Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ.(Δημιουργήθηκε με απαλλοτρίωση κτημάτων βαλυραίου).

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
 ΟΙ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ή ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ,ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ
Ενα ακόμη νέο στοιχείο, έχει να προστεθεί στην ιστορία της Βαλύρας μας. Ανακαλύψαμε μελετώντας, ότι για το Βασιλικό ή Εθνικό Κήπο, το ελληνικό κράτος πλήρωσε αδρά για την απαλλοτρίωση των κτημάτων, που ανήκαν σε προσωπικότητες όπως η Δούκισσα της Πλακεντίας και ο Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος ή Λινάρδος. Έχουμε αναρτήσει στην ιστοσελίδα μας ένα αφιέρωμα, ο οποίος είχε συγγένεια με την οικογένεια Λινάρδου της ΒΑΛΥΡΑΣ, που αναρτήσαμε σε 12 συνέχειες.
Το γενεαλογικό δένδρο των δύο αδελφών Λινάρδου και είχαν το προσωνύμιο ή παρατσούκλι Διαβολίτες, γιατί η καταγωγή τους ήταν , από το Διαβολίτσι Μεσσηνίας. Στο μουσείο της Παλιάς Βουλής υπάρχει το εγκόλπιο του,  που όρκιζε τους φιλικούς, τα  δύο σπαθιά με τις θήκες τους,  το ένα με σχήμα  ίσιο και το άλλο με σχήμα καμπυλόγραμο (γιαταγάνι), και η πρωτότυπη κατάσταση με τους φιλικούς, που υπάρχει και το ονομά του.
 
Υπάρχει η οικία του στην Πλάκα , στην οδό Κυδαθηναίων 27,  και είναι ενα από τα πιο ιστορικά κτίρια της Οθωνικής Αθήνας. 
Εκεί διέμεινε ο βασιλιάς Όθωνας, κατα την επισκεψή του στην Αθήνα, το 1834. Για πρώτη φορά στολίστηκε στην οικία του το χριστουγεννιάτικο δένδρο, και έτσι επεκράτησε το έθιμο στην Αθήνα και Ελλάδα. Στην οικία αυτή διέμειναν ονομπελίστας ποιητής  Γεώργιος Σεφέρης,  ο πρόεδρος της δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσάτσος και πολλές άλλες εξέχουσες προσωπικότητες της Ελλάδος. Είχε μεγάλη περιουσία του , στη Νέα Μάκρη Αττικής, την οποία έχουν κληρονόμοι του  και σώζεται  ο τάφος του, στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.
Τον τίμησαν οι Ναξιώτες, το 1936, στο χωριό Δαμαριώνα εκεί που γεννήθηκε,  κάνοντας τα αποκαλυπτήρια της προτομής του.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
Ο διεθνούς φήμης συγγραφέας, Χένρι Μίλερ, ταξίδεψε στην Ελλάδα το 1939. Όταν επισκέφτηκε την Αθήνα, πήγε και τον Εθνικό Κήπο, για τον οποίο έγραψε: «Το πάρκο έχει στιγματίσει τη μνήμη μου όσο κανένα άλλο. Ένα πάρκο πρέπει να γεννά το συναίσθημα που νιώθει κανείς όταν βλέπει ένα πίνακα ή όταν ονειρεύεται ένα μέρος που θα ήθελε να πάει, αλλά δεν το βρίσκει ποτέ». Ο Κήπος της Αμαλίας  Ο Εθνικός Κήπος δημιουργήθηκε το 1836 από τον Φρειδερίκο Γκαίρτνερ, τον αρχιτέκτονα των ανακτόρων του βασιλιά Όθωνα, δηλαδή της σημερινής Βουλής. Ο κήπος ήταν η αγαπημένη ασχολία της βασίλισσας Αμαλίας, η οποία έγραφε: «Σήμερα ξεφορτώνουν στον κήπο ωραιότατα φυτά που μου έστειλε η αυτοκράτειρα της Βραζιλίας. Εβδομήντα πέντε αειθαλή δένδρα, θάμνους κ.ά.» Σε άλλο γράμμα ανέφερε: «Διασκεδάζω πολύ στον κήπο μου. Φυτεύω δάφνες και άλλα φυτά. Μάλιστα προχθές έφθασαν και οι φοίνικες από την Ίο. Ο μεγαλύτερος έχει ύψος είκοσι μέτρα, οι άλλοι δεκαπέντε. (…) Οι φοίνικες που έχω φυτέψει ήδη αναπτύσσονται θαυμάσια και φαντάζομαι πως θα κάνουν τον περίπατό τους οι άνθρωποι ύστερα από 300 χρόνια κάτω από αυτούς». Οι «κηπουροί» ήταν αρχικά δύο, ο Βαυαρός γεωπόνος Σμάρατ και ο βοηθός του, Σμιτ. Αργότερα το 1845, ανέλαβε ο Γάλλος κηποτέχνης Φρανσουά Λουί Μπαρό. Τα έξοδα του παλατιού για τον κήπο ανέρχονταν στις 50.000 δραχμές ετησίως.  Στο βιβλίο του «Η Σύγχρονη Ελλάδα», ο Γάλλος συγγραφέας Ε. Αμπούτ αναφέρει ότι η τιμή ενός θάμνου ήταν 2 δραχμές, όταν το μέσο ημερομίσθιο των Ελλήνων μόλις που έφτανε τις 2.5 δραχμές. Η αγορά της γης, όμως, είχε γίνει με κρατικά έξοδα. 
Το ελληνικό κράτος πλήρωσε αδρά για την απαλλοτρίωση των κτημάτων, που ανήκαν σε προσωπικότητες όπως η Δούκισσα της Πλακεντίας και ο Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος.  
Τουλάχιστον συμφωνούσαν ότι είναι κήπος Η ονομασία του κήπου ακολουθούσε τις εναλλαγές της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Όταν δημιουργήθηκε την περίοδο βασιλείας του Όθωνα ονομαζόταν «Βασιλικός Κήπος». Το όνομα άλλαξε σε «Εθνικός Κήπος» το 1927, όταν ψηφίστηκε το νέο Σύνταγμα που καθιέρωνε την Αβασίλευτη Δημοκρατία. Γύρισε πίσω στο «Βασιλικός» με την Παλινόρθωση του 1935. Για τελευταία φορά άλλαξε τη χρονιά της μεταπολίτευσης το 1974, αφού η βασιλική οικογένεια είχε εξοριστεί οριστικά.... 
Πολλές πληροφορίες υπάρχουν στο διαδίκτυο για το βασιλικό κήπο, για όποιον θέλει να μάθει περισσότερα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ 14-12-2015

ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΟΙ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ο ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΠΟ
ΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΠΟ
ΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΠΟ
Η ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ
Η ΛΙΜΝΟΥΛΑ
ΟΙ ΝΕΡΟΧΕΛΩΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΝΑΡΚΩΘΗΚΑΝ
ΟΙ ΝΕΡΟΧΕΛΩΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΝΑΡΚΩΘΗΚΑΝ
ΟΙ ΝΕΡΟΧΕΛΩΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΝΑΡΚΩΘΗΚΑΝ
Η ΛΙΜΝΟΥΛΑ
Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΠΟ
Ο ΖΑΠΠΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΟΥ
Ο ΖΑΠΠΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΟΥ
Ο ΖΑΠΠΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΟΥ
Ο ΖΑΠΠΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΟΥ
Ο ΖΑΠΠΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΟΥ
Ο ΖΑΠΠΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΟΥ

Ο ΖΑΠΠΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΟΥ
Ο ΖΑΠΠΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΟΥ
Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΘΗΝΩΝ
Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
Η ΣΤΟΑ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΠΟ
Ο ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΠΛΕΞΙΜΟ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ
 Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΚΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΠΑΛΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: