Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014

ΑΡΣΙΝΟΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ, Από το αρχείο του Δ. Οικονομόπουλου

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Με το Δημήτρη Οικονομόπουλο, είμαστε συμμαθητές στο  γυμνάσιο-Λύκειο Μελιγαλά. Μέναμε 3-4 μαθητές σε ένα δωμάτιο, είχαμε αλληλεγγύη, βοηθούσε ο ένας τον άλλο, μοιραζόμαστε τα πάντα και τα απογεύματα στις αλάνες του Μελιγαλά, παίζαμε, πιάναμε πουλιά, και στο δωμάτιο συνεχιζόταν η μαγειρική.
 Η προμήθεια της βδομάδας σε τρόφιμα από το σπίτι ήταν πλούσια. Ένα πεντάκιλο ζυμωτό καρβέλι, πατάτες, τυρί, χυλοπίτες, τραχανάς, φασόλια, φακές, αυγά,  τουρσί, ελιές, παστό, λουκάνικα ,σκόρδα, κρεμμύδια,μαρούλια,κ.λ.π. τα οποία έφταναν την Κυριακή το απόγευμα, ποδαράτα ή με τα μεταφορικά μέσα της εποχής που ήταν το άλογο, γαιδούρι,μουλάρι.
Μια βραδιά η μαθητική παρέα το βράδυ μαγειρεύαμε φακές και παίζαμε με την τράπουλα το παιχνίδι δηλωτή. Μπαίνει απρόσκλητα ο παιδονόμος Παναγόπουλος,και εμείς αντανακλαστικά, ρίχνουμε τα τραπουλόχαρτα στις φακές. Μας ρώτησε τι μαγειρεύουμε, του είπαμε φακές ,και έφυγε. Ο παιδονόμος ήταν ο φόβος και ο τρόμος των μαθητών-μαθητριών. Έπρεπε να φοράς καπέλο ή ποδιά,να μην κυκλοφορείς μετά τις 7 μ.μ.,απαγορευόταν αυστηρά η ψυχαγωγία σε θέατρο-κινηματογράφο,και όταν χτύπαγε το κουδούνι λήξης της σχολικής μέρας, έφευγαν πρώτα τα κορίτσια, και μετά από απόσταση 100 μέτρα, ξεκινούσαν τα αγόρια.Το κεφάλι των αγοριών ήταν κουρεμένο με τη ψιλή μηχανή, και όταν συναντούσαμε καθηγητές, τους βγάζαμε το καπέλο , σε ένδειξη σεβασμού.
Από την απόλυτη αυταρχικότητα, φτάσαμε τώρα στην απόλυτη ελευθεριότητα. Σόρτς, βαψίματα, προκλητικά ντυσίματα, έλλειψη σεβασμού και ανάρμοστες συμπεριφορές.
Τα χρόνια πέρασαν, οι δρόμοι μας χώρισαν και ξανασμίξαμε κάνοντας καταγραφή των πέτρινων γεφυριών, της διαδρομής Αρχαία Μεσσήνη-Αρσινόη, μαζί με τον υπεύθυνο τεκμηρίωσης γεφυριών Θόδωρο Χαμάκο.
Ο Δημήτρης Οικονομόπουλος έχει οικογενειακή επιχείρηση, παραδοσιακό καφενείο,ουζερί, εστιατρι όριο, στην οποία ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί, τις γνήσιες βιολογικές οικολογικές γεύσεις, και να προμηθευτεί μέλι, ελιές,σύκα, κ.λ.π., από τη μάνα γη, της Αρσινόης. Οι τοίχοι  είναι στολισμένοι, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που ανακινεί αναμνήσεις και πλούσια συναισθήματα.
Μια επίσκεψη για φαγητό,θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΓΕΦΥΡΙΩΝ,ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ-ΑΡΣΙΝΟΗ-ΛΑΜΠΑΙΝΑ,ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΓΕΦΥΡΙΩΝ, ΘΟΔΩΡΟ ΧΑΜΑΚΟ
ΣΧΟΛΑΡΧΕΙΟ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙΟΥ.ΣΤΟΥΣ ΕΙΚΟΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ΅
ΠΑΠΑΜΕΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΚΚΑΣ
ΚΟΡΜΑΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΚΟΡΜΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ,ΓΙΑΤΡΟΣ, ΠΡΩΤΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΘΩΜΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ
Ο ΜΕΣΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΚΚΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΤΟΛΗ ,ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Η ΛΕΚΚΑ ΖΑΦΕΙΡΩ
Ο ΛΕΚΚΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
Ο ΜΗΤΣΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥΣ. Ο ΜΙΚΡΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΕΡΑΥΝΟ,ΤΟ 1957

Δεν υπάρχουν σχόλια: