μουζάκι ,στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας.
Οι Βασίλης Καπότης και Αγαθοκλής Μακρής τους σκότωσαν οι αντάρτες στην Καλαμάτα
Ο Παναγιώτης Καπότης ,γιός του Βασίλη σκοτώθηκε στο Μελιγαλά ,ενώ γλύτωσε η γυναίκα του και το παιδί του.
Ο Δημητρης Σπηλιώτης , αδελφός του Στάθη σκοτώθηκε στη Κόνιτσα κοντά στην Πλάκα το 49. Υπάρχει ο τάφος του στο κοιμητήριο της Κόνιτσας κοντά στην είσοδο.
Οι Κων\νος και Γεώργιος Μπάμπαλης σκοτώθηκαν από αντάρτες.
Η Μαρία Σταθοπύλου σκοτώθηκε στο Μελιγαλα και τέλος
Η Αφροδίτη Γεωργακοπούλου που έχουν χαθεί τα ίχνη της από τότε. Λόγο συγγενείας της με το Λυκούργο Καρβέλη από Λάμπαινα την έπιασαν μικρό παιδί, την πήγαν στην Ανδρούσα και μετά στο Ταΰγετο.Το κατηγορητήριο ήταν ότι μετέδιδε τα μυστικά του ΕΑΜ Βαλύρας στον Καρβέλη .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου