Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΛΥΡΑΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013-14.ΑΙΩΝΟΒΙΕΣ ΕΛΙΕΣ-ΣΑΠΟΥΝΙ-ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΛΥΡΑΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013-14
TOY ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
 Για 13 συνεχή χρόνια το δημοτικό σχολείο Βαλύρας έχει δημιουργήσει και συμμετάσχει σε 8 εκθέσεις ζωγραφικής και πολλές δράσεις-δραστηριότητες.
 Για τη σχολική χρονιά 2013-14   η ΣΤ Τάξη του δημοτικού σχολείου Βαλύρας υλοποιεί 9 διαφορετικά προγράμματα με συντονιστή το Δάσκαλο Βασίλη Καράμπελα   και οι συμμετέχοντες μαθητές της έκτης τάξης του σχολείου είναι:.
Αναστασία Αυγερινού
Αγγελος και Γιαννης Αθανασακόπουλος
Ανδρέας Βαβάσης
Ανδρέας Κωλέτσης
Έρης Μάναρη
Λαουράλα Σάλλα και
Μερόπη Οικονόμου
1.       Ελιά, η θυγατέρα του Ήλιου και για δεύτερη χρονιά στο δίκτυο της ελιάς.
2.       Πολύχρωμες Διαδρομές (Ζωγραφική-Εικαστικά).
3.       Ποιότητα Ζωής.
4.       Σχολική Βία.
      5. Γέφυρες  κτίσουμε, Φράγματα γκρεμίζουμε.
       6.Αν Εγώ ήμουν Συ (Διαφορετικότητα).
      7. Πετρογέφυρα Μεσσηνίας.
    8.  Φιλοαναγνωσία.
      9. Αρχαίο Δράμα.
Η Παρουσίαση- Έκθεση Προγραμμάτων, έγινε στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, από 4-8 Ιουνίου 2014, και στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου Βαλύρας, με τη λήξη της σχολικής χρονιάς, με ταυτόχρονη παρουσίαση θεατρικών δρώμενων ,από όλες τις τάξεις του σχολείου.
Στις τρεις δράσεις καταγραφή αιωνοβίων ελιών, η επίσκεψη στο γεφύρι της Μαυροζούμενας και την παρασκευή σαπουνιού, οι μαθητές που συμμετείχαν προβληματίστηκαν, στεναχωρήθηκαν για την αδιαφορία της οργανωμένης πολιτείας, που δεν διασώζει-συντηρεί-προβάλλει την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας. Έκαναν προτάσεις το μάθημα να γίνεται βιωματικό για δύο εβδομάδες βάζοντας στόχους-πρόγραμμα το τι θα ιδούν και το τι θα μάθουν.Έμαθαν για τη χλωρίδα-πανίδα της περιοχής, που η τάξη με κανέναν τρόπο δε δίνει στους μαθητές τη βιωματική μάθηση.Διαπίστωσαν όπως θα φανεί και στις φωτογραφίες , ότι οι ανθρωποι δεν σέβονται το περιβάλλον και το ποτάμι έχει γίνει σκουπιδότοπος από πολλούς. Το μαγγανοπήγαδο Νόρια για να το φωτογραφήσουμε,που είναι δίπλα  απο το γεφύρι της Μαυροζούμενας, δεν φαίνεται καν, γιατί είναι καλλυμένο απο μια αγροσυκιά και οι αιρετοί τοπικοί άρχοντες δεν του έχουν δώσει σημασία.Για τις αιωνόβιες ελιές το χάρηκαν που σκαρφάλωσαν,φωτογράφησαν,προσδιόρισαν τις γεωγραφικές τους συντεταγμένες και από την άλλη στεναχωρήθηκαν, για την εγκατάλλειψη των κτημάτων που δεν έχουν καθαριστεί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, θα καούν όλα αυτά τα αιωνόβια δένδρα, που είναι κληρονομιά πολλών ετών.Στη δραστηριότητα αυτή συναντήσαμε και έναν μπούρμπουνα, ο οποίος μέσα στις κακαράτζες των προβάτων ,γέννησε τα αυγά του και τις διαμορφώνει σε μπάλλα, ώστε η κοπριά να ειναι προστατευμένη αεροστεγώς-υδατοστεγώς, με σκοπό όταν τα αυγά ,γίνουν σκουλήκια νά έχουν έτοιμη τροφή να επιβιώσουν.Λόγο της κίνησης η φωτογραφία είναι λίγο θαμπεί.
Τέλος με το αρωματικό σαπούνι τα παιδιά το χάρηκαν γιατί συμμετείχαν όλα στη διαδικασία παρασκευής τους, πήραν τα συγχαρητήρια από τους υπεύθυνους στην εκδήλωση που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας, και πολλά  από τα παιδιά αυτά μαθαίνουν στο επιχειρείν.Το ευχάριστο μήνυμα της περιβαλλοντικής είναι ότι τα παιδιά σέβονται,αγαπούν και προστατεύουν το περιβάλλον και όταν μεγαλώσουν θα γίνουν ενεργοί πολίτες.Διαπιστώνεται οτι η μαγεία της περιβαλλοντικής ελκύει τα παιδιά και παλιοί μαθητές επισκέπτονται το σχολείο,νοσταλγώντας αυτές τις δράσεις.
Σε άλλες τρείς νέες αναρτήσεις θα βάλλουμε τις υπόλοιπες δραστηριότητες και εκδηλώσεις, του δημοτικού σχολείου Βαλύρας, το οποίο έχει ενεργό δράση στα περιβαλλοντικα-πολιτιστικά δρώμενα της περιοχης.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΜΑΣ ΜΕ ΠΟΠΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ
Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑΣ
Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΑΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ  ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ
Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑΣ
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΕΙΝΑΙ ΧΩΜΑΤΕΡΗ
Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ
Η ΛΙΒΕΛΟΥΛΑ ΜΕ ΦΟΝΤΟ, ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ, ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ
Η ΣΑΥΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΘΥΜΑ
ΤΑ ΓΑΡΓΑΡΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ
ΤΟ ΜΑΓΓΑΝΟΠΗΓΑΔΟ ΝΟΡΙΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, ΠΟΥ ΠΟΤΙΖΕ ΤΟ ΚΤΗΜΑ
ΤΟ ΜΑΓΓΑΝΟΠΗΓΑΔΟ ΝΟΡΙΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, ΠΟΥ ΠΟΤΙΖΕ ΤΟ ΚΤΗΜΑ
Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ,ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΓΓΑΝΟΠΗΓΑΔΟ ΝΟΡΙΑ
ΤΑ ΜΑΓΓΑΝΟΠΗΓΑΔΟ ΝΟΡΙΑ
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑΣ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΕΙΠΩΜΕΝΟ-ΕΓΚΑΤΕΛΛΕΙΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ, ΣΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙ, ΤΗΣ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΑΣ
ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΦΥΤΟ ΤΗ ΡΙΓΑΝΗ,ΠΟΥ ΦΥΤΡΩΝΕΙ ΣΕ ΑΓΟΝΟ ΕΔΑΦΟΣ
ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΙΩΝΟΒΙΑ ΕΛΙΑ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΣΤΟ ΣΕΛΙΚΟ-ΞΙΦΑΡΑ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΑ ΜΕΡΙΑ
ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΙΩΝΟΒΙΑ ΕΛΙΑ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΣΤΟ ΣΕΛΙΚΟ-ΞΙΦΑΡΑ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΑ ΜΕΡΙΑ
Ο ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΝΑΣ
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΙΔΙ
ΚΑΙ ΤΟ ΑΞΙΟ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ
ΕΝΙΚΗΣΕ ΤΟ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΝΑ
 ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΤΟ  <ΚΟΥΡΑΔΙ>
ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΙΩΝΟΒΙΑ ΕΛΙΑ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΣΤΟ ΣΕΛΙΚΟ-ΞΙΦΑΡΑ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΑ ΜΕΡΙΑ, Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΤΙΓΜΑ
ΣΑΠΟΥΝΙ ΜΕ ΠΟΠ ,ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΛΥΡΑΣ
ΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΚΟΠΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 40 ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: