Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΣΤΑΦΙΔΑ. ΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ.2724071016
Η ΣΤΑΦΙΔΑ(Διεπιστημονική Προσέγγιση)
Μετά το φραγκόσυκο, που είχε μεγάλη επισκεψιμότητα, σε  4 επόμενες  αναρτήσεις θα  περιγράψουμε  διεπιστημονικα-πολυεπιστημονικά άλλα τρία φυτά με μεγάλη εμπορική, οικονομική και κοινωνική σημασία.ακόμη και σήμερα. Τη Σταφίδα, το Αμπέλι με τους Λινούς, και τη Συκιά.
 Κάποτε οι οικογένειες της Βαλύρας και όλης της Μεσσηνίας  στα συκόσπιτα-σταφιδόσπιτα , καλύβες, ή τσαρδάκια (πάνω σε μουριές κυρίως), έμεναν όλο το καλοκαίρι με τα οικόσιτα ζώα, τα μπαξαβανικά της ,και τα μικρά παιδιά, συμμετείχαν σε όλες τις αγροτικές εργασίες,με τα παιχνίδια στα αλώνια, το ψάρεμα, το μπάνιο στα ποτάμια με αδαμιαία περιβολή, μετρώντας το βράδυ τα άστρα και τη μουσική των τζιτζικιών,είναι τώρα θύμησες, για όσους τα βίωσαν, "την Εποχή της Αθωότητας".
Κοντά στο  τέλος του φωτογραφικού υλικού υπάρχει η μάκηνα με την οποία καθάριζαν τη σταφίδα, την οποία είχε δώσει προίκα ο παππούλης μου Αθανάσιος Λύρας, στην κόρη του Μαγδαληνή,την οποία είχε παντρέψει στη Θουρία με το Διονύση Τσιχριτζή, και ένα προικοσύμφωνο για την κόρη του Καλλιρόη, την οποία είχε παντρέψει με το βαλυραίο Νίκο Μπόβη.
ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ
ΤΟΜΟΣ 7ος
24 -5-1934 ΕΩΣ 6-9-38
42.ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΦΟΡΟΥ ΣΦΑΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΕΛΑΙΟΥ-ΕΛΑΙΩΝ
5.ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΣΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΣΥΚΩΝ-ΣΦΑΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ
6. ΙΔΡΥΣΗ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΤΗΡΙΟΥ ΣΥΚΩΝ
45.ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΙΜΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΓΗΣ
ΤΟΜΟΣ 8ος
ΕΩΣ  29-3-1943
53.ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΩΣ ΦΟΡΩΝ ΣΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΥΚΩΝ
61.ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΗ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ ΣΤΑΦΙΔΑΣ-ΣΥΚΩΝ
. 1. ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ ΣΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΑΦΙΔΑΣ-ΣΥΚΩΝ-ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
36.ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΙΜΗΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
Έχουμε σε φωτοαντίγραφα τα πρακτικά του ΑΣΟ (Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός),του έτους 1925-26, ο οποίος καταργήθηκε και μετονομάστηκε σε ΣΚΟΣ (Συνεταιρισμός Κορινθιακής Σταφίδας) και τον τόμο 10 της Αγροτικής Τραπέζης της Ελλάδος, το 1942, που αναφέρεται μεταξύ των άλλων στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ.
Η  σταφίδα είναι το αποξηραμένο σταφύλι. Τρώγεται σκέτη ως γλυκό και προστίθεται συνήθως σε κέικ. Παράγεται από ορισμένες ποικιλίες σταφυλιού όπως η σουλτανίνα ή η κορινθιακή ποικιλία. Η κύρια διεργασία παραγωγής έχει να κάνει με την ξήρανση των σταφυλιών στον ήλιο για μερικές ημέρες, ενώ ύστερα μπορεί να χρησιμοποιηθούν ορισμένα πρόσθετα προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα και να επεκταθεί ο χρόνος αποθήκευσης.H σταφίδα είναι χρώματος μαύρου και λέγεται κορινθιακή, χρώματος λευκού και λέγεται σουλτανίνα και σταφίδα σουλτανίνα εισαγωγής, εδώ και λίγα χρόνια από Ισραήλ, που καλλιεργείται   στην Ελλάδα. χρώματος μαύρου.
Το αμπέλι είναι από τα πιο αρχαία φυτά τα οποία καλλιεργεί ο άνθρωπος. Εχουν γραφεί και λεχθεί πάρα πολλά για τις ευεργετικές ιδιότητες και την αξία που έχουν για τον άνθρωπο το σταφύλι, το κρασί και η σταφίδα ως τροφή, το πετμέζι, τσίπουρο, μουστοκούλουρα, στη μαγειρική τα μαριναρίσματα σε κρεατικά-ψαρικά ως μέσο θεραπείας ως δυναμωτικό του οργανισμού.
Ολόκληρη η ιστορία της Κρήτης και ευρύτερα του μεσογειακού χώρου έχει υπάρξει βαθιά επηρεασμένη από την καλλιέργεια του αμπελιού.
Είναι καταγεγραμμένο ότι ανάμεσα σ’ όλους τους λαούς του κόσμου πρώτα οι Έλληνες και ύστερα οι Ρωμαίου θεωρούνται οι πιο ειδικευμένοι αμπελοκαλλιεργητές και οινοπαραγωγοί.
Μυθολογία, ζωγραφική, γλυπτική, ποίηση, ήθη και έθιμα συνήθειες διατροφής, εμπόριο, ιατρική ακόμη και η θρησκεία μας φέρουν την σφραγίδα του αμπελιού.
Η σταφίδα είναι το αποξηραμένο σταφύλι οι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς όπως ο Ηρόδοτος, Πλάτων, Αριστοτέλης αναφέρονται συχνά.
Οι σταφίδες παράγονταν στην Ελλάδα από την αρχαιότητα και ήταν γνωστές ως “ασταφίδες” ή “σταφυλίδες” ή “σταφίδες”.
Σήμερα καλλιεργούνται η Κορινθιακή σταφίδα της οποίας το επίκεντρο καλλιέργειας είναι η βόρεια και δυτική Πελοπόννησος, τα Ιόνια νησιά (Ζάκυνθος-Κεφαλονιά) και η σουλτανίνα διαδεδομένη κυρίως στους νομούς Ηρακλείου και Κορινθίας. Από την ποικιλία κορινθιακή παράγεται η μικρού μεγέθους “μαύρη” σταφίδα, ενώ από την σουλτανίνα η μεγαλύτερου μεγέθους “ξανθιά”.
Eίναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της “επιδημίας” των χρόνιων νοσημάτων.
Οι σταφίδες μπορούν να καταναλωθούν ωμές ή να χρησιμοποιηθούν στο μαγείρεμα και στο ψήσμο. Η σταφίδα είναι καλή πηγή ενέργειας άμεσης απόδοσης εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα (τα περισσότερα σε μορφή φρουκτόζης). Περιέχουν βιταμίνες Β1, Β2, Β6 και C, μεταλλικά στοιχεία σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, πολύ πυρίτιο, νάτριο κάλιο, ψευδάργυρο και χαλκό.
Έρευνες έχουν δείξει ότι έχουν σημαντική θρεπτική αξία σε μια υγιεινή διατροφή και είναι τρόφιμο πλούσιο σε ίνες. Βρίσκονται στην κορυφή των αντιοξειδωτικών τροφών ασκούν θετική επίδραση στις καρδιακές παθήσεις υποκινώντας τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει την δική του χοληστερόλη, ενώ συνεισφέρουν και στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του ορθού εντέρου. Ακόμα θεωρείται ότι οι σταφίδες μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της πίεσης αίματος καθώς επίσης και της χοληστερόλης, στη χωνευτική λειτουργία και στη μείωση της δυσκοιλιότητας και των αιμορροΐδων. Οι σταφίδες περιέχουν ουσίες που καταπολεμούν τερηδόνα και ουλίτιδα επειδή καταστέλλουν την ανάπτυξη τους και εμποδίζουν την προσκόλληση και τη δημιουργία οδοντικής πλάκας. Σήμερα η ελληνική σταφίδα θεωρείται “γερασμένο” προϊόν στο περιθώριο του διεθνούς εμπορίου, γιατί δεν έγιναν οι αλλαγές που χρειάζονταν τόσο στην παραγωγή, αλλά και στην επεξεργασία και στη διάθεση για να καλύψει τις απαιτήσεις της αγοράς.
Ο Ιπποκράτης (460 π.Χ. Κως-377π.Χ. Λάρισα) έβαλε τα θεμέλια για τη σύγχρονη ιατρική και διατροφολογική επιστήμη και παραμένει επίκαιρη η φράση του “ας είναι η τροφή το φάρμακο σου”.
Η σταφίδα συγκαταλέγεται στις τροφές που θεραπεύουν, ενισχύουν την καθημερινή ευεξία βελτιώνοντας ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα την ποιότητα της ζωής.
Ο τρύγος, το αλώνι και η προετοιμασία του, το άπλωμα των σταφυλιών, η αποξηρανσή τους, το τρίψιμο και δρυμόνιασμα, το μακηνάρισμα και το σάκιασμα, το ποιοτικό της σταφίδας  ανήκουν στο παρελθόν.
Η Ελληνική εταιρεία οίνων και οινοπνευμάτων Α.Ε. («Βότρυς» είναι το εμπορικό σήμα της εταιρείας) ιδρύθηκε βάσει βασιλικού διατάγματος την 16 Μαϊου 1906 μετά από συγχώνευση των εταιρειών: Αριστόβουλος Ζάννος – Εμμανουήλ Ρως και Σια και της Επαμεινώνδας Χαρίλαος και Σια.
Η Οινογεωργική Ζάννος & Ρως ιδρύθηκε το 1885 από δυο φίλους και συμφοιτητές απ’το γεωπονικό πανεπιστήμιο του Μοντπελιε της Γαλλίας. Ο Εμ.Ρως ήταν Γάλλος (Em.Roche). Η εταιρία είχε πολλά οινοποιεία σε όλη την Ελλάδα και 2 μεγάλα εργοστάσια, ένα στους Μύλους των Αθηνών (σημερινά Σεπόλια) και ένα στην Καλαμάτα. Η παραγωγή οίνων και αποστάγματος (κονιάκ) ήταν οι κύριες ασχολίες της.

Η Οινοποιητική Επ. Χαρίλαος και Σία ιδρύθηκε το 1898 από τους Επαμεινώνδα Χαρίλαο και Νικόλαο Κανελλόπουλο. Η εταιρεία είχε ένα εργοστάσιο στην Ελευσίνα και ένα οινοποιείο στην Χαλκίδα. Η εταιρεία ασχολούνταν με την παραγωγή καθαρού και μετουσιωμένου οινοπνεύματος κυρίως απ’την κατεργασία της σταφίδας αλλά και οίνων. Οι δύο αυτές ήταν οι μόνες μεγάλες οινοποιητικές εταιρείες της Ελλάδος εκείνη την εποχή ικανές για βιομηχανική παραγωγή, οι υπόλοιποι παραγωγοί ήταν κυρίως μικρά οικογενειακά οινοποιεία.
Ο κύριος Μιχάλης Τσαγκαράκης καταγράφει το ιστορικό της εταιρείας, και όταν ολοκληρωθεί θα είναι εμπλουτισμένο με πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό,το οποίο και θα αναρτήσουμε με την δική του σύμφωνη γνώμη, και τον ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Στη Βαλύρα το 1928 οι γάλλοι επιχειρηματίες Ζανέ και Ρως  εφτιαξαν το εργοστάσιο ανατολικά του σιδηροδρομικού σταθμού με 11 τσιμεντοδεξαμανές, διόροφο κτίριο με εξοπλισμένο  χημείο και γεφυροπλάστιγα. Εκεί γέμιζαν τις δεξαμενές με μούστο από σταφίδα, ο οποίος μεταφερόταν με βαγόνια του τραίνου στην Καλαμάτα, και ήταν η πρώτη ύλη για την παρασκευή οινοπνεύματος.Δουλευαν αρκετά άτομα από Βαλύρα και μεταξύ αυτών ήταν οι Σφήκας Σταύρος, Σφήκας Αριστείδης, Κώστας Λαμπρόπουλος, Ρεμπάκος Αθανάσιος (φύλακας), Χριστίνα Διαμαντοπούλου, Γεωργία Μιχαλοπούλου και ο Ντίνος Καρτερολιώτης, νέος φύλακας μαζί με την οικογενειά του από το 1945-1964, γιατί αναχώρησε οικογενειακώς στην Αθήνα.Μετά ανέλαβε φύλακας ο θείος μου Βαγγέλης Βάκρινος με τη συζυγό του Γιαννούλα, ο οποίος είχε και το καφενείο του σταθμού, και έμενε στο μικρό εισόγιο σπίτι του γιατρού Γεωργακόπουλου,που δίπλα είχε τη γούβα με τη λάτζα και παλιά εκεί στεγαζόταν το ιατρείο  της Βαλύρας και τα γραφεία του αθλητικου ποδοσφαιρικού συλλόγου, Αστέρα Βαλύρας. Το εργοστάσιο στη Βαλύρα καθώς και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος τις αγόρασε   το ίδρυμα Μποδοσάκη, το έτος 1945 ,με πλήρη τον εξοπλισμό του εργοστασίου.Μέσα στο χώρο υπάρχει και πηγάδι βάθους 25 μέτρων.

Το εργοστάσιο στη Βαλύρα  είναι ένα από τα από τα πολλά εργοστάσια οινοποιίας που ίδρυσε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΙΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΝ (Ε.Ε.Ο.Ο.) Στις 6 Μαΐου 1906 δημιουργήθηκε η εταιρεία  Ε.Ε.Ο.Ο. η οποία φάνηκε τότε ως η μόνη δυνατή λύση για την κατεργασία της σταφίδας. Επικεφαλής της επιχείρησης τέθηκαν εξαρχής οι κορυφαίοι της βιομηχανικής κίνησης στην Ελλάδα και οι ειδικότεροι επί των σταφιδικών ζητημάτων. Έτσι η Ε.Ε.Ο.Ο πραγματοποίησε την οινοποίηση της χλωρής σταφίδας.  Τελειοποίησε το μεγάλο αποσταγματοποιείο του εργοστασίου στους "Μύλους Αθηνών" με τα τελειότερα μηχανήματα αποστάξεως οίνων για παρασκευή αποστάγματος. Έτσι κατασκεύασε τα περίφημα κονιάκ της, εφάμιλλα των Γαλλικών. Η κονιακοποιία της αποτέλεσε ένα από τους σπουδαιότερους κλάδους της βιομηχανίας της.

Το 1930 η εταιρεία ήταν ο μεγαλύτερος οινοποιητικός οργανισμός της Ευρώπης και η μεγαλύτερη βιομηχανική και εμπορική επιχείρηση της Ελλάδας με 8 εργοστάσια σε: Μύλους (Αθήνα), Ελευσίνα (2), Καλαμάτα, Πύργο, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Πάρο αλλά και οινοποιεία σε: Μαρκόπουλο, Νεμέα, Βραχάτι, Μελιγαλά, Κεντρικό, Βαλύρα, Θουρία, Βελίκα, Γαστούνη, Βρυσόμυλο, Λευκάδα, Εξάνθεια, Σφακιώτες, Βασιλική, Σάμο, Χαλκίδα, Κύμη, Περαπέδι (Κύπρος)
Το 1938 τελικά η Ε.Ε.Ο.Ο αγοράστηκε εξ ολοκλήρου από τον Μποδοσάκη - Αθανασιάδη ο οποίος εξαγόρασε και τις ξένες (Γαλλικές ) μετοχές της εταιρίας. Το 1973 ιδρύει το «ίδρυμα Μποδοσάκη» στο οποίο μεταβίβασε εν ζωή όλη του την περιουσία  καθώς και τις μετοχές της Ε.Ε.Ο.Ο.. Μετά το θάνατό του (19 Ιανουαρίου 1979), η διοίκηση της επιχείρησης περνάει στα χέρια του ανιψιού του Μπδοσάκη, Τζώρτζη Αθανασιάδη (συντάκτη της εφημερίδας «ΒΡΑΔΥΝΗ»), τον οποίο σκοτώνει η 17 Νοέμβρη το 1982.
Επαναλειτούργησε το εργοστάσιο στη Βαλύρα, την εποχή του '70 και μετά έκλεισε οριστικά. Τώρα τα κτίρια και οι αποθήκες ,βρίσκονται σε ερειπώδη κατάσταση και από το καλοκαίρι του 2012 έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταικά, (καθώς και σε 4 σπίτια της Βαλύρας).Τσιμεντένιες αποθήκες για αποθήκευση μούστου απο σταφίδα υπάρχουν στα χωριά Κεντρικό, Μελιγαλά, Αρι, Θουρία, όλες δίπλα στις γραμμές του τραίνου, για την εύκολη μεταφορά του μούστου στην Καλαμάτα, ο οποίος μούστος με κατάλληλη επεξεργασία γινόταν οινόπνευμα.
Στην κατοχή οι αποθήκες στο Μελιγαλά και στη Βαλύρα (Λύρα, Λιοντήρη και Καρύδη) ήταν γεμάτες σταφίδα.  Έσπασαν τις αποθήκες, πήραν τον καρπό και μερικοί έκαναν μαύρη αγορά, γιατί ο κόσμος πεινούσε, και έπρεπε να ζήσει νόμιμα ή παράνομα.
Έχουν γραφτεί αρκετά βιβλία για τα λαογραφικά έθιμα, του τρύγου, του αλωνιού,  των συκόσπιτων  που ήταν στα κτήματα και ήταν κυρίως πλίθινα, που αποθήκευαν τη σταφίδα και τα σύκα και έμεναν εκεί, όλο το καλοκαίρι, οι παραγωγοί με τα οικόσιτα ζώα τους και τα μποστανικά τους, την αγωνία της συγκομιδής ή της ωρίμανσης να μην βρέξει και χαλάσουν τα σταφύλια και σύκα. Επίσης είναι σε πολλές ιστοσελίδες περιγραφές, βιώματα, ήθη, έθιμα και μπορεί ο κάθε ερευνητής-μελετητής να επιλέξει ότι τον ενδιαφέρει.
Ο μεσσήνιος χαράκτης Τάσσος έχει αποτυπώσει τον τρύγο σε ένα χαρακτικό και θα πρέπει κάποτε ο δήμος Μεσσήνης να τιμήσει όλους τους πνευματικούς ανθρώπους της.
Με τις γνώσεις, τα μέσα και τις εμπειρίες του σήμερα ας ξαναδούμε και ξαναζήσουμε, το παρελθόν.
ΓΕΩΠΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ
ΤΡΥΓΟΣ-ΜΕΣΗΜΕΡΙ. ΧΑΡΑΚΤΙΚΑ  ΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΟΥ ΤΑΣΣΟΥ(ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΛΕΒΙΖΟΥ)
Η ΣΤΑΦΙΔΑ ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΑΛΩΝΙ,ΠΑΝΩ ΣΕ ΔΙΧΤΥ
ΤΟ ΑΠΛΩΜΑ ΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΣΤΟ ΑΛΩΝΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΚΑΡΑΒΟΠΑΝΟ
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΣΟ-ΑΤΕ
ΤΟ ΔΡΥΜΟΝΙ ΠΟΥ ΔΡΥΜΟΝΙΑΖΑΝ ΤΗ ΣΤΑΦΙΔΑ
ΓΡΑΔΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΣΤΑΦΥΛΟΖΑΚΧΑΡΟΥ
ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΣΤΑΦΙΔΑΣ, ΑΓΡΙΟΔΥΟΣΜΟΥ,ΠΑΛΙΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΑΜΥΓΔΑΛΑ
ΑΠΟΘΗΚΗ ΑΣΟ
ΤΟ ΑΛΩΝΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΤΑΦΙΔΑ
ΣΤΑΦΙΔΕΣ-ΑΛΩΝΙΑ
ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ. ΚΑΛΑΘΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΑΡΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ-ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΣΤΑΦΙΔΑΣ
Η ΜΑΚΗΝΑ ΠΟΥ ΚΑΘΑΡΙΖΕ ΤΗ ΣΤΑΦΙΔΑ
ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΑΣΟ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΘΑΝΟΣ ΦΕΙΔΑΣ,ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΛΝΤΟΠΟΥΛΟΣ.ΕΤΟΙΜΟΙ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΤΟ ΑΛΩΝΙ,ΠΙΝΟΝΤΑΣ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΠΟΤΗΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ
ΣΟΥΓΙΑΔΕΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΕΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΚΙ ΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ, ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ
ΣΤΑΦΙΔΕΣ -ΑΛΩΝΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΡΕΦΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ .ΦΩΤΟ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΧΑΜΑΚΟΣ 19-8-2012
ΣΤΑΦΙΔΕΣ -ΑΛΩΝΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΡΕΦΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ .ΦΩΤΟ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΧΑΜΑΚΟΣ 19-8-2012
ΣΚΑΨΙΜΟ ΚΟΥΤΡΟΥΛΙΩΝ
ΣΟΥΓΙΑΔΕΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΕΙΚΟΙ-ΑΚΟΝΙΑ
ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ. ΚΑΛΑΘΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΑΡΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ-ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΣΤΑΦΙΔΑΣ
ΚΟΣΚΙΝΟ-ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΠΑΤΗΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ

ΤΑ ΚΑΡΑ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΤΗ ΣΤΑΦΙΔΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
ΤΙΜΑΙ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ 1933-1938
ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΣΤΑΦΙΔΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ (ΑΣΟ)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΣΤΑΦΙΔΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ (ΑΣΟ)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΤΟ 1937
ΕΞΟΔΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ-ΑΜΠΕΛΟΥ
ΤΙΜΗ ΣΤΑΦΙΔΑΣ 1933-1938
Η ΜΑΚΗΝΑ ΠΟΥ ΚΑΘΑΡΙΖΕ ΤΗ ΣΤΑΦΙΔΑ
Η ΜΑΚΗΝΑ ΠΟΥ ΚΑΘΑΡΙΖΕ ΤΗ ΣΤΑΦΙΔΑ
Η ΜΑΚΗΝΑ ΠΟΥ ΚΑΘΑΡΙΖΕ ΤΗ ΣΤΑΦΙΔΑ
Η ΜΠΟΤΣΑ ΜΕΤΡΟΥΣΕ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΕ ΛΙΤΡΑ
ΣΥΚΟΣΠΙΤΟ-ΣΤΑΦΙΔΟΣΠΙΤΟ.ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΤΟΥ
ΣΥΚΟΣΠΙΤΟ-ΣΤΑΦΙΔΟΣΠΙΤΟ.ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΤΟΥ
Ο ΜΟΝΑΧΟΓΙΟΣ ΛΑΚΗΣ ΜΠΟΒΗΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΝΑ ΤΟΥ, ΑΠΛΩΝΕΙ ΣΤΟ ΑΛΩΝΙ ΤΗ ΣΤΑΦΙΔΑ

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ-ΣΥΚΙΑΣ
ΤΡΥΓΗΤΟΣ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΣΤΙΣ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΛΙΟΝΤΗΡΗ ΣΤΗ ΘΕΣΗ  ΒΛΑΧΟΠΟΡΟ
ΑΠΛΩΜΑ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΣΤΟ ΑΛΩΝΙ ΑΠΟ ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΑΣ
ΤΡΥΓΗΤΟΣ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΣΤΙΣ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΛΙΟΝΤΗΡΗ, ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΒΛΑΧΟΠΟΡΟ
ΤΡΗΓΥΤΟΣ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ. ΜΠΕΜΠΕΚΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗ ΘΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΥΛΑ,ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΜΠΟΥΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΜΙΜΗ ΚΑΙ Η ΖΑΧΑΡΩ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΑΝΝΑ ΤΗΣ
ΤΡΗΓΥΤΟΣ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ.Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΚΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ

ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Η ΜΑΚΗΝΑ ΑΠΟ ΓΑΛΛΙΑ.ΠΡΟΙΚΑ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΛΥΡΑ (ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ) ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΑΝΤΡΕΨΕ ΣΤΗ ΘΟΥΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΟΝΥΣΗ ΤΣΙΧΡΙΤΖΗ
ΠΡΟΙΚΟΣΥΜΦΩΝΟ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΛΥΡΑ ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΟΥ ΚΟΡΗ ΚΑΛΛΙΡΟΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΑΝΤΡΕΨΕ ΣΤΗ ΒΑΛΥΒΑ ΜΕ ΤΟ ΝΙΚΟ ΜΠΟΒΗ
ΠΡΟΙΚΟΣΥΜΦΩΝΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΛΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΡΟΗ
 ΠΡΟΙΚΟΣΥΜΦΩΝΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΛΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΡΟΗ
ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΟΙΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΝ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
ΧΗΜΕΙΟ-ΜΑΓΕΙΡΕΙΟ-ΦΥΛΑΚΙΟ
ΟΙ ΕΝΤΕΚΑ ΤΣΙΜΕΝΤΟΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ 
ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΑΣΙΟ  ΟΙΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΝ, ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ  ΚΑΙ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΣΚΕΠΗ ΤΩΝ ΕΝΤΕΚΑ ΤΣΙΜΕΝΝΤΟΔΕΞΑΜΕΝΩΝ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΟΙΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΝ, TO 1907
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΟΙΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΝ ,TO 1930

Δεν υπάρχουν σχόλια: