Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΛΥΡΑΣ .ΑΦΡΟΥΛΑ ΣΤΑΘΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

H Γεωργία Μπουρίκα το καλοκαίρι που μας πέρασε ,  μας έκανε μια ευχάριστη έκπληξη. Μας έδωσε 31 φωτογραφίες μαθητών-μαθητριών του δημοτικού σχολείου Βαλύρας, παρελθόντων ετών και  άγνωστης χρονολογίας. Οι φωτογραφίες αυτές προέρχονται από το αρχείο της αείμνηστης δασκάλας Αφρούλας (Αφροδίτης) Σταθά, όταν υπηρετούσε στο δημοτικό σχολείο Βαλύρας. Ευχαριστούμε τη Γεωργία, η οποία φρόντιζε τη δασκάλα μέχρι την τελευταία της πνοή, και  μας βλέπει από ψηλά και χαίρεται.

Οι φωτογραφίες έχουν μεγάλη συναισθηματική αξία για τους φωτογραφισμένους, γιατί ζούσαν την εποχή της αθωότητας κάνοντας όνειρα για το μέλλον.
Αφού τις σκανάραμε, μετά άρχισαν τα δύσκολα. Προσπαθήσαμε σε συνεργασία με το Γιώργο Λιοντήρη και τον παλιό μαθητή μου Γιάννη Λινάρδο να ταυτοποιήσουμε τα πρόσωπα . Δεν τα καταφέραμε για όλα τα πρόσωπα, γιατί ο χρόνος είναι αδυσώπητος. Όποιος από τους φωτογραφισμένους γνωρίζει τα πρόσωπα που δεν έχουν ταυτοποιηθεί, μπορεί να μας τα στείλει για να προστεθούν, ή μπορεί και να έχουν γίνει λάθη για κάποια ονόματα.
Ευχαριστούμε τη Γεωργία Μπουρίκα για αυτήν τη χειρονομία της και η Αφρούλα χαίρεται για τη μεγάλη προσφορά στους τότε μαθητές-μαθητριές της.
 Tα χρόνια περνούν και μένουν οι μνήμες ,συναισθήματα, και αναμνήσεις. Στο πέρασμα του καθενός μας μένουν τα αποτυπωματά του, οι δράσεις του, οι  δραστηριοτητές του στο γίγνεσθαι. Μένει ζωντανό το παρελθόν  με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου ο καθένας ενημερώνετε για το κοντινό και απώτερο παρελθόν. Είμαστε όλοι εδώ.Τόσο πολύ μακριά, τόσο πολύ κοντά.
Επιβάλλεται όλο αυτό το υλικό να αποθηκευτεί και να γίνει κοινό κτήμα όλων μας. Το παρελθόν, προσδιορίζει το παρόν και το μέλλον.

Το παρακάτω μαθητικό φωτορεπορτάζ του δημοτικού σχολείου Βαλύρας, είναι ένα μικρό δείγμα της συλλογικής προσπάθειας , ώστε κάποτε να κουρνιάσει σε κάποιο μουσειακό χώρο του χωριού μας, για να μπορούν οι νεώτεροι μελετητές-ερευνητές, και οι νεώτεροι που θα έλθουν στις επόενες γενιές, να γνωρίσουν τα καλά και τα στραβά του παρελθόντος και τις ρίζες μας.
 
 ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΜΕΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ!

ΒΟΥΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΟΦΙΑ ΤΣΑΜΗ
ΧΑΡΑ ΠΕΦΑΝΗ
ΕΛΕΝΗ ΦΕΙΔΑ
ΑΦΡΟΥΛΑ ΣΤΑΘΑ
ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΜΠΟΒΗΣ(ΤΟΝ ΧΑΣΑΜΕ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΕΡΜΗΓΚΑ
ΑΘΗΝΑ ΚΟΥΡΜΠΕΤΗ
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΛΙΝΑΡΔΟΥ ΚΑΙ
ΑΘΗΝΑ ΝΤΟΥΡΑΜΑΚΟΥ

ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΘΗΝΑ ΝΤΟΥΡΑΜΑΚΟΥ
ΤΣΑΜΗ ΣΟΦΙΑ
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΛΙΝΑΡΔΟΥ
ΕΛΕΝΗ ΦΕΙΔΑ
ΔΑΣΚΑΛΑ ΑΦΡΟΥΛΑ ΣΤΑΘΑ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΕΡΜΗΓΚΑ
ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑ ΚΑΡΥΔΗ
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΚΑ
ΓΡΗΓΟΡΙΑ ΤΖΑΛΑΒΡΑ; ή
ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: