Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Ορχιδέες της Ελλάδας από ZHΡΙΑ-ΤΑΥΓΕΤΟ-ΙΘΩΜΗ Το γένος Ophrys

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Λέγονται έτσι γιατί οι 2 βολβοί πού έχουν για ριζικό σύστημα, μοιάζουν με τα γεννητικά όργανα του ανθρώπου. Το άνθος τους έχει έντονο άρωμα και η διάρκεια του άνθους είναι περίπου 2 μήνες. Από ορισμένα είδη βγαίνει το σαλέπι το οποίο πίνουμε. Το χρησιμοποιούσαν παλιά και σαν  σερνικοβότανο, το οποίο τρώνε οι γυναίκες για να κάνουν αρσενικά παιδιά, πριν τη σεξουαλική πράξη,  ενεργοποιώντας έτσι κατά τη γμώμη μου ,ως βιολόγος,  τα σπερματοζωάρια που έχουν το φυλετικό χρωμόσωμα Ψ και αδρανοποιώντας αυτά που έχουν το φυλετικό χρωμόσωμα Χ.
Αυτό πρέπει να μελετηθεί επιστημονικά, από τους ειδικούς επιστήμονες της γενετικής. Παρουσιάζουμε τις ορχιδέες από Ταύγετο το 2014 από το πρώτο ανοιξιάτικο σχολείο Ταυγέτου της Φύσης, Ιθώμη το 2014 και Ζήρια μετά τις  μεγάλες πυρκαγιές του 2008, κοντά στο Αίγιο-Ακράτα.Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τις ελληνικές ορχιδέες με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο Ζήση Αντωνόπουλο, ο οποίος σε ένα καλαίσθητο έντυπο με 650 φωτογραφίες με τα 124 είδη ορχιδέας.


Στο βιβλίο  του Ζήση Αντωνόπουλου   παρουσιάζονται 124 είδη, υποείδη και ποικιλίες του γένους Ophrys,  με περιγραφές που συνοδεύονται με περισσότερες από 650 φωτογραφίες! 
Οι αυτοφυείς (άγριες) ορχιδέες είναι από τα πιο θαυμαστά φυτά του κόσμου με τις Ελληνικές να αριθμούν σχεδόν 200 είδη. Από αυτές, λίγο περισσότερες από τις μισές ανήκουν στο γένος Ophrys, το μοναδικό στο οποίο η προσέλκυση των εντόμων – επικονιαστών γίνεται μέσω της σεξουαλικής εξαπάτησης ορισμένων ειδών αρσενικών εντόμων. Η βιολογική αυτή ιδιαιτερότητα, σε συνδυασμό με το οπτικό αποτέλεσμα της προσαρμογής των ανθέων έτσι ώστε να μοιάζουν με έντομα, προσελκύει το ενδιαφέρον βιολόγων, βοτανικών, φωτογράφων και φυσιολατρών. Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται 124 είδη, υποείδη και ποικιλίες του γένους Ophrys, με περιγραφές που συνοδεύονται με περισσότερες από 650 φωτογραφίες του συγγραφέα και πολλών φίλων-συνεργατών. Ο τρόπος παρουσίασης, με συγκρίσεις μεταξύ παρόμοιων ειδών, υπογράμμιση των κυρίαρχων χαρακτηριστικών και φωτογραφική τεκμηρίωση των παραπάνω, καθορίζει και το χαρακτήρα του βιβλίου που αποτελεί ταυτόχρονα μια μονογραφία του γένους αλλά και έναν εύχρηστο οδηγό πεδίου. Το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί επίσης να αποτελέσει υπόβαθρο για την καλύτερη γνώση των Ελληνικών αυτοφυών ορχιδέων που περιλαμβάνουν κάποια από τα ομορφότερα και σπανιότερα είδη της Ευρώπης. Αυτό θα είχε ως συνέπεια την ανάδειξη της ανάγκης προστασία τους και τον προσδιορισμό τους ως σημαντικού μέρους του φυσικού μας πλούτου. 
ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ 23 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΖΗΡΕΙΑ , ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΟ 2008






















ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ 6 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑΥΓΕΤΟ ΙΘΩΜΗ
 ΟΡΧΙΔΕΕΣ ΙΘΩΜΗΣ,ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΑΝΔΡΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ 2 ΕΙΔΗ
ΟΡΧΙΔΕΕΣ ΙΘΩΜΗΣ 2 ΕΙΔΗ
 ΟΡΧΙΔΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΛΑΜΠΑΙΝΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
 ΟΡΧΙΔΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΛΑΜΠΑΙΝΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
 ΟΡΧΙΔΕΕΣ ΑΠΟ  ΣΚΑΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΛΑΜΠΑΙΝΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
 ΟΡΧΙΔΕΕΣ ΑΠΟ  ΣΚΑΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΛΑΜΠΑΙΝΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΟΡΧΙΔΕΑ ΙΘΩΜΗΣ
OΡΧΙΔΕΑ-ΑΓΡΙΟΛΟΥΠΙΝΟ IΘΩΜΗΣ

3 ΕΙΔΗ ΟΡΧΙΔΕΣ ΤΑΥΓΕΤΟΥ
ΟΡΧΙΔΕΑ ΤΑΥΓΕΤΟΥ
ΟΡΧΙΔΕΑ ΤΑΥΓΕΤΟΥ
ΟΡΧΙΔΕΑ ΤΑΥΓΕΤΟΥ
ΟΡΧΙΔΕΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

















Δεν υπάρχουν σχόλια: